andrev001 napisał(a):Przecież jazda na luzie w zakręcie wcale nie jest bezpieczna. Z tego co mi kiedyś ojciec opowiadał, to na wyluzowanym aucie hamulce są słabsze.
( może tu chodziło o starsze modele, bo wiadomo, ze pompa na małych obrotach nie jest tak wydajna, ale nie wiem, bo sie nie znam, wiec nie chce w błąd wprowadzać ).
Bez urazy największa herezja jaką kiedykolwiek usłyszałem!
Przed zakrętem należy zredukować bieg! zwolnic!
ale nigdy wyrzucić na LUZ!
gdy jesteś w maxymalnym punkcie łuku należy dodać gazu wtedy wyciągasz samochód.
gdy stracisz przyczepność to już nie uda ci sie wbić biegu, w tym samy celu redukuje sie bieg, by mieć więcej mocy.
masakra nie wiem gdzie robiłeś prawko ale za moich czasów klepali to na okrągło bo jest to jeden z podstawowych manewrów, i uratował mi już skórę wielokrotnie.
jestem w szoku
andrev001 napisał(a):
Co do awaryjności skrzyń automatycznych, to było tak z nimi jak je wymyślono i wdrożono do produkcji.
no tak było ... chyba ze wszystkim
andrev001 napisał(a):
Wiadomo, że od tamtego czasu, skrzynia automatyczna została uleprzona i co najwyżej! Może się ona popsuć, ze względu na wadę fabryczną jak np. użyto słabego materiału, lub zapomniano dodać jednej małej nakrętki. I w ten sposób 10-20 tysięcy skrzyń idzie do wymiany.
Zapewnie została ulepszona zwiekszono ilość czujników, dołożono wiele funkcji rózne tryby pracy itd.
oprócz nakrętki która rozwaliła by skrzynię zanim wyjechała by z fabryki na pewno jest więcej powodów, bo przecież tam są potężne ciśnienia, ale najczęstsze uszkodzenia to po prostu brak serwisowania i zła eksploatacja czyli zbyt wczesne włączanie wstecznego i parkowanie na P bez zaciągniętego hamulca ręcznego
andrev001 napisał(a):
jeżeli weźmiesz sobie do ręki książkę i przeczytasz co trzeba robić by zadbać o dobry stan swojego auta, co ile musisz wymieniać oleje itp. To uwierz, że taka skrzynia automatyczna może pociągnąć i 500,000 kilometrów lub więcej. Dotyczy to się również silników i innych rzeczy. Nie licząc rzeczy, które po prostu trzeba wymieniać, bo się naturalnie zużywają.
tego nie wiedziałem
andrev001 napisał(a): Wiadomo, nic nie jest wieczne.
[/quote"]
z tym różnie bywa ale jeżeli mamy na myśli samochody, to fakt
andrev001 napisał(a):
Uważam, że obie skrzynie są dobre, obie mają wady i zalety.
Nie ma rzeczy gorszych i lepszych.
bardziej bym powiedział każda z nich ma inne zastosowanie, choc jak zapewne wiesz w samochodach sportowych z najwyższej półki też sa automaty z funkcja półautomatu i palą gumy ze aż miło