Karwoś napisał(a):Odświerzam trochę już zakurzony temat i od razu pytanie pewnie trochę głupię ale wybaczcie
Jak odinstalować to świństwo – Laptop Compaq NR – na początku wszystko było cacy a teraz ciągłe niebieskie ekrany uruchamia się 3 razy zanim się uruchomi itp. Ale jak wkładam Płytę XP to niesety opcja zainsalowania oprogramowania jest niedostępna. P
Podpowiedzcie jak sformatowac dysk albo jak po prostu wyrzucić Vistę i wrócić do XP – który najważniejsze że nie zabiera tyle pamięci – u mnie Vista przy 512+256 Ramu zajmuje 70% pamięci – co prawda wszystko działa dobrze – ale tylko wtedy jak wogóle działa – bo potrafi wogóle nie działać.
Dzięki za podpowiedzi.
po pierwsze niebieskie ekrany mogą oznaczać uszkodzony sprzęt – ale jeśli tak to i na xp się w końcu pojawią
po drugie, masz ustawioną opcję bootowania z CD? jeśli nie musisz wejść w bios i ustawić jako pierwszy napęd do bootowania swój CD/DVD, ew. jeśli bios daje Ci taka opcję w czasie uruchamiania komputera na samym poczatku wciśnij F8 – wyświetli się lista napędów z których możesz bootować komputer i wtedy wybierz napęd optyczny z XP, wtedy powinine odpalić spytać sie czy chcesz uruchomić instalator z płyty i tam już wszystko zrobisz...
ja ostatnio tez przeinstalowywałem z Visty na XP i przy włączaniu instalacji kiedy "rozpoznawał" sprzęt w komputerze instalacja stawała, udało sie to ominąć dopiero po odłączeniu dysku z vistą, nie wiem czy to jej wina czy wina dysku (nie miałem czasu jeszcze go sprawdzić chociaż wydaje sie działać dobrze) ale jeśli Visty to ktoś się nieźle postarał