Piłeś? Brałeś? Oddajesz samochód fiskusowi

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez slav » 29 kwi 2007, 12:39

o to jak te sepy rzadzace (pisze o wszystkich i tych bylych i tych co sa)
lubia wydawac nasze pieniazki:
http://www.dziennik.pl/Default.aspx?Tab ... leId=42222

ich wygoda i bezpieczenstwo ponad wszystko , i to za nasza kase :|
a wydac ta kase na nasze bezpieczenstwo !! gdzie tam

do GARI , czy mozesz potwierdzic zdanie ponizej? jezeli tak to niewrzucaj tekstow jak to fajnie jest w stanach i nieporownuj wszystko tam do sytuacji w polsce. :

"""Oleksy u Gudzowatego powiedział zdanie, które zupełnie przeszło bez echa. Powiedział, że w USA jest 16 samochodów służbowych, a u nas 50 000 ! """
Forumowicz

Od: 29 maja 2005, 23:38
Auto: rozne

Postprzez bkapust » 29 kwi 2007, 12:59

drof napisał(a):o to jak te sepy rzadzace (pisze o wszystkich i tych bylych i tych co sa)
lubia wydawac nasze pieniazki:
http://www.dziennik.pl/Default.aspx?Tab ... leId=42222

ich wygoda i bezpieczenstwo ponad wszystko , i to za nasza kase :|
a wydac ta kase na nasze bezpieczenstwo !! gdzie tam

Bez przesady to czysty, tani i IMO prymitywny populizm.

Panstwo to firma. Chcemy miec sprawne Panstwo musimy wydawac na urzednikow, pensje dla nich, narzedzia dla nich.

Kazdy z nas doskonale wie, ze firma musi miec samochody.

33 miliony na ok. 500 samochodow daje jakies 60 000 za sztuke. To nie jest duzo.

Ja rozumiem, ze nas obywateli bola wydatki na urzadnikow ale nie dajmy sie tez zwariowac.

33 miliony to nie jest duzo w sklai kraju, 60 000 za sztuke [srednio] to nie jest duzo.

Chcemy miec sprawnych dobrych urzednikow – musza miec sprawde dobre narzedzia.

Mnie tez wkurza marnowanie kasy z budzetu ale to akurat ciezko nazwac jakims marnowaniem.

Jakis czas temu byla podobna 'afera', ze m.in. CBA chce zakupic 'luksusowe auta' za 'miliony' okazalo sie ze aut ma byc troche ponad 100 i beda to Golfy, Octavie i Avensisy – przyzowite, dobre auta ale nie wcale jakies mega drogie.

Podobnie fakt napisal, ze ZUS przewala nasze pieniadze bo pracownicy ZUS maja silownie za free. Ja sie zgadzam, ze ZUS przewala nasza kase na np. marmurowe podlogi. Ale z drugiej strony jesli chcemy, zeby ZUS zaczol cos soba reprezetowac to musi zatrudniac _dobrych_ pracownikow – ekonomistow, prawnikow czy informatykow -a _dobry_ pracownik raz, ze chce niezle zarabiac, dwa, ze chce miec bonusy – silke, opieke medyczna, jakies wczasy, laptopa itp. itd.

Tak wiec nie lecmy na populizm.

Nasze panstwi to firma. Oszukujaca, niezbyt rentowna ale jednak firma. Pewne koszty sa niezbedne. Nie da sie nic zmienic nie ponoszac pewnych inwestycji – w pierwszej kolejnosci trzeba zainwestowac w ludzi. Zeby mlodzi absolwenci nie uciekali, po zdobyciu doswiadczenia, z urzedow i ministerstw do prywatnych firm tylko zastepowali starych, niedouczonych, leniwych 'urzedasow' trzeba w nich inwestowac – w ich narzedzia [kompy, samochody itp], szkolenia i zarobki.
Forumowicz

Od: 5 maja 2006, 16:23
Auto: Ford Mondeo'04 2.0 TDCI

Postprzez slav » 29 kwi 2007, 13:18

bkapust napisał(a):Bez przesady to czysty, tani i IMO prymitywny populizm.

Panstwo to firma. Chcemy miec sprawne Panstwo musimy wydawac na urzednikow, pensje dla nich, narzedzia dla nich.

nie chce wywolywac klotni :)
ale wedlog mnie juz dosc wydalismy na nich , i jak narazie nie jest tak jak piszesz :)

czy ktos moze odniesc sie do zdania ktore przytoczylem ?

"""Oleksy u Gudzowatego powiedział zdanie, które zupełnie przeszło bez echa. Powiedział, że w USA jest 16 samochodów służbowych, a u nas 50 000 ! """

ciagle:

bkapust napisał(a):Chcemy miec sprawnych dobrych urzednikow – musza miec sprawde dobre narzedzia.

Mnie tez wkurza marnowanie kasy z budzetu ale to akurat ciezko nazwac jakims marnowaniem.

chcemy i chcemy , ile lat mozna ciagnac to chcemy ?
Forumowicz

Postprzez bkapust » 29 kwi 2007, 13:33

drof napisał(a):

1. A Ty w to wierzysz? ;) Podejzewam, ze sam prezydent USa ma do dyspozycji 16 samochodow. Troche powagi – mowie populizm i juz.

2. Druga sprawa jesli moja praca wymaga jezdzenia i zarabiam ok. 1700 na reke to absolutnie wymaga od pracodawcy aby 'sposnorowal' mi samochod i paliwko. Jesli mi zaplaci 3700 na reke to moge jezdzic prywatnym.

Od urzednikow trzeba wymagac, ale trzeba im tez dac odpowiednie warunki.

Co do 'chcemy' to nie obraz sie drof ale jak narazie to obywatele chca a politycy [sejm i rzad] marnuja pieniadze. Jak mowilem, srednia pensja urtzednika urzedu cetralnego to ok. 1700 zl na reke. Jak milabym za te pieniadze skutecznie walczyc o np. miliony z UE to generalnie mialbym to w pupie bo prywatny pracodawca zaplaci mi kilka razy tyle. I juz.

Dobrych pracownikow trzeba dobrze traktowac i juz.

Narazie niestety dla nas obywateli nasze panstwo kosztuje bardzo duzo ale rzad i sejm te pieniadze skutecznie marnuja. Do fachowcow-wykonawcow kasa nie dociera i dlatego jest ich malo – wybieraja prywatne firmy, jak tylko uzyskaja wiedze i doswiadczenie.

I to jest problem tego panstwa. Mnie szczerze mowiac bardziej boli np. wydanie 40 milionow na kosciol w Wilanowie. To jest kuna problem!
Forumowicz

Postprzez gari » 29 kwi 2007, 17:53

drof napisał(a):malo jest przypadkow ze jezdza bez prawka lub innym autem,
troche to odwroce,ale sami korzystaliscie z tego argumentu, co wazniejsze ekonomia czy ludzkie zycie < odp. jest tylko jedna i dobrze ja znacie.

pytanie raczej proste wiadomo ze ludzkie zdrowie stad zamiast inwestowania pieniedzy w winnieznnictow i tworzenie nowych miejsc dla pijanych kierowcow lepiej zainwestowac np w sluzbe zrowia i leczenie ich ofiar oaz w edukacje spoleczenstwa w celu zmiany nawykow (moze po jakims czasie to poskutkuje)

drof napisał(a):do GARI , czy mozesz potwierdzic zdanie ponizej? jezeli tak to niewrzucaj tekstow jak to fajnie jest w stanach i nieporownuj wszystko tam do sytuacji w polsce. :

Po pierwsze to moze cos wytlumacze....nie pisze tutaj o tym jak jest super fajnie w stanch no i wogle cudownie bo wcale tak nie jest...jest poprostu troche latwiej i to wszystko... Pozatym jako ze od pewnego czasu tu mieszkam amerykanskie realia sa mi troche blizsze niz polskie oraz uwazam iz warto czasem spojrzec troche swoje podworko i troche iinformacji jak to jest w innych krajach nie zaszkodzi...

drof napisał(a):"""Oleksy u Gudzowatego powiedział zdanie, które zupełnie przeszło bez echa. Powiedział, że w USA jest 16 samochodów służbowych, a u nas 50 000 ! """

16 ale gdzie ?? w jakim departamencie?? to jakas bzdura...

bkapust zgadzam sie ztym co mowisz w 100% ...
Toyota Corolla / Nissan Murano + Infiniti G20
Forumowicz

Od: 11 kwi 2006, 18:25
Auto: Corolla/ Murano+InfinitiG20

Postprzez qlesh » 29 kwi 2007, 19:18

hahaha chyba ktoś nie pamięta jak kiedyś nakładali podatki na paliwo, bo szukali pieniędzy na drogi, na policję itd. To było kiedyś, może 8 lat temu, moze 10. I co? hehe badziewie.
Więc niech mi nikt nie wciska pierdół typu, trzeba łożyć na urzędasów to odpłacą nam z nawiązką hahaha
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...Obrazek
Forumowicz

Od: 10 lut 2005, 03:28
Auto: matyczna ośmiobiegowa

Postprzez slav » 29 kwi 2007, 19:27

nie mam juz sily z wami dyskutowac ;)

co chwile dochodzi nowy przeciwnik, <lol>

poddaje sie i przyznaje wam racje <glupek2>

ale i tak najbardziej przekonalo mnie:

bkapust napisał(a):Długi weekend: 251 wypadków, 814 nietrzeźwych kierowców, 22 osoby nie żyją
10:10

251 wypadków, w których zginęły 22 osoby, a 332 zostały ranne – to żniwo rozpoczętego właśnie długiego weekendu – poinformował Wirtualną Polskę kom. Marcin Szyndler z Komendy Głównej Policji. 362 nietrzeźwych kierowców zatrzymano w piątek i 450 – w sobotę.

w pale sie nie miesci skad oni sie biora , przeciez to anormalne , tepota i glupota tych ludzi niezna granic , tyle trabia o akcjach przeciw pijanym za kolkiem , a te debile wrastaja jak grzyby po deszczu !!

jestem za bezwarunkowym zabieraniem aut i prawka .

co do populizmu , to nie miejsce na dyskusje o tym , ale skoro wspomniales to populizm funduja nam co cztery lata politycy a nie ja. :)

bkapust napisał(a):Mnie szczerze mowiac bardziej boli np. wydanie 40 milionow na kosciol w Wilanowie. To jest kuna problem

zgadzam sie w 100%

gari napisał(a):Po pierwsze to moze cos wytlumacze....nie pisze tutaj o tym jak jest super fajnie w stanch no i wogle cudownie bo wcale tak nie jest...jest poprostu troche latwiej i to wszystko... Pozatym jako ze od pewnego czasu tu mieszkam amerykanskie realia sa mi troche blizsze niz polskie oraz uwazam iz warto czasem spojrzec troche swoje podworko i troche iinformacji jak to jest w innych krajach nie zaszkodzi...

milo ze to piszesz ,bo juz myslalem ze calkiem oderwales sie od rzeczywistosci :)

gari napisał(a):16 ale gdzie w jakim departamencie?? to jakas bzdura...

dlatego chcialem potwierdzenia , bo napewno masz tam lepsze rozeznanie niz ja .
Forumowicz

Postprzez slav » 29 kwi 2007, 19:36

qlesh napisał(a):chyba ktoś nie pamięta jak kiedyś nakładali podatki na paliwo, bo szukali pieniędzy na drogi, na policję itd. To było kiedyś, może 8 lat temu, moze 10. I co? hehe badziewie.
Więc niech mi nikt nie wciska pierdół typu, trzeba łożyć na urzędasów to odpłacą nam z nawiązką

zgadzam sie z tym , to fakt.

gari napisał(a):pytanie raczej proste wiadomo ze ludzkie zdrowie stad zamiast inwestowania pieniedzy w winnieznnictow i tworzenie nowych miejsc dla pijanych kierowcow lepiej zainwestowac np w sluzbe zrowia i leczenie ich ofiar oaz w edukacje spoleczenstwa w celu zmiany nawykow (moze po jakims czasie to poskutkuje)

gdybym byl zlosliwy to bym teraz krzyczal ze jednak dopuszczasz mysl do tego ze , lepiej zlapac pijaka i puscic go bo piszesz:
"""zamiast inwestowania pieniedzy w winnieznnictow i tworzenie nowych miejsc dla pijanych kierowcow lepiej zainwestowac np w sluzbe zrowia i leczenie ich ofiar"""

tllko bez obrazy , lapiecie mnie za kazde slowo to ja sobie tez pozwalam ;)
Forumowicz

Postprzez bkapust » 29 kwi 2007, 19:51

qlesh napisał(a):hahaha chyba ktoś nie pamięta jak kiedyś nakładali podatki na paliwo, bo szukali pieniędzy na drogi, na policję itd. To było kiedyś, może 8 lat temu, moze 10. I co? hehe badziewie.
Więc niech mi nikt nie wciska pierdół typu, trzeba łożyć na urzędasów to odpłacą nam z nawiązką hahaha

Ale mylisz pojecia. Problem w tym, ze tych pieniedzy urzednicy, panstwowe firmy itp. nigdy nie widzialy.

Wyglada to tak, ze kazdemu z nas panstwo zabiera ok. 50% zarobkow ale wiekszosc tej kasy jest marnowana przez rzad i sejm.

Ciezko mowic o marnownaiu pieniedzy przez urzedasow, bo wiekszosc urzedow jest albo niedofinasowana albo zle finasowana [daje sie na rozne bzdury nie daje sie na ludzi i szkolenia].

A kasa wydana na urzednikow na 100% sie zwraca – zrozumialy to spoleczenstwa zachodnie. Jak mozemy miec sprawna Policje skoro poczatkowa pensja policjanta to 1120zl, jak mozemy miec fachowcow w urzedach kiedy srednia [wiem powtarzam sie] w urzedach centralnych to 1700zl? No sorry za taka kase trudno miec fachowcow.

Pieniadze sa marnowane na poziomie rzad-sejm podczas uchwalania budzetu – 40 milionow na kosciol, 300 tys na posla na benzyne, 10 milionow na pomink, 250 milionow na lustracje, 10 milionow na podgrzewane chodniki itp. itd. dodatkowo sponsoruje sie mase socjalnych eksperymentow typu wczesniejsze emerytury, zasilki, zapomogi, renty – w wiekszosci dla ludzi, ktorym sie to zupelnie nie nalezy. I kasa sie rozchodzi ;)
Forumowicz

Postprzez slav » 29 kwi 2007, 19:59

bkapust napisał(a):Jak mozemy miec sprawna Policje skoro poczatkowa pensja policjanta to 1120zl,

o tym pisalem juz wczesniej , zostalem wysmiany ;)
Forumowicz

Postprzez bkapust » 29 kwi 2007, 20:08

drof napisał(a):
bkapust napisał(a):Jak mozemy miec sprawna Policje skoro poczatkowa pensja policjanta to 1120zl,

o tym pisalem juz wczesniej , zostalem wysmiany ;)

O drogowka finansowo niezle stoi, jest taki zarcik: "Panie Komendancie uprzejmie prosze o przeniesienie do sekcji ruchu drogowego. Prosbe swa motywuje trudna sytuacja finasowa i faktem rozpoczecia budowy domu" ;)

Przy czym juz calkiem serio zaznaczam, iz generalnie coraz mniej policjantow bierze w lape.
Forumowicz

Postprzez slav » 29 kwi 2007, 20:15

bkapust napisał(a):O drogowka finansowo niezle stoi, jest taki zarcik: "Panie Komendancie uprzejmie prosze o przeniesienie do sekcji ruchu drogowego. Prosbe swa motywuje trudna sytuacja finasowa i faktem rozpoczecia budowy domu"

slyszalem go :D

bkapust napisał(a):Przy czym juz calkiem serio zaznaczam, iz generalnie coraz mniej policjantow bierze w lape.

zgadza sie , ale co sie dziwic jak niektorzy glupi kierowcy najpierw na sile wyzebraja mniejszy lub brak mandatu ,a potem leca ze skarga i donosem

osobiscie jestem chory jak mam zaplacic chocby zlotowke z mandatu do kasy panstwa,
wole dac policjantowi , chociaz dobrze wyda a mi punkty odpadna .
Forumowicz

Postprzez qlesh » 29 kwi 2007, 21:51

bkapust spoko, mogę mylić pojęcia :)
W końcu za coś drogi i stadiony muszą wybudować, nie? ;) A potem powiedzą, że wybudowali wreszcie drogi. Trochę teraz wybiegam w przyszłość, ale gdyby nie te Euro 2012 to by badziewie zrobili a nie pomyśleli nawet o tych dziewięciuset kilku kilometrach autostrad.
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...Obrazek
Forumowicz

Od: 10 lut 2005, 03:28
Auto: matyczna ośmiobiegowa

Postprzez b2 » 30 kwi 2007, 06:27

W końcu za coś drogi i stadiony muszą wybudować, nie? A potem powiedzą, że wybudowali wreszcie drogi. Trochę teraz wybiegam w przyszłość, ale gdyby nie te Euro 2012 to by badziewie zrobili a nie pomyśleli nawet o tych dziewięciuset kilku kilometrach autostrad.

szkoda tylko, że trzeba było czekać 17 lat (liczę od 90 r.), żeby ktoś dał nam kopa w pupę, żeby rządzące świnie i gnojki wzięły się do roboty. przede wszystkim wstyd, że ten kop w ogóle był potrzebny. i mam tylko nadzieje, że ów kop nie będzie za słaby, i że za 5 lat europa nas nie wyśmieje.
Forumowicz

Od: 1 lut 2004, 17:33
Auto: 08 GH 2.5 Dynamic Sport

Postprzez operator » 30 kwi 2007, 06:53

Wyjołeś mi to z ust b2oby tylko nie zmarnotrawiono tego!
Forumowicz

Od: 17 cze 2006, 18:42
Auto: będzie nowe

Postprzez Cichyq » 30 kwi 2007, 09:36

drof napisał(a):zapewniam Cie ze jezeli nawet beda zabierac auta , takie wypadki beda nadal ,
z takimi przykladami sie nie dyskutuje ,dobrze o tym wiesz

To moze w ogole zniesmy zakaz prowadzenia po pijaku, bo i tak jezdza ??

Niektorzy proponuja zeby zabierac prawo jazdy zamiast samochodu.
To ja sie pytam, jak latwiej ponownie po pijaku wsiasc za kierownice ?
1. Bez prawa jazdy
2. Bez samochodu
???????

Zabierac samochody i do tego jeszcze prawo jazdy DOZYWOTNIO !!

Pozdrawiam,
Cichy
Nie kłóć się z głupim, bo zniży Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
Obrazek
Forumowicz

Od: 6 kwi 2007, 21:11
Auto: Mazda CX-7 Sport DISI Turbo 260KM '10

Postprzez slav » 30 kwi 2007, 09:40

Cichyq napisał(a):drof napisał:
zapewniam Cie ze jezeli nawet beda zabierac auta , takie wypadki beda nadal ,
z takimi przykladami sie nie dyskutuje ,dobrze o tym wiesz

To moze w ogole zniesmy zakaz prowadzenia po pijaku, bo i tak jezdza

Niektorzy proponuja zeby zabierac prawo jazdy zamiast samochodu.
To ja sie pytam, jak latwiej ponownie po pijaku wsiasc za kierownice ?
1. Bez prawa jazdy
2. Bez samochodu
?

Zabierac samochody i do tego jeszcze prawo jazdy DOZYWOTNIO

Pozdrawiam,
Cichy

jeszcze sie goraczkujesz ?
przeczytaj wszystkie post od Twojego przedostatniego i dopiero napisz :]
wyluzuj gosciu bo dostanisz nam zawalu ;)

z pijackim pozdrowieniem drof ;)
Forumowicz

Postprzez Bimbak » 30 kwi 2007, 11:11

drof napisał(a):z pijackim pozdrowieniem drof

hahaha <piwo>
Pozdrawiam, Tomek

Drinking wine and killing time
Forumowicz
CUP 2017 miejsce 2

Od: 17 maja 2005, 20:55
Auto: ponton i dziadkowóz, Moto: lyter

Postprzez slav » 30 kwi 2007, 11:18

Bimbak napisał(a):
drof napisał(a):z pijackim pozdrowieniem drof

hahaha <piwo>

<soczek>

wczoraj siedzialem za kierownica po 2 piwach :D
za kierownica ..... w grze nfs i co mi zrobicie ? <lol>

trzeba troszke rozluznic temat , zycze wyszystkim milego dnia :)
Forumowicz

Postprzez Aloo » 30 kwi 2007, 12:49

Generalnie pomysl jest sluszny jednak zastanawia mnie czemu ma nie dotyczyc: rowery ani inne pojazdy niemechaniczne, jak jachty i szybowce? Ze niby stwarzaja mniejsze zagrozenie? Ale to wlasnie od rowerow zaczyna sie przymykanie oka na jazde po pijaku.

Recydywistow to i tak nie powstrzyma – straci swoj samochod, a jezdzic musi wiec kupi poloneza za 500zl z allegro. Ale moze podziala na tych mniej zatwardzialych, a o to w tym chyba chodzi.
Forumowicz

Od: 12 lip 2006, 15:38
Auto: Dodge Magnum SXT