Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez Adaś » 6 sie 2007, 13:32

Adaś napisał(a):nie mając już czasu ruszyłem do pracy, więc wrażeniami podzielę się jutro dopiero.

Kurde, w czwartek wróciłem w nocy z roboty, odpaliłem kompa i znowu <dupa>, BIOS nie ruszył. Nie mam pojęcia co się stało, mój brat powiedziałm że pod moja nieobecność włączył kompa, pojawiło się info o karcie graficznej i się zacięło:| Nie wiem co się mogło stać, a nie miałem czasu się tym zająć, bo nie było mnie 3 dni w domu. Dziś dałem kompa ojcu, żeby dał go do sprawdzenia swoim studentom elektorniki. Ciekawe co jets przyczyną:/
Forumowicz

Od: 8 paź 2004, 16:11
Auto: 323F BA Japan Muscle V6

Postprzez magicadm » 11 sie 2007, 16:33

A moze cos takiego kup?
http://www.allegro.pl/item224490938_najpopularniejsza_karta_diag_wyswietlacz_pl_kody.html
Używał ktoś cos takiego?

Karta diagnostyczna POST (Power On Self Test). Pomocna przy kontrolowaniu poprawnego działania komputera jak i diagnostyce usterek komputerowych płyt głównych. Mechanizm POST działa w ten sposób, iż BIOS komputera przed sprawdzeniem danego modułu wpisuje jego numer do pamięci pod adres 80h portu I/O – po prawidłowym przetestowaniu modułu testowane jest kolejne urządzenie – natomiast w przypadku błędu – system zawiesza pracę. Zadaniem karty POST jest przechwycenie oraz wyświetlenie numeru wadliwie działającego modułu na wyświetlaczu LED w postaci 2 cyfrowej liczby szesnastkowej. Dzięki temu można określić, który podzespół płyty głównej jest uszkodzony (pamięć karta grafiki, kontroler IDE itp...)
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

Postprzez Adaś » 11 sie 2007, 18:50

magicadm napisał(a):A moze cos takiego kup?

Komputer jest u fachmanów, w poniedziałek minie tydzien jak tam stoi :(
Forumowicz

Postprzez magicadm » 12 sie 2007, 08:54

Adaś napisał(a):Komputer jest u fachmanów, w poniedziałek minie tydzien jak tam stoi :(

To raczej kiepscy z nich fachowcy :)
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

Postprzez Adaś » 12 sie 2007, 12:30

magicadm napisał(a):To raczej kiepscy z nich fachowcy usmiech

jak coś się robi po znajomości bez kasy to tak jest:)
Forumowicz

Postprzez Adaś » 16 sie 2007, 18:19

okazało się, że winowajcą była jedna kość RAM, która się przegrzała czy jakoś tak (ojciec mi to mówił a nie spec który to robił) muszę ją oddać do reklamacji
Forumowicz

Postprzez Globy » 16 sie 2007, 21:43

Mialem taki problem, ciezko to bylo zdiagnozowac. U mnie muzyka potrzebuje co najmniej 100 GB :D Uzywam pakietu z Norton Utilities.
Klubowicz

Od: 24 paź 2003, 22:02
Auto: C140 M120

Postprzez Adaś » 16 sie 2007, 22:44

nie wiem czy ta kość nie była od nowości uszkodzona bo jak złożyłem kompa to na 2 kościach tez nei chciał pracować:| wyjąłem jedna zrobiłem update BIOSa i podziałał 5 godzin po czym juz nie wstał <lol>
za 1,5h będę w domu to zobaczę co ta maszyna potrafi :D
Forumowicz

Postprzez tarkan » 17 sie 2007, 09:54

Adaśko, coś Ci się nie szczęści z tym nowym kompem. Chyba masz anielską cierpliwość...
Moja nowa Mazda 6 "wyjechała z tłumu"... http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=59909&start=0
Forumowicz

Od: 4 lut 2006, 00:00
Auto: M6 '08 GH 2.5 MZR TOP

Postprzez Adaś » 17 sie 2007, 11:17

tarkan napisał(a):Adaśko, coś Ci się nie szczęści z tym nowym kompem. Chyba masz anielską cierpliwość...

nom:) muszę stwierdzić, że sam zdziwiony jestem jak lajtowo bez większych ciśnień podchodzę do tego tematu:)
Dobrze, że mam net w pracy i lapciaka w domu, bo 1,5 miesięczna abstynencja internetowa mogłaby się źle skończyć:)
Forumowicz

Postprzez tarkan » 17 sie 2007, 15:15

Adaś napisał(a):internetowa mogłaby się źle skończyć:)
i byłbyś wtedy niegrzeczny na warszawskich drogach ;)
Moja nowa Mazda 6 "wyjechała z tłumu"... http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=59909&start=0
Forumowicz

Od: 4 lut 2006, 00:00
Auto: M6 '08 GH 2.5 MZR TOP

Postprzez Karwoś » 23 sie 2007, 23:07

Odświerzam trochę już zakurzony temat i od razu pytanie pewnie trochę głupię ale wybaczcie

Jak odinstalować to świństwo – Laptop Compaq NR – na początku wszystko było cacy a teraz ciągłe niebieskie ekrany uruchamia się 3 razy zanim się uruchomi itp. Ale jak wkładam Płytę XP to niesety opcja zainsalowania oprogramowania jest niedostępna. P

Podpowiedzcie jak sformatowac dysk albo jak po prostu wyrzucić Vistę i wrócić do XP – który najważniejsze że nie zabiera tyle pamięci – u mnie Vista przy 512+256 Ramu zajmuje 70% pamięci – co prawda wszystko działa dobrze – ale tylko wtedy jak wogóle działa – bo potrafi wogóle nie działać.

Dzięki za podpowiedzi.
Liczy się bezpieczeństwo – a im więcej KM tym bezpieczniej :) Teraz niestety troche mniej :–(
www.goldwinggl1800.blogspot.com
Forumowicz

Od: 24 lut 2006, 20:01
Auto: Lancer 2.0 '04 AT

Postprzez Czolgista » 23 sie 2007, 23:14

Karwoś napisał(a):Odświerzam trochę już zakurzony temat i od razu pytanie pewnie trochę głupię ale wybaczcie

Jak odinstalować to świństwo – Laptop Compaq NR – na początku wszystko było cacy a teraz ciągłe niebieskie ekrany uruchamia się 3 razy zanim się uruchomi itp. Ale jak wkładam Płytę XP to niesety opcja zainsalowania oprogramowania jest niedostępna. P

Podpowiedzcie jak sformatowac dysk albo jak po prostu wyrzucić Vistę i wrócić do XP – który najważniejsze że nie zabiera tyle pamięci – u mnie Vista przy 512+256 Ramu zajmuje 70% pamięci – co prawda wszystko działa dobrze – ale tylko wtedy jak wogóle działa – bo potrafi wogóle nie działać.

Dzięki za podpowiedzi.

po pierwsze niebieskie ekrany mogą oznaczać uszkodzony sprzęt – ale jeśli tak to i na xp się w końcu pojawią ;)

po drugie, masz ustawioną opcję bootowania z CD? jeśli nie musisz wejść w bios i ustawić jako pierwszy napęd do bootowania swój CD/DVD, ew. jeśli bios daje Ci taka opcję w czasie uruchamiania komputera na samym poczatku wciśnij F8 – wyświetli się lista napędów z których możesz bootować komputer i wtedy wybierz napęd optyczny z XP, wtedy powinine odpalić spytać sie czy chcesz uruchomić instalator z płyty i tam już wszystko zrobisz...

ja ostatnio tez przeinstalowywałem z Visty na XP i przy włączaniu instalacji kiedy "rozpoznawał" sprzęt w komputerze instalacja stawała, udało sie to ominąć dopiero po odłączeniu dysku z vistą, nie wiem czy to jej wina czy wina dysku (nie miałem czasu jeszcze go sprawdzić chociaż wydaje sie działać dobrze) ale jeśli Visty to ktoś się nieźle postarał ;P
<center>I am the 6th son of the 6th son of the 6th son I am the borged again son of war
Technology's child, daughter of rebellion, son of a bitch blossom of a whore
I am a god-killing virus, destruction with 8 arms, monster with seven severed heads
I am the son of mars, cleansed with infected blood, vile disease walking on 2 legs

The devil made me do it</center>

<center>Moja "Twarzowa Książka"
Forumowicz

Od: 8 kwi 2006, 00:04
Auto: Mondeo 1.8 Zetec '99

Postprzez Karwoś » 23 sie 2007, 23:24

no tak ale co jeśli ja mam tylko 1 dysk – drugi z XP leży w szafie ale nie mam jeszcze kieszeni na SATA – jakby co to podłącze dysk z XP a dysk z Vistą jako kieszeń i spróbuje go po prostu sformatować
Liczy się bezpieczeństwo – a im więcej KM tym bezpieczniej :) Teraz niestety troche mniej :–(
Forumowicz

Postprzez Czolgista » 23 sie 2007, 23:30

Karwoś napisał(a):no tak ale co jeśli ja mam tylko 1 dysk – drugi z XP leży w szafie ale nie mam jeszcze kieszeni na SATA – jakby co to podłącze dysk z XP a dysk z Vistą jako kieszeń i spróbuje go po prostu sformatować

jeśli chcesz zupełnie sformatować ściągnij jakiegoś linuxa w wersji "live" (np.PLD-live), nagraj na CD, odpal i w nim uruchom program QTParted – coś jak partition magic, nim sformatujesz dysk ;)

ps. może u Ciebie ta instlka XP ruszy bez problemu, wtedy z niej sformatujesz dysk
<center>I am the 6th son of the 6th son of the 6th son I am the borged again son of war
Technology's child, daughter of rebellion, son of a bitch blossom of a whore
I am a god-killing virus, destruction with 8 arms, monster with seven severed heads
I am the son of mars, cleansed with infected blood, vile disease walking on 2 legs

The devil made me do it</center>

<center>Moja "Twarzowa Książka"
Forumowicz

Od: 8 kwi 2006, 00:04
Auto: Mondeo 1.8 Zetec '99

Postprzez Karwoś » 23 sie 2007, 23:53

A no mam taką nadzieję bo już mnie trochę męczy Vista – dzięki za podpowiedzi.
Forumowicz

Postprzez operator » 24 sie 2007, 07:23

Karwoś co to za model laptopa ? stary ,nowy?jakie ma parametry?Vista preinstalowana czy sam instalowałeś?same niewiadome!ja mam Viste na laptopie Asusa od 7miesięcy i działa znakomicie.Niebieski ekran może wywoływać jakiś sprzęt podłanczany do laptopa,starsze sterowniki i programy instaluje się "w zgodności z XP i jako administrator"w większości udaje się zainstalować wszystko!
Forumowicz

Od: 17 cze 2006, 18:42
Auto: będzie nowe

Postprzez Karwoś » 24 sie 2007, 23:27

Model Compaq presario C501NR
Intel celeron 430 1.73 GHz
758MB

Komputer kupiony w USA z orginalnym Vistą Basic.

Jutro bede go sprawdzał – sprawdze połączenie Ramu i muzyczki. Niestety po wywaleniu niebieskiej tablicy nie mówi mi nic jaki sprzęt jest nieodpowiedni – tyle że na początku wszystko było ok – od jakichś 2 miesięcy czasami coś mu się pokręci – nie może się uruchomić – po podaniu hasła prubuje się uruchomic po czym stwierdza że jakieś system nie był w stanie się uruchomići nastąpi ponowna próba połączenia potem wyskakuje wybór uruchomiania w trybie offline , awaryjnym albo normalnym – wybieram normalnym i się uruchamia. Jak pozwalam mu na wyszukanie przyczyn i znalezienie rozwiązania problemu to już prze*****.
Trzeba twardo wyłączyć komputer bo już wtedy nic nie zadziała jak się powiesi.

Każdy program typu Skype po próbie rozmowy głosowej od razu rozłącza i wiesza go. czasami jakby gubił urządzenie dzwiękowe albo sterowniki – po restarcie jest ok. Nie dzieje się to często ale wystarczy że 1 dziennie musze przez to go restartować i już mi to nie odpowiada. Nie mówiąc już o śmieciach przez niego zapisywanych – czasami 2.5GB na 2 tyg.

Po prostu wrócę do XP i po kłopocie.
Forumowicz

Postprzez operator » 25 sie 2007, 06:17

Czy ma zainstalowaną ukrytą partycję "recovery"? masz płytki z systemem i sterownikami?moze od nowa postawić Vistę,potem sterowniki np .najnowsze ze strony HP
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/soft ... t=3337783&
Nie jestem pewien jednego jeśli masz dysk "Sata" czy on nie potrzebuje dodatkowych sterowników,sprawdzałes poprzez Vista Update czy sciąga sama jakieś aktualizacje?
Czy tak jest od nowości? a błędy systemu można sprawdzić w( panel sterowania-raporty i rozwiazania)
Forumowicz

Od: 17 cze 2006, 18:42
Auto: będzie nowe

Postprzez Karwoś » 25 sie 2007, 21:36

Mam partycję recovery ale ja nie chce już visty – aktualizuje się cały czas i czasami jest ok a czasami restartuje się 20 razy. Wkładałem płytkę XP i startował z niej niestety nie znajduje żadnego dysku twardego bo partycje są w formacjie NTFS i po prostu ich nie widzi.
Doradźcie jak to zformatować usunąćpozbyć się przejśćprzy okazji na FAT 32 . czy jakoś przez bios można tego dokonać albo może jeszcze inaczej – w końcu nie da się sformatować dysku C pod Vistą która właśnie tego dysku korzysta.

Dzięki za pomoc.
Forumowicz