przez darryd » 2 maja 2007, 12:37
Hej, nie czytalem calosci ale temat znam dosc dokladnie...powiem Wam ... z tymi pijanymi to jest ogromna fala i temat zastepczy krecony przez policje, a podkrecana mocniej przez media, bo jak sie mowi o tym ilu pijakow za kolkiem, pozniej laczy sie zawsze sprawe z jakims strasznym wypadkiem (ktorego o dziwo byli trzezwi kierowcy) w taki sposob utrwala sie w glowach wizje nawalonego goscia. to wszystko pic na wode, fotomontaz...ten temat wzbudza we mnie bardzo zle odczucia...no ale przeciez tak milo i ciekawie sie oglada statystyki zlapanych na "podwojnym gazie"...
...statystyki dla tych pijanych kierowcow co zatrzymali w ostatnie swieta (1411 osob) ..., ponad 90% zatrzymanych osob to rowerzysci!! Kur..a myslalem ze mnie krew zaleje. Sam widzialem kogo i jak oni zatrzymuja, przyczajaja sie pod sklepem, widza typa ktory wypija jedno piwo, wsiada na rower a oni go halt! I tak sie w PL robi kryminalistow, gosc ma wyrok, ale co tam, wazne ze statystyki sie podnosza...druga sprawa to sady 24h...1411 zatrzymanych, w samym wroclawiu przez sad skazano w tym czasie zaledwie 7 lub 13 osob, nie pamietam dokladnie. a gdzie reszta? uniewinnieni? gdzie te 24h? lipa..
Przeciez słyszac w tv ze policja zatrzymala 1411 pijanych kierowcow o czym czlowiek mysli? jasne ze
o kolesiu za kierownica samochodu, a tu jednak prawda jest inna, zobaczcie jak NAM oczy
mydlą...a policja prowadzac na biezaco ilosc zatrzymanych "nawalonych" aby byc tip top w tym roku o
500 osob mniej zatrzymanych, czyzby przypodobac sie zioberkowi ze te niby kary ktore wprowadzil tak
odstraszaja?
Wiem ze zaraz mnie tu zbluzgaja, pojada itp...ja dalej uwazam, ze nie jest to rozwiazanie dobre, bardzo szybko znajda sie osoby (te bogatsze) ktore zwroca sie w tej sprawie do Strassburga, poniewaz jest niezgodne z konstytucja karanie poprzez przywlaszczenie mienia o roznej wartosci za ten sam czyn...dopuszczalne moze byc zachowanie pojazdu jako zabezpieczenie na poczet kary pienieznej, ale nie zabranie pojazdu przez pANSTWO!! druga sprawa, to podniosa sie łapówki i to sporo...
Inna sprawa to jest powrot na tzw kacu. Zaloze sie, ze wielu takich co sa wielkimi przeciwnikami jazdy na gulu, jechalo nie raz czy dwa...nawet bedac tego nieswiadomym...wystarczy zakupic sobie dobry alkomat do auta i zdziwic sie bardzo kiedy to o godzinie 18tej nastepnego dnia po 5-6 piwkach dnia poprzedniego we krwi jest jeszcze spory poziom wydychanego alko mimo ze czuja sie fresh mentos ariel vizir bryza itp...maja tylko szczescie ze ich nie skontrolowano...
...podsumowujac, zanim ktos ostro skomentuje prosze o zwrocenie uwagi, ze nigdy przy podawaniu wypadkow nie podaje sie w mediach ile spowodowali oni wypadkow bo ilosc niewielka i czesto to po prostu przypadek (mial pecha, i nie z jego winy?), a ze czasem trafi sie taki as co przy 3 czy 4 promilach wsiada za kolko, to coz, takich w 40mln panstwie nigdy nie zabraknie...na takiego to nawet konfiskata domu, rodziny czy dozywotnie wiezienie nie przestraszy, bo przy takiej zawartosci alko malo kto jest swiadomy co robi...ale to sa odosobnione przypadki ktore pozniej media dmuchaja przez caly tydzien az nie trafi sie kolejny as...prosze Was, chociaz raz spojzcie trzezwo na ten problem i nie sugerujcie sie klamliwymi statystykami jakie podaja policja i media!!!!
Jest to po prostu inny bardzo kontrowersyjny/zastepczy temat jak aborcja, lustracja czy eutanazja...
Ten post nie jest zadną obroną jezdzacych na gazie, sam jestem tego przeciwnikiem, jest on tylko prawdziwym spojrzeniem na problem i znajomosc tematu! Pozdrawiam...
Pozdrawiam
darry dooman
Oldsmobile Aurora 4.0L V8