Karwoś napisał(a):Mam partycję recovery ale ja nie chce już visty – aktualizuje się cały czas i czasami jest ok a czasami restartuje się 20 razy. Wkładałem płytkę XP i startował z niej niestety nie znajduje żadnego dysku twardego bo partycje są w formacjie NTFS i po prostu ich nie widzi.
Doradźcie jak to zformatować usunąćpozbyć się przejśćprzy okazji na FAT 32 . czy jakoś przez bios można tego dokonać albo może jeszcze inaczej – w końcu nie da się sformatować dysku C pod Vistą która właśnie tego dysku korzysta.
Dzięki za pomoc.
To napewno nie jest wina systemu plików – NTFS był już w Win2000 i dla XP lepiej jest używać NTFS! (chociaż by z tego względu, że można robić większe partycje niż w Fat32).
sformatować możesz, jak pisałem np. z poziomu linuxa odpalanego z płyty (bez instalacji), osobiście polecam PLD Live – ściągasz, nagrywasz na płyte i odpalasz kompa tak, żeby wystartował z tej płyty, logujesz sie do systemu (jeśli dobrze pamiętam to poprosi o login – root) – tam znajdź program QTParted i w nim, jak np. w Partition Magicu możesz wymazać cały dysk i tak zostawić (żeby instalka XP sama sobie ustawiła system plików) bądź stworzyć samemu partycje o dowolnym rozmiarze i w NTFS (lub jeśli koniecznie chcesz to w FAT32)