drof napisał(a):o to jak te sepy rzadzace (pisze o wszystkich i tych bylych i tych co sa)
lubia wydawac nasze pieniazki:
http://www.dziennik.pl/Default.aspx?Tab ... leId=42222ich wygoda i bezpieczenstwo ponad wszystko , i to za nasza kase
a wydac ta kase na nasze bezpieczenstwo

gdzie tam
Bez przesady to czysty, tani i IMO prymitywny populizm.
Panstwo to firma. Chcemy miec sprawne Panstwo musimy wydawac na urzednikow, pensje dla nich, narzedzia dla nich.
Kazdy z nas doskonale wie, ze firma musi miec samochody.
33 miliony na ok. 500 samochodow daje jakies 60 000 za sztuke. To nie jest duzo.
Ja rozumiem, ze nas obywateli bola wydatki na urzadnikow ale nie dajmy sie tez zwariowac.
33 miliony to nie jest duzo w sklai kraju, 60 000 za sztuke [srednio] to nie jest duzo.
Chcemy miec sprawnych dobrych urzednikow – musza miec sprawde dobre narzedzia.
Mnie tez wkurza marnowanie kasy z budzetu ale to akurat ciezko nazwac jakims marnowaniem.
Jakis czas temu byla podobna 'afera', ze m.in. CBA chce zakupic 'luksusowe auta' za 'miliony' okazalo sie ze aut ma byc troche ponad 100 i beda to Golfy, Octavie i Avensisy – przyzowite, dobre auta ale nie wcale jakies mega drogie.
Podobnie fakt napisal, ze ZUS przewala nasze pieniadze bo pracownicy ZUS maja silownie za free. Ja sie zgadzam, ze ZUS przewala nasza kase na np. marmurowe podlogi. Ale z drugiej strony jesli chcemy, zeby ZUS zaczol cos soba reprezetowac to musi zatrudniac _dobrych_ pracownikow – ekonomistow, prawnikow czy informatykow -a _dobry_ pracownik raz, ze chce niezle zarabiac, dwa, ze chce miec bonusy – silke, opieke medyczna, jakies wczasy, laptopa itp. itd.
Tak wiec nie lecmy na populizm.
Nasze panstwi to firma. Oszukujaca, niezbyt rentowna ale jednak firma. Pewne koszty sa niezbedne. Nie da sie nic zmienic nie ponoszac pewnych inwestycji – w pierwszej kolejnosci trzeba zainwestowac w ludzi. Zeby mlodzi absolwenci nie uciekali, po zdobyciu doswiadczenia, z urzedow i ministerstw do prywatnych firm tylko zastepowali starych, niedouczonych, leniwych 'urzedasow' trzeba w nich inwestowac – w ich narzedzia [kompy, samochody itp], szkolenia i zarobki.