Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez Czolgista » 25 sie 2007, 22:37

Karwoś napisał(a):Mam partycję recovery ale ja nie chce już visty – aktualizuje się cały czas i czasami jest ok a czasami restartuje się 20 razy. Wkładałem płytkę XP i startował z niej niestety nie znajduje żadnego dysku twardego bo partycje są w formacjie NTFS i po prostu ich nie widzi.
Doradźcie jak to zformatować usunąćpozbyć się przejśćprzy okazji na FAT 32 . czy jakoś przez bios można tego dokonać albo może jeszcze inaczej – w końcu nie da się sformatować dysku C pod Vistą która właśnie tego dysku korzysta.

Dzięki za pomoc.

To napewno nie jest wina systemu plików – NTFS był już w Win2000 i dla XP lepiej jest używać NTFS! (chociaż by z tego względu, że można robić większe partycje niż w Fat32).

sformatować możesz, jak pisałem np. z poziomu linuxa odpalanego z płyty (bez instalacji), osobiście polecam PLD Live – ściągasz, nagrywasz na płyte i odpalasz kompa tak, żeby wystartował z tej płyty, logujesz sie do systemu (jeśli dobrze pamiętam to poprosi o login – root) – tam znajdź program QTParted i w nim, jak np. w Partition Magicu możesz wymazać cały dysk i tak zostawić (żeby instalka XP sama sobie ustawiła system plików) bądź stworzyć samemu partycje o dowolnym rozmiarze i w NTFS (lub jeśli koniecznie chcesz to w FAT32)
<center>I am the 6th son of the 6th son of the 6th son I am the borged again son of war
Technology's child, daughter of rebellion, son of a bitch blossom of a whore
I am a god-killing virus, destruction with 8 arms, monster with seven severed heads
I am the son of mars, cleansed with infected blood, vile disease walking on 2 legs

The devil made me do it</center>

<center>Moja "Twarzowa Książka"
Forumowicz

Od: 8 kwi 2006, 00:04
Auto: Mondeo 1.8 Zetec '99

Postprzez loockas » 25 sie 2007, 23:35

Karwoś napisał(a):Mam partycję recovery ale ja nie chce już visty – aktualizuje się cały czas i czasami jest ok a czasami restartuje się 20 razy. Wkładałem płytkę XP i startował z niej niestety nie znajduje żadnego dysku twardego bo partycje są w formacjie NTFS i po prostu ich nie widzi.
Doradźcie jak to zformatować usunąćpozbyć się przejśćprzy okazji na FAT 32 . czy jakoś przez bios można tego dokonać albo może jeszcze inaczej – w końcu nie da się sformatować dysku C pod Vistą która właśnie tego dysku korzysta.

Dzięki za pomoc.

System plikow jak juz czolgista powiedzial nie ma tu nic do tego. Jezeli instalka XP nie widzi dysku to sa 2 rozwiazania. Kombinujesz dyskietke ze sterownikami SATA i wgrywasz je w trakcie ladowania instalatora (F6). Jezeli nie masz sterownikow to mozesz w BIOSie odpalic tryb kompatybilnosci SATA. W HP z serii DV6000 z ktorym sie ostatnio bawilem, opcja ta miala nazwe "SATA Native Support" Domyslnie bylo Enabled, po ustawieniu Disabled instalator XP juz normalnie sie uruchomil.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez Karwoś » 26 sie 2007, 20:27

No niby XP rozpoznaje NTFS ale już raz miałem taki przypadek że jak partycja C: była w NTFS to przy próbie instalacji XP z płyty pokazywał że ma do wyboru wszystkie partycje ale bez C: – jakby nie wykrywał NTFS – jak wrzuciłem win 98 i sformatowałem z DOSU na FAT32 to bez problemu ją wykrył.

A co będzie jak do tego laptopa wrzucę dysk z XP – to czy odpali z innymi sterownikami itp (wcześniej też w Compaqu siedział ale innym. Podpiął bym wtedy orginalny dysk do kieszeni SATA i zrobił format nieużywanej partycji Systemowej C: z Vistą spod win XP. – da się tak zrobić??
Liczy się bezpieczeństwo – a im więcej KM tym bezpieczniej :) Teraz niestety troche mniej :–(
www.goldwinggl1800.blogspot.com
Forumowicz

Od: 24 lut 2006, 20:01
Auto: Lancer 2.0 '04 AT

Postprzez Czolgista » 26 sie 2007, 21:41

Karwoś napisał(a):A co będzie jak do tego laptopa wrzucę dysk z XP – to czy odpali z innymi sterownikami itp (wcześniej też w Compaqu siedział ale innym. Podpiął bym wtedy orginalny dysk do kieszeni SATA i zrobił format nieużywanej partycji Systemowej C: z Vistą spod win XP. – da się tak zrobić??

jeśli ten XP nie był instalowany na TYM konkretnym komputerze to raczej nie ruszy – XP jest bardzo na to wrażliwy i wystarczy, że w komputerze (stacjonalnym) zmienisz płytę główną i system nie wstaje – trzeba przeinstalować
<center>I am the 6th son of the 6th son of the 6th son I am the borged again son of war
I am a god-killing virus, destruction with 8 arms, monster with seven severed heads
I am the son of mars, cleansed with infected blood, vile disease walking on 2 legs

Forumowicz

Postprzez Sokool » 26 sie 2007, 21:46

Czolgista napisał(a):XP jest bardzo na to wrażliwy i wystarczy, że w komputerze (stacjonalnym) zmienisz płytę główną i system nie wstaje – trzeba przeinstalować

Nie zawsze. U mnie po wymianie mobo, procka, pamięci wszystko działało ok. Tak więc warto spróbować, a nuż ruszy.
Forumowicz

Od: 28 sie 2004, 18:10
Auto: na gaz

Postprzez Czolgista » 26 sie 2007, 21:48

Sokool napisał(a):
Czolgista napisał(a):XP jest bardzo na to wrażliwy i wystarczy, że w komputerze (stacjonalnym) zmienisz płytę główną i system nie wstaje – trzeba przeinstalować

Nie zawsze. U mnie po wymianie mobo, procka, pamięci wszystko działało ok. Tak więc warto spróbować, a nuż ruszy.

<szok> no patrz, a mi na kilkadziesiąt razy ani razu nie zafungował – chyba mnie nie lubi :(

Forumowicz

Postprzez Mev » 27 sie 2007, 17:07

Czolgista napisał(a):no patrz, a mi na kilkadziesiąt razy ani razu nie zafungował – chyba mnie nie lubi

pocieszę Cię – mi po ostatnim upgrade komputera też XP nie wstał ;)
f*ck
Forumowicz

Od: 7 sie 2005, 14:16
Auto: Mercedes CLS '18
Range Rover Sport
Fiat 500

Postprzez Sokool » 27 sie 2007, 17:08

Ma się zdolności :D :P
Forumowicz

Od: 28 sie 2004, 18:10
Auto: na gaz

Postprzez Karwoś » 27 sie 2007, 17:34

Na razie dałem sobie spokój z Vistą – przełożyłem RAM – 512 tam gdzie było 256 i odwrotnie – podejrzewam że tam był problem – może nie w kolejności ale coś może nie stykało – często biorę go do samochodu w celu delikatnej regulacji LPG i może wtedy coś się zroszyło i coś RAM nie łączył – szybciej chodzi i nie ma już żadnych problemów (na razie).

Zobaczymy co dalej – teraz porządek z programami i doasowanie Visty.

Dzięki za podpowiedzi – jakby co to będę wiedział co robić.
Liczy się bezpieczeństwo – a im więcej KM tym bezpieczniej :) Teraz niestety troche mniej :–(
Forumowicz

Postprzez Karwoś » 29 sie 2007, 23:29

No i stało się na Viscie już sie nie odpalił – kilka razy próbował i w kółko to samo – wyjąłem dysk i włożyłem od innego laptopa – też od compaqa z XP Proffesional – włączał się 15 min – poinstalował wszystkie aktualizacje i chodzi jak trzeba – na razie 20 min i wszystko OK – użycie pamięcu spadło z 79% do 32 % – oczywiście format go czeka i wszystko od początku ale widze że XP lepiej spełni rolę systemu domowego.
Forumowicz

Postprzez operator » 30 sie 2007, 08:33

"Karwos" czegoś nie rozumiem? jeśli kupiłeś nowego laptopa z zainstalowaną Vistą to system musiał dobrze działać!!!coś źle robiłeś potem(źle zainstalowane sterowniki,programy albo jakiś virus)więcej problemów było gdy Vista się ukazał w Lutym teraz w zasadzie wszystko jest opanowane.
I jeszcze jedno to nie wina systemu ale wielu producentów sprzętu czy oprogramowania że nie przygotowali się do nowego systemu teraz wszyscy szybko nadrabiają.
Forumowicz

Od: 17 cze 2006, 18:42
Auto: będzie nowe

Postprzez Czolgista » 30 sie 2007, 08:52

operator napisał(a):"Karwos" czegoś nie rozumiem? jeśli kupiłeś nowego laptopa z zainstalowaną Vistą to system musiał dobrze działać!!!

hahaha Opek, to jest Windows, to powinno już wszystko wyjaśniać <lol> ;)

operator napisał(a):więcej problemów było gdy Vista się ukazał w Lutym teraz w zasadzie wszystko jest opanowane.

a w życi, według mnie to nigdy nie będzie do końca wszystko opanowane, tak jak i w XP (przecież to najbardziej znana cecha windowsów, że z każdą poprawką pojawiają sie kolejne błędy hahaha) ale w wariancie bardzo optymistycznym to żeby było ok trzeba poczekać conajmniej do Servis Packa 1 ;P

operator napisał(a):I jeszcze jedno to nie wina systemu ale wielu producentów sprzętu czy oprogramowania że nie przygotowali się do nowego systemu teraz wszyscy szybko nadrabiają.

ale to akurat normalka, jak wyszedł XP też przez jakiś czas brakowało sterów itp. itd. ja właśnie dlatego dopiero jakieś 1,5 roku po premierze zacząłem go używać :)

Forumowicz

Postprzez Bimbak » 30 sie 2007, 11:53

Czolgista napisał(a):ja właśnie dlatego dopiero jakieś 1,5 roku po premierze zacząłem go używać

hehe a ja dopiero jak się dowiedziałem że będzie SP2 <lol>
Pozdrawiam, Tomek

Drinking wine and killing time
Forumowicz
CUP 2017 miejsce 2

Od: 17 maja 2005, 20:55
Auto: ponton i dziadkowóz, Moto: lyter

Postprzez operator » 30 sie 2007, 11:53

Ok.Czołgista masz rację,winda to winda ale nie jest tak tragicznie,ostatnio postawiłem sobie na virtualnej maszynie Kubuntu i Fedore i sobie ćwicze.
Forumowicz

Postprzez Czolgista » 30 sie 2007, 12:45

operator napisał(a):Ok.Czołgista masz rację,winda to winda ale nie jest tak tragicznie,ostatnio postawiłem sobie na virtualnej maszynie Kubuntu i Fedore i sobie ćwicze.

jasne, że tragedii nie ma, sam w końcu windowsa używam i żyje ;)
a z linuxów osobiście jeszcze bym polecił SUSE 10.1 (wprawdzie jest nowsze 10.2 ale mi osobiście się conieco krzaczyło i stwierdziłem, że 10.1 jest chyba troche stabilniejsze ;) ) i Aurox (ale tu już nie z osobistych doświadczeń tylko bardziej od znajomych – podobno też całkiem sympatyczne distro ;) )

Forumowicz

Postprzez operator » 30 sie 2007, 12:54

Mam Auroxa na live DVD,ale ten projekt został zdaje się zastopowany.
Forumowicz

Postprzez Karwoś » 30 sie 2007, 23:40

No i dzisiaj na dysku z XP nie ruszył – pojawiała się na chwilę niebieska plansza – niestety dość szybko gasła ale zaczynała od ERROR REGISTRY :D – czyli jednak nie jest zgodna. No i niestety naawet pod XP gdzie jest NTFS Instalacja Nowego XP nie rusza – nie znajduje żadnych partycji niestety. Wsadziłem spowrotem ten z Vista i na razie na tym robię. Ale muszę jakoś się tego dziadostwa pozbyć.

A może wiecie czemu nie wykrywa partycji NTFS – może da się to jakoś zmienić ?
Forumowicz

Postprzez brii » 31 sie 2007, 08:51

Aurox Panowie jest od dawna nie rozwijany...
Sugeruję używać Ubuntu/Kubuntu, chociaż osobiście jestem za Debianem (pod warunkiem, że jest się nieco bardziej zaawansowanym użytkownikiem).
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez loockas » 31 sie 2007, 13:50

brii napisał(a):Aurox Panowie jest od dawna nie rozwijany...

A szkoda, wg mnie duzo lepszy byl aurox niz mandriva. Rownie banalny a stabilniejszy i "bardziej" linuksowy. O ile pamietam to byl chyba polski projekt, oparty o RH. Ja w domu uzywam i polecam Slackware :)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez Misiek-Bełchatów » 31 sie 2007, 17:10

Znajomy ma do sprzedania PC i nie wie ile może wołać za ten sprzęt, dlatego prosiłbym Was o pomoc w wycenie ...

Procesor AMD Duron 1200 Mhz (12x100)
Płyta główna ASRock KTVT4A+ (5 PCI, 1 AGP, 2 DDR DIMM, Audio, LAN)
Pamięć RAM 256 MB (PC3200 DDR SDRAM)
Grafik Radeon 9200 (128MB)
Karta dzwięk. VIA AC'97 Enhaced Audio Controller
Dysk 40 GB
Cd-rom LG CD-ROM 32x + HL-DT-ST CD-RW 52X/24X/52X CD-RW
Karta sieciowa Realtek RTL8138 Family PCI Fast Ethernet NIC
oraz
Monitor LG F775 17-cali, klawiatura, myszka
... a kamieniami w dzieci nie rzucam bo nie wiem które moje ;)
Forumowicz

Od: 26 wrz 2005, 18:55
Auto: Toyota Corolla E11 1.6 VVT-i