W dziale "Warsztat" ewidentnie brakuje działu Ogólne

Uwagi na temat działania forum i strony klubowej. Zajrzyj, jeśli masz problemy z działaniem i obsługą.

Postprzez Krasnal » 3 wrz 2004, 14:27

Jak w temacie – nie wiem jak wam ale mi ewidentnie brakuje w ww dziale podgrupy "Ogólne".
Tak jak już chyba było wspominane podczas dyskujsj na temat rozbudowy forum tak ja teraz wnoszę gorącą prośbę aby to dodać.
Nikogo chyba nie trzeba przekonywać o słuszności tego przedsięwzięcia a że moderator bedzie miał bardzo dużo pracy (bo znając forumowiczów to jak będą jakiekolwiek wątpliwości to będą tam wklejać) to od razu nie podlega wątpliwości, że 3/4 tematów będzie przesuwane do odpowiednich "klas" to też wiemy ale będzie miejsce gdzei rzeczywiście każdy będzie zaglądał i będzie mógł pomóc w rozwiązaniu problemu.

Jeszcze raz gorąca prośba – dodać "Ogólne" do dziłu "Warsztat"

<prosze> <prosze> <prosze>
Nie czuć, że przyspiesza – tylko jakoś inni stoją zamiast jechać
V6 – no more questions...
Forumowicz

Od: 27 maja 2004, 20:02
Auto: 323F (BA) – 2.0 V6 GT

Postprzez Paweł » 3 wrz 2004, 16:40

Ale do czego mialby byc ten dzial "ogolne"?
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez Krasnal » 3 wrz 2004, 16:44

Do wszystkiego co wiąże się z dzialem warsztat a nie wiąże się z konkretnym modelem.

W moim przypadku chodzi o układ ABS'u ale nie jestem odosobniony – popatrz co sie dzieje w dziale "Ogólny" ile jest tam tematów które natychmiast powinny być przenoszone do "Warsztat" – ludzie pisza tam bo często niw wiedzą gdzie przykleić a poza tym "Ogólne" ma największą oglądalność i przez to również największy "śmietnik".
Forumowicz

Postprzez Paweł » 3 wrz 2004, 17:09

O twoim ABSie pisz w dziale trojek. Juz przechodzilismy przez te wspolne elementy i mysle, ze zostalo uzgodnione, ze bedziemy je pakowac do nadwozia w ktorym jest problem.

Z dzialu ogolny wlasnie przenioslem kilka postow do warsztatu/626.

Uwazam, ze nie ma co robic dzialu dla czesci wspolnych. Nie kazdy wie jaka czesc jest wspolna, itd. Bedzie sie robil ekstra balagan. Mysle, ze lepiej powtorzyc pytania, zreszta moga do nich byc dolaczone schematy, ktore mimo wspolnych elementow dla roznych modeli sa rozne (np. kolory przewodow, umiejscowienie komputera, zlacza). To jest moje zdanie.
gasoline
Zarząd – Prezes

256 B4204T35 '17

Postprzez Krasnal » 3 wrz 2004, 17:25

Wiem, zauważyłem ;) ale wydaje mi się że taki dział miałby duże jak nie bardzo duże obłożenie – przeciez dodać jedną grupe to nie jest dużo roboty a GWARANTUJE CI że w ciągu 15min. od pojawienia będzie tam więcej tematów niż w "pozostałe modele" od czasu powstania ;)

Mogę pisać do 323 pewnie, ale tak jak było z założeniem – klub się rozwija, przybywa osób, topiców i nikt nie będzie w stanie czytac wszystkiego za pół roku – tak jak ja juz nie zaglądam do 121, LPG, czy Xedos......

Wydaje mi się że Ogólne w Warsztacie miałoby duże wzięcie i ułatwiło (uprościło) pisanie nowych wątków.

Pozdrawiam i nadal wierze że temat Ogólne dołączy do warsztatu ;)
Forumowicz

Postprzez Paweł » 3 wrz 2004, 18:02

Dlaczego Ty przeniosłeś ? przecież dział Ogólny ma innych moderatorów.

Poszukaj pytan Martinka w 626, bedziesz mogl ocenic, czy popelnilem blad merytoryczny. :)

Wiem, zauważyłem ale wydaje mi się że taki dział miałby duże jak nie bardzo duże obłożenie – przeciez dodać jedną grupe to nie jest dużo roboty a GWARANTUJE CI że w ciągu 15min. od pojawienia będzie tam więcej tematów niż w "pozostałe modele" od czasu powstania

Nie watpie w to, ale to niszczy caly sens wprowadzonego podzialu i jak powiedzialem generuje bardzo duzo watpliwosci, przede wszystkim od ktorego miejsca problem przestaje byc ogolny. Pisalem o tym wszystkim przy okazji dyskusji na temat podzialu. Proponuje, zebysmy w punktach rozpatrzyli za i przeciw dodania forum "ogolne" do kategorii "warsztat". Wg mojej oceny wygrywa zdecydowanie przeciw...
Ostatnio edytowano 3 wrz 2004, 18:14 przez Paweł, łącznie edytowano 1 raz
gasoline
Zarząd – Prezes

256 B4204T35 '17

Postprzez Krasnal » 3 wrz 2004, 20:38

A ja protestuje :[

Istnieje sobie pewien problem:

ABS:

1. Zachowanie:
Samochód stoi. Odpalam silnik – kontrolki gasną – wszystko OK
Wrzucam wsteczny i jade – wszystko OK
Wrzucam 1 i jade do przodu – po kilku, kilkunastu metrach zapala się kontrolka ABS'u i już nie gaśnie aż do wyłączenia silnika.

2. FAKTY:
– ABS nigdy (tzn. w żadnym momencie) nie działa
– Pomiar diagnostyczny – mówi wyraźnie – Błąd przekaźnika ABS
– Wymiana przekaźnika na sprawny w 100% nic nie daje
– Kasowanie błędów (w różnych momentach) nic nie daje
– Pomiar wszystkich czujników manualnie omomierzem mówi "sprawne" – rez. ok 1,5k ohma

3.PYTANIE:
Proste – co jest grane ??????

Tico przenieś do działu który uważasz za właściwy, tylko jedna prośba (dla utrudnienia) nie sugeruj się tym jakie mam auto bo to nie ma żadnego znaczenia ;)
Forumowicz

Postprzez Paweł » 3 wrz 2004, 21:02

Jak sam napisales dodanie tego dzialu to nie jest kłopot, tylko kwestia dwoch minut, wiec problem nie lezy w mojej niecheci. Projekt podzialu warsztatu faktycznie zostal zaproponowany przeze mnie, ale byl przedyskutowany i nikt nie wysunal znacznie innej (zaakceptowanej) propozycji.

Nie rozumiem dlaczego nie mozesz zadac tego pytania na forum 323 z tytulem "Problem z ABSem", albo cos podobnego? To ze problem jest ogolny, nie znaczy, ze nie mozna go umiescic w grupie konkretnego modelu. Rozumiem, ze w samochodach sa wspolne elementy i problemy. Zreszta jest ich tak duzo ze liczba moglaby dorownac lub nawet przekroczyc te, ktore naleza do konkretnego modelu i dlatego "ogolny" faktycznie zostalby zapelniony w 15 minut. Potem roslby coraz szybciej i znow trzebaby go podzielic... tylko jak? Na modele?

Podzial forum byl przeprowadzony po to, aby w jednej grupie nie pojawialo sie zbyt duzo postow i zeby moderatorzy byli w stanie zapanowac nad wszystkim. Dzielic mozna bylo na rozne sposoby, a wybrano wsrod nich podzial na modele.

Jesli teraz stworzymy dzial "ogolny" to powstana dla mnie dwie istotne sprawy: po pierwsze ludzie zaczna miec problemy z wyborem wlasciwego forum, ktorych teraz nie maja, poniewaz kieruja sie z pytaniami od razu do wlasnego dzialu, po drugie powstana problemy dla moderatorow, od ktorego miejsca zaczyna sie element wspolny, a w ktorym przypadku jest on ogolny i co ciekawe moze to dotyczyc nawet tak wspolnych elementow jak dyskutowane silniki serii K.

Ja w dziale "warsztat ogolny" widze tylko zamieszanie, dlatego w tej chwili sytuacja jest patowa twoje zdanie przeciwko mojemu. Rozumiem twoja koncepcje, ale popieram rowniez wlasna :). Nie znaczy to, ze mowie "nie, bo nie". Jesli wiekszosc osob tak uwaza, zrobimy dzial "ogolny"... ktory i tak kiedys przyjdzie podzielic lub watki z niego przestawiac do poszczegolnych modeli.

Co do twojego problemu, to wrzucilbym jeszcze ten czujnik na oscyloskop. A problem wydaje mi sie w tym, ze system nie potrafi sie w ogole wlaczyc. Nie jestem pewien, ale w mazdach jest chyba tak, ze na przestrzeni wlasnie kilku pierwszych metrow ABS dokonuje autotestu i dopiero pozniej sie wlacza.

Pozdrawiam.
gasoline
Zarząd – Prezes

256 B4204T35 '17

Postprzez Krasnal » 4 wrz 2004, 01:13

może cosik takiego jak komputer ABS'u – jest chyba cosik takiego?
Forumowicz

Postprzez xXx » 4 wrz 2004, 21:20

Czujniki sprawdzane przy wtyczkach ?? Czy wbijane w kabel przy kole ??
Forumowicz

Od: 23 paź 2003, 01:01
Auto: Audi A6 Avant 2.8 V6 APR

Postprzez Krasnal » 5 wrz 2004, 15:42

XXX napisał(a):Czujniki sprawdzane przy wtyczkach ?? Czy wbijane w kabel przy kole ??

Przy wtyczkach
Forumowicz

Postprzez polnik@studio » 1 lis 2004, 12:25

Tak jak w temacie. Umieszczało by się tam wszystko co nie jest związane z konkretnym modelem mazdy lub nie dotyczy spraw czysto technicznych a nie pasuje do innego forum. Np. Opinie o danych modelach mazd, opinie o oponach, akumulatorach itp.

Pozdrawiam
[url=http://www.polnik-studio.pl/]systemy informatyczne[/url] || [url=http://www.athleticshop.com.pl/]sprzęt fitness[/url] || [url=http://www.trampoliny.com.pl.pl/]trampoliny[/url] || [url=http://www.ogrodowe-meble.pl/]meble ogrodowe[/url]
Forumowicz

Od: 18 lis 2003, 16:31
Auto: Kia pro cee'd/ Toyota Starlet

Postprzez Globy » 1 lis 2004, 15:11

Do tego w moim mniemaniu sluzy dzial Ogolny – czasami nieco zmiksowany ze sprawami spolecznymi Klubowiczow i Forumowiczow ze wzgledu na nazwe (tutaj po raz pierwszy zagladaja nowi goscie), ale traktujacy o motoryzacji w zakresie od ogolu do szczegolu. Ta idea powoduje duze obciazenie, ale taki kanal powinien byc. Jedynie awarie i problemy trafiaja do Warsztatu.
Klubowicz

Od: 24 paź 2003, 22:02
Auto: C140 M120

Postprzez polnik@studio » 1 lis 2004, 15:14

to zrobić dział : opnie

bo to by się przydało
[url=http://www.polnik-studio.pl/]systemy informatyczne[/url] || [url=http://www.athleticshop.com.pl/]sprzęt fitness[/url] || [url=http://www.trampoliny.com.pl.pl/]trampoliny[/url] || [url=http://www.ogrodowe-meble.pl/]meble ogrodowe[/url]
Forumowicz

Od: 18 lis 2003, 16:31
Auto: Kia pro cee'd/ Toyota Starlet

Postprzez Krasnal » 1 lis 2004, 21:30

aha widzę że polnik "czuje ciężar" "Ogólnego" :D

Teraz mnie rozumiesz ;) – a tak przy okazji to THX za pomoc w moderowaniu – jak widać ostatnio nie bardzo miałem czas na forum ale na Ogólnym jakoś to się trzyma – samo się nie robi ;) – THX polnik <spoko>
Forumowicz