Kulon napisał(a):2.5 v6 w Xedosie to są najlepsze motory.
w Xedosie 6 nigdy nie było 2.5L... chyba, ze już ktoś przełożył
www.mazdaspeed.pl
Kulon napisał(a):2.5 v6 w Xedosie to są najlepsze motory.
promyk5 napisał(a):– grzeje płyn chłodniczy strasznie, do tego stopnia, że węże są twarde jak skała
promyk5 napisał(a):Do tego zaczyna cieknąć chłodnica – mechanik twierdzi, że to wina zbyt wielkiego ciśnienia w układzie chłodzenia i instalacja nie trzyma.
XsiX napisał(a):promyk
sprawdź dokładnie korek ciśnieniowy po prawej stronie chłodnicy – może nie puszcza sprężonego przez temp. płynu i stąd takie jaja, poza tym przewody w xedzie, zwłaszcza po wyłączeniu silnika stają się bardzo twarde i jest to objaw jak najbardziej normalny.
klub3 napisał(a):Witam.
witam napisz jak zachowuje sie mazda po remoncie mam 626 na wtrysku pal..rano zimna odpalam horror , biala zaslona dymna,a jak sie zagrzeje w miare nie dymi zastanawiam sie remont czy wymiana silnika jak mozesz to napisz co o tym myslisz
Ja mam 626 GE FS. Miałem podobne zużycie oleju i zdecydowałem się na remont silnika. Niestety przypadkowe części użyte do remontu dały taki efekt, że silnik w dalszym ciągu brał olej, a po kilku miesiącach znowu dymił na starcie . Gdy musiałem wymieniać rozrząd zdecydowałem się na kolejny remont, ale tym razem na polecanych na forum pierścieniach RIK i uszczelniaczach Tacomy. Po kolejnym remoncie miłe zaskoczenie, nic nie ubyło oleju.
Jeżeli masz zaufanego dobrego mechanika, niech rozbierze silnik, zmierzy silnik (owale) i podejmie decyzję, czy remont polegający na wymianie pierścieni i uszczelniaczy rokuje dobre efekty (zużycie oleju i dymienie).
Przy okazji remontu obróbka głowicy i możesz mieć silnik w niezłej kondycji. Gwarancja sukcesu jest spora.
Osoby handlujące silnikami nie dadzą gwarancji na większy przebieg, więc to jest loteria.
Reasumując, podzeilam zdanie Sołtysa i Emmarka w 100%.
arni0000 napisał(a):A jaki masz olej wlany? Ja bym zarazie nic z tym nie robił dolewał oliwę i jeździł robisz 1000 km miesięcznie kosztuje cię to 25 zł co miesiąc a remont lub wymiana motoru ok 2000zł. Możesz spróbować zalać na noc cylindry naftą po 150g na każdy jeśli to nagar zapieka pierścienie to powinno pomóc.
Lukka napisał(a):Opcja z naftą – może pomóc
Adaś napisał(a):Lukka napisał(a):Opcja z naftą – może pomóc
nie słuchaj głupot, na zapieczone pierścienie pomoże tylko ich wymiana czyli remont silnika lub wymiana na inny
Lukka napisał(a):Cóż, zobaczę pewnie jak dalej będzie "znikał" mi olej... bo faktycznie 25zł na miesiąc to nie 2.000zł na remont...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości
Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6