Wysokie spalanie | MX-3 EC B6

Mazda 323 1980–1995

Postprzez Paweł » 24 sie 2004, 20:13

Hehe. W koncu czlowiek uczy sie tych jezykow obcych. Chociaz zamiar byl zupelnie inny – po prostu pekla mi zylka. Ale sam widzisz, ze pytania beda sie powtarzaly w kolko, nawet jesli sto razy bylo juz powiedziane co to jest TPS. Podzial nic tutaj nie zmieni...
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez poolek » 25 sie 2004, 10:38

tco_tm napisał(a):TPS (Throttle Position Sensor) sklada sie TVO Sensor (Throttle Valve Opening Sensor) z IDL (Idle Switch). Dostarcza do PCME/ECM (Powertrain Control Module/Engine Control Module) sygnal zalezny od stopnia uchylenia lub calkowitego zamkniecia przepustnicy.

TVO jest potencjometrem i odczyty z niego maja wplyw na:
– Ilosc wtryskiwanego paliwa
– Czas wtrysku
– Regulacje IAC Valve (Idle Air Control Valve)
– Zawor odciagania oparów ze zbiornika paliwa
– Dzialanie klimatyzacji
– Czas zaplonu
– Prace systemu EGR (Exhaust Gas Recirculation)

IDL jest przelacznikiem typu ON/OFF i jego stan ma wplyw na:
– Ilosc wtryskiwanego paliwa
– Czas wtrysku
– Regulacje IAC Valve
– Zawor odciagania oparów ze zbiornika paliwa
– Dzialanie klimatyzacji
– Czas zaplonu
– Prace systemu EGR
– Regulacje cisnienia paliwa
– Sterowanie wentylatorem chlodnicy (to jest wskazowka, szukaj na forum tym tropem)

Pozdrawiam.

<szok> <wow> <pomocy> <co?>

Ok dzieki za wypociny, ja nic z tego nie rozumiem ale chyba wydrukuje te wszystkie wasze rady i przeczytam dla mechanika :P Jesli juz naprawde mechanik nie pomoze bede musial jechac do ASO a tam pewnie pojdzie kupa $$$ :(
Forumowicz

Od: 27 lip 2004, 22:06
Auto: Mazda MX-3

Postprzez Dragon » 8 wrz 2004, 20:10

Witam mam madzie juz 10 miesiecy jest to 97 rok walsnie 1.6 16v jezeli chodzi o temperature to jest na polowie wskaznika a z hamulcami tez mialem problemy kosztowaly mnie narazie 400 zloty tarcze i klocki i czyszczenie zaciskow jedyny bol to łozysko z piasta 400 zl szok auto lux tylko silnik cos chce zrobic by byla szybsza ale co pomoszcie dzieki cYa
Wiatm wszystkich mam pytanko posiadam madzie Mx-3 lecz ma silnik tylko 1.6 16v 97rok co zrobic by to lepiej jezdzilo chodzi mi o przyspieszenie ??
Początkujący

Od: 8 wrz 2004, 19:58
Auto: Mazda Mx-3

Postprzez Dragon » 8 wrz 2004, 20:13

ha ja tez niemam pojecia moja pali na miescie 10 na trasie 8 tez sporo ale gazu a obroty po zalozeniu gazu oszalały z deko skacza non stop i czego gasnie na luzie masakra
Wiatm wszystkich mam pytanko posiadam madzie Mx-3 lecz ma silnik tylko 1.6 16v 97rok co zrobic by to lepiej jezdzilo chodzi mi o przyspieszenie ??
Początkujący

Od: 8 wrz 2004, 19:58
Auto: Mazda Mx-3

Postprzez iron » 12 wrz 2004, 00:04

Dragon napisał(a):ha ja tez niemam pojecia moja pali na miescie 10 na trasie 8 tez sporo ale gazu a obroty po zalozeniu gazu oszalały z deko skacza non stop i czego gasnie na luzie masakra

Niestety to jest wada tanich instalacji na parowniku. Z sekwencjami nie ma takich problemów :) Komputer gazowy sam się uczy wszystkich parametrów i później nie ma już problemów.!
/Mazda 323F 1.5 16V 95r LPG JMZBA/
Forumowicz

Od: 14 lip 2004, 07:56
Auto: Mazda323F 1.5 16V 95 LPG JMZBA