Piłeś? Brałeś? Oddajesz samochód fiskusowi

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez magicadm » 28 kwi 2007, 20:09

drof napisał(a):jestem za zabieraniem aut ale tylko i wylacznie wtedy jak juz to auto bedzie uczestniczylo w jakims zdarzeniu

w innych wypadkach kategorycznie NIE

Że niby pijany kierowca powinien najpierw np: zabić aby go przykładnie ukarać???

A na co komu (szczególnie naszemu fiskusowi) takie autko jak poniżej???
Obrazek
lub
Obrazek
Twoim zdaniem, trzeba czekać na tragedię by zacząć skutecznie przeciwdziałać?
Niewiele to ma wspólnego z profilaktyką :|

To tak jakbyś widział jakieś zagrożenie i zwlekał z jego usunięciem czekając na pierwszą ofiarę :| :|
Bardzo wygodne – bandyta zabija, a państwo za swoją kasę złomuje mu autko.
Przemyśl to, proszę jeszcze raz.
Ostatnio edytowano 28 kwi 2007, 20:19 przez magicadm, łącznie edytowano 3 razy
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

Postprzez magicadm » 28 kwi 2007, 20:14

Adaś napisał(a):a słyszał ktos może (widziałem w TV program) o pomyśle/ lub już działającym przepisie, że Wojsko Polskie może konfiskować na własne potrzeby ( w okreslonych sytuacjach) auta terenowe osób prywatnych?

To prawo jest od "zawsze". Dotyczy wielu pojazdów – z motocyklami "ścigaczami" włącznie :)
Jest tworzona na podstawie informacji z Wydziałów Komunikacji listy pojazdów, które na wezwanie WP właściciele muszą udostępnić (chyba za jakąś dziadowską opłatą) – nawet na potrzeby szkoleń/manewrów na poligonach itp.
Jest to obowiązek wobec państwa – tak samo jak służba wojskowa. Choć nigdy nie słyszałem by z niego korzystano.
Forumowicz

Postprzez slav » 28 kwi 2007, 21:55

Negoiu napisał(a):Do zobaczenia na trasie.

do zobaczenia, tylko mnie nie rozjedz ;)

qlesh napisał(a):Poza tym mówi się, że nie ma miejsca w więzieniach na tych pijanych, a ciekawe czy po jednym weekendzie będzie miejsce na 1500 samochodów na policyjnych parkingach

dobra uwaga <lol>

i oczywiscie ostatnie zdanko :P

wszystko co napisalem , napisalem jako moje zdanie , oczywiste ze nikt nie musi sie z nim zgadzac , potrakyujcie to jako jedna z uwaga dotyczacych walki z pijanymi za kolkiem,
wszystkie wasze pomysly dotyczace walki z tym okropnym procederem sa jak najbardziej godne uwagi i przemyslen
czy cos pozytywnego wyjdzie z takich dyskusji ? ja osobiscie mam wielka nadzieje ze tak
niestety zapal jakim mialy byc 24-h sady powoli mija , skala tego procederu chyba przerosla tych co to wymyslili , choc to samo w sobie bylo,jest? wspanialym celem.
Forumowicz

Od: 29 maja 2005, 23:38
Auto: rozne

Postprzez slav » 28 kwi 2007, 21:59

magicadm napisał(a):Twoim zdaniem, trzeba czekać na tragedię by zacząć skutecznie przeciwdziałać?
Niewiele to ma wspólnego z profilaktyką

magicadm napisał(a):Że niby pijany kierowca powinien najpierw np: zabić aby go przykładnie ukarać?

sory magicam , ale nie kazdy wciety za kolkiem powoduje tragedie ,

trzezwi,ciezarowki, tez powoduja okropne wypadki, gdyby uszlo to Twojej chwilowej uwadze

magicadm napisał(a):A na co komu (szczególnie naszemu fiskusowi) takie autko jak poniżej?

a niech placa za zlomowanie :P

trzy razy zmieniales posta , chyba chciales mi bardzo dopiec <głaszcze>

a ja napisalem wczesniej :
"jeszcze jedno , wszyscy jestesmy za surowym karaniem pijanych kierowcow, odmienne zdania mamy tylko w kwestii kary

wiec dlaczego kilka osob uparcie probuje nam przypisac popieranie pijanstwa za kolkiem "

chyba to umknelo Twojej uwadze ,

pzdr, magicam , szacunek,bez wzgledu co zlego na mnie napiszesz , bo cenie Twoje zdanie.
Forumowicz

Postprzez Nefar » 28 kwi 2007, 22:32

Smieszne troche to jest.. rownie dobrze mozna zaczac budowac samochody ktore beda rozwijaly max 40km/h to tez ograniczy ilosc wypadkow smiertelnych... praktycznie do zera. Albo zamiast poduszek powietrznych zainstalowac bagnety wtedy ograniczy sie wszystko. Kazdy bedzie zapinal pasy, zainstaluje swiatla dookola samochodu i bedzie jezdzi 15km/h i w najgorszym wypadku po soku pomaranczowym.

A moze pijanym wypalac oczy? Tez w sumie juz nie pojada nigdzie...

Paranoja paranoja w srodku europy.
Najpierw debilny przepis ze swiatlami w dzien w miescie, a teraz to.
21 L/ 100km [tiiit] FUEL ECONOMY.
Forumowicz

Od: 5 mar 2007, 14:32
Auto: Nissan Murano 3.5 V6

Postprzez slav » 28 kwi 2007, 22:36

Nefar napisał(a):Smieszne troche to jest.. rownie dobrze mozna zaczac budowac samochody ktore beda rozwijaly max 40km/h to tez ograniczy ilosc wypadkow smiertelnych... praktycznie do zera. Albo zamiast poduszek powietrznych zainstalowac bagnety wtedy ograniczy sie wszystko. Kazdy bedzie zapinal pasy, zainstaluje swiatla dookola samochodu i bedzie jezdzi 15km/h i w najgorszym wypadku po soku pomaranczowym.

A moze pijanym wypalac oczy? Tez w sumie juz nie pojada nigdzie...

hahaha dobre, naprawde

a ja tylko myslalem o likwidacji alkoholu ,bo to samo zlo i paliwku 10zl za litr aby mniej ludzi jezdzilo .
Forumowicz

Postprzez gari » 28 kwi 2007, 22:51

qlesh napisał(a):Poza tym mówi się, że nie ma miejsca w więzieniach na tych pijanych, a ciekawe czy po jednym weekendzie będzie miejsce na 1500 samochodów na policyjnych parkingach

stworzenia 1500 miejsc parkingowych to zadne wielkie przedsiewziecie logistyczne a kosztowo nie powino przekroczyc powiedzmy 5 nowych cel wienziennych
Toyota Corolla / Nissan Murano + Infiniti G20
Forumowicz

Od: 11 kwi 2006, 18:25
Auto: Corolla/ Murano+InfinitiG20

Postprzez qlesh » 28 kwi 2007, 23:42

gari napisał(a):qlesh napisał:
Poza tym mówi się, że nie ma miejsca w więzieniach na tych pijanych, a ciekawe czy po jednym weekendzie będzie miejsce na 1500 samochodów na policyjnych parkingach

stworzenia 1500 miejsc parkingowych to zadne wielkie przedsiewziecie logistyczne a kosztowo nie powino przekroczyc powiedzmy 5 nowych cel wienziennych

W jaki sposób? Wykupić od jakiegoś rolnika ziemię niby na autostradę za najwyższe stawki i na zaoranej glebie ustawiać fury? :) Wiadomo, że nie wszystkie będą w jednym miejscu, trzeba by pewnie znaleźć taki parking w każdym województwie żeby się za dużo nie najeździć ;)
Ciekawe kto je będzie parkował, pilnował, zajmował się aukcjami itd. Koszt 5 nowych cel hehe
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...Obrazek
Forumowicz

Od: 10 lut 2005, 03:28
Auto: matyczna ośmiobiegowa

Postprzez gari » 29 kwi 2007, 02:17

qlesh widziales kiedys kosztorys?? wiesz jaki jest koszt wybudowania parkingu?? jesli nie to ci podpowiem groszowy...podam szybkiewyliczenia na podstawie amerykanskich realiow oraz cen (w polsce koszta powinny byc podobne jednostkowo)

-stopa kwadratowa powierzchni parkingu asfaltowego w usa (gdzie roboczo godzina jest duzo wyzsza) kosztje 35$ ... liczac tak na szybko koszt jednegu duzego parkingu na 1500 aut lacznie z ogrodzeniam nie powinien przekrtoczyc 16mil$ czyli tak naprawde nieduzo
-ceny gruntu nie wliczam poniewaz polcja ma swoje rezerwy gruntowe(tak jak np w gdansku nie wiem jak w innych czesciach polski) a jesli nie ma to za grosze wydzierzawia od marszalka wojewodtwa
-koszty prowadzenia parkingu tez sa niewielkie i powiny sie zmiescic w 200tys$ rocznie (chociaz do moich kalkulacji ich nie wliczylem poniewaz zlicytowane auta utrzymuja ten biznes ;) )

co do cen wiezien to zrobilem male dochodzenia na googlach i tak...

-sredniej wielkosci wiezienie na 1000 wiezniow kosztuje okolo 50mil$ ... czyli takie na 1500 wyjdzie okolo 70mil$
-koszt rocznego osadzenia tylko 93 wieznow to 23mil$ (czyli dla 1500 wychodzi prawie 371mil$)

porownujac same koszta obu inwestycji to za cene parkingu dostaniemy 342 cele (wliczjac jeden osadzony na cele) ...no troche przesadzilem ztymi 5cioma ;)
jednak doliczajac koszta prowadzenia takiego przedsiewziecia to:
po pierwszym roku parking na 1500 aut kosztujetyle co 57 cel+z osadzonymi
po drugim roku dzilalnosci jest to juz tylko 28 cel/osadzonych
itd
inwestycja zwraca sie po kliku latch

takze prosze nie piszcie mi takich bzdur ze jakies smieszne parkingi generuja dodatkow koszta i lepszym/tanszym srodkiem jest wsadzanie do wiezien...

POZDR
Toyota Corolla / Nissan Murano + Infiniti G20
Forumowicz

Od: 11 kwi 2006, 18:25
Auto: Corolla/ Murano+InfinitiG20

Postprzez b2 » 29 kwi 2007, 08:10

qlesh napisał(a):Czemu nie widzę takich filmików w polskiej tv?

bo są nieładne. wyobraź sobie, że spoty o bakteriach pneumokokach i o badaniach profilaktycznych kobiet szybko zdjęto z anteny, bo miały negatywne przesłanie (sic!). ten naród jest tępy niestety i nie rozumie, że o trudnych i poważnych sprawach trudno mówić w różowych barwach rodzinnej sielanki.

poza tym, pamiętaj, że większość ludzi myśli – "mnie to nie dotyczy".

Adaś napisał(a):Czy to jest zgodne z konstytucją

Ograniczenia w zakresie korzystania z konstytucyjnych wolności i praw mogą być ustanawiane tylko w ustawie i tylko wtedy, gdy są konieczne w demokratycznym państwie dla jego bezpieczeństwa lub porządku publicznego, bądź dla ochrony środowiska, zdrowia i moralności publicznej, albo wolności i praw innych osób. Ograniczenia te nie mogą naruszać istoty wolności i praw.

Przepadek rzeczy może nastąpić tylko w przypadkach określonych w ustawie i tylko na podstawie prawomocnego orzeczenia sądu

byłobyt to tak samo zgodne z konstytucją, jak dożywocie.
tylko mniej upierdliwe dla budżetu
Ostatnio edytowano 29 kwi 2007, 08:17 przez b2, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 1 lut 2004, 17:33
Auto: 08 GH 2.5 Dynamic Sport

Postprzez qlesh » 29 kwi 2007, 08:17

gari Więc skonfiskowane auta będą utrzymywać parkingi, na których będą trzymane? :D Może i nie głupie ;)
Odnoszę wrażenie, że zwolennicy tego chorego dla mnie przepisu kłócą się z przeciwnikami :) a chyba nie o to chodzi.
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...Obrazek
Forumowicz

Od: 10 lut 2005, 03:28
Auto: matyczna ośmiobiegowa

Postprzez bkapust » 29 kwi 2007, 09:18

qlesh napisał(a):gari Więc skonfiskowane auta będą utrzymywać parkingi, na których będą trzymane? :D Może i nie głupie ;)
Odnoszę wrażenie, że zwolennicy tego chorego dla mnie przepisu kłócą się z przeciwnikami :) a chyba nie o to chodzi.

Tak naprawde nie ma potrzeby budowania zadnych parkingow. Policja dysponuje odpowiednimi terenami, ktore mozna bardzo szybko zaadoptowac na parking. Praktycznie w kazdym [dawnym] miescie woejwodzkim jest dosc powazna rezerwa terenowa jeszcze z czasow PRL – ogrodzony terenik – na ktorym obok np. magazynow czy strzelnicy jest utwardzony plac [beton lub asfalt] pod... mobline koszary zomozy. Od taki prezent od PZPR dla ludu pracujacego miast i wsi. ;–)
Forumowicz

Od: 5 maja 2006, 16:23
Auto: Ford Mondeo'04 2.0 TDCI

Postprzez magicadm » 29 kwi 2007, 09:18

drof napisał(a):trzy razy zmieniales posta , chyba chciales mi bardzo dopiec <głaszcze>

Zmieniałem, bo poprawiałem błędy i doklejałem fotki :)
Bez urazy :) Nie chodzi o to by komuś dopiec tylko by rozliczyć skuteczność aktualnych metod walki z tą plagą i pomyślec nad kolejnymi – skuteczniejszymi.

Wiem, że nasze "kochane państwo" zawsze potrzebuje duuużo pieniążków (nieważne na co) – i gdybym miał do wyboru: zwiększenie podatków (choćby na utrzymywanie więzień) lub zwiekszenie obiążeń finansowych nakładanych na przestępców (a w tym przypadku przy jednoczesnym zabraniu narzędzia zbrodni) – wybrałbym to drugie.

Poza tym skonfiskowane autka nie trafią na parking "u chłopa w polu" na zawsze tylko na licytację. Oby kasa z tych licytacji choć posrednio wpłynęła na poprawe bezpiczeństwa na naszych drogach – choćby przez więcej kasy dla Policji (no bo drogi to nam EURO2012 zbuduje :) )
Forumowicz

Postprzez bkapust » 29 kwi 2007, 09:24

Jeszcze jedno – nie rozumiem przeciwnikow tej kary. Przyznam sie szczerze, ze probuje ale nie rozumiem.

Piszescie Panowie, ze jestescie _przeciw_ kierowcom po kielichu, absolutnie ich nie popieracie. Nie podoba wam sie jedynie ten _chory_ przepis.

Ale zastanawiam sie [i wlasnie tego nie rozumiem] skad w was tyle zaciklosci, zeby bronic swojego zdania przez 9 podstron tematu? Na czym tak wam zalezy skoro i tak nic nie tracicie na tym przepisie?

Traca tylko jezdzacy na bani.

Zyskuje kazdy jeden obywatel bo:

1. Nawet jesli w skali kraju spowoduje to spadek liczby wypadkow o 1 sztuke [podkreslam jedna], to i tak jestesmy do przodu bo ofiara tego 1 wypadku moze byc kazdy z nas...

2. Zyska budzet bo sprzeda samochody ;–)

3. Zyskaja ludzie bo kupia tanio samochody [niezaleznie czy beda to licytacje ustawione czy nie – co nam zalezy?].

4. Ktos pewnie jeszcze przy tym robote zyska.

Tak czy tak same zyski z tej sytuacji kosztem kieszeni nawalonych kierowcow. Wiec w czym problem?

A wiecienie dla nich? Zyskamy pewnie na spadku liczby wypadkow, ale ekonomicznie to topienie pieniedzy w blocie. Ja osobiscie nie mam potrzeby za swoje [i tak za wysokie] podatki utrzymywac takich bucow. A tak samochodowy biznes utrzyma sie sam.
Beztroskich, drwiących, gwałtowników – takimi chce nas mieć mądrość. Jest niewiastą, kocha zawsze tylko wojownika.

Miala byc Mazda a jest Ford :P
Forumowicz

Postprzez Negoiu » 29 kwi 2007, 10:59

Jak to pisałem wcześniej 1000 pijanych w długi weekend to optymista był ze mnie.
Za WP:
"Długi weekend: tylko wczoraj 124 wypadki, 450 nietrzeźwych kierowców"
Forumowicz

Od: 13 maja 2006, 11:23
Auto: 626 GD F8 1.8 12V+LPG

Postprzez slav » 29 kwi 2007, 11:37

magicadm napisał(a):Wiem, że nasze "kochane państwo" zawsze potrzebuje duuużo pieniążków (nieważne na co) – i gdybym miał do wyboru: zwiększenie podatków (choćby na utrzymywanie więzień) lub zwiekszenie obiążeń finansowych nakładanych na przestępców (a w tym przypadku przy jednoczesnym zabraniu narzędzia zbrodni) – wybrałbym to drugie.

z tym sie zgadzam , ale nie uwazam auta za narzedzie zbrodni,we wszsystkich tych przypadkach nie chodzi o auta tylko o glupich ludzi

bkapust napisał(a):Ale zastanawiam sie [i wlasnie tego nie rozumiem] skad w was tyle zaciklosci, zeby bronic swojego zdania przez 9 podstron tematu? Na czym tak wam zalezy skoro i tak nic nie tracicie na tym przepisie?

wy tez bronicie swego zdania przez 9 podstron ;)
zauwazcie ze jak zlapia kierowce na lapaniu przepisow mandat tez wystawia sie na podstawie zagrozenia jakie wywolal ,

wszystkiego dorabiam sie sam ,przy wszystkich klodach jakie panstwo rzuca mi po nogi :| wiec jakakolwiek wzmianka o zabieraniu wlasnosci przez "panstwo" w takim czy innym przypadku przyprawia mnie o szal , mimo ze niedotyczy mnie .

bkapust napisał(a):Zyskamy pewnie na spadku liczby wypadkow, ale ekonomicznie to topienie pieniedzy w blocie.

sorry ale czy niewidzisz ile pieniedzy jest tak topione ;) przeciez to normalka w tym kraju ,
przeciez to co ja zaproponowalem zwiekszy realnie bezpieczenstwo,bo tych osobnikow nie bedzie jakis czas na wolnosci,
malo jest przypadkow ze jezdza bez prawka lub innym autem,
troche to odwroce,ale sami korzystaliscie z tego argumentu, co wazniejsze ekonomia czy ludzkie zycie < odp. jest tylko jedna i dobrze ja znacie.

wasz cel jest sluszny ale bedzie malo skuteczny,

Negoiu napisał(a):Jak to pisałem wcześniej 1000 pijanych w długi weekend to optymista był ze mnie.
Za WP:

ja nadal nie moge zrozumiec co kieruje tymi ludzmi ,ze tacy tepi ,
Forumowicz

Postprzez magicadm » 29 kwi 2007, 11:59

drof napisał(a):ja nadal nie moge zrozumiec co kieruje tymi ludzmi ,ze tacy tepi ,

Najwyraźniej zbyt łagodne kary :(
Innego wyjścia nie widzę...
Nia ma już czasu na nawracanie bydła na "dobra drogę" za pomoca perswazji. Trzeba zacząć nap... po kieszeni na maxa (nieważne jakiego).
Każdy jeździ takim samochodem na jaki go stać – a więc strata dla każdego bedzie bolesna
Osobiście wątpię by pijacy zaczęli kupować "samochody jednorazowe"
Forumowicz

Postprzez slav » 29 kwi 2007, 12:04

magicadm napisał(a):Nia ma już czasu na nawracanie bydła na "dobra drogę" za pomoca perswazji. Trzeba zacząć nap... po kieszeni na maxa (nieważne jakiego).
Każdy jeździ takim samochodem na jaki go stać – a więc strata dla każdego bedzie bolesna
Osobiście wątpię by pijacy zaczęli kupować "samochody jednorazowe"

drof napisał(a):Negoiu napisał:
Jak to pisałem wcześniej 1000 pijanych w długi weekend to optymista był ze mnie.
Za WP:

jak czytam takie teksty , to zaczynam miec watpliwosci czy dobrze robie klocac sie o kogos "swietą wlasnosc " :(

swieze info :
http://www.dziennik.pl/Default.aspx?Tab ... leId=42343
Forumowicz

Postprzez Negoiu » 29 kwi 2007, 12:16

najbardziej dziwi mnie statystyka. przeciez tak jest od kilku lat w każdy weekend. Zabierane są prawka, więc dalej nie jeżdżą, więc skąd ich kurna tyle, przecież nie mają prawa jeździć.

magicadm napisał(a):Trzeba zacząć nap... po kieszeni na maxa (

święte słowa, bo chyba nic innego im nie przemówi do rozsądku, o ile takowy w ogóle posiadają
Forumowicz

Od: 13 maja 2006, 11:23
Auto: 626 GD F8 1.8 12V+LPG

Postprzez bkapust » 29 kwi 2007, 12:24

Długi weekend: 251 wypadków, 814 nietrzeźwych kierowców, 22 osoby nie żyją
10:10

251 wypadków, w których zginęły 22 osoby, a 332 zostały ranne – to żniwo rozpoczętego właśnie długiego weekendu – poinformował Wirtualną Polskę kom. Marcin Szyndler z Komendy Głównej Policji. 362 nietrzeźwych kierowców zatrzymano w piątek i 450 – w sobotę.

za wp.pl
Beztroskich, drwiących, gwałtowników – takimi chce nas mieć mądrość. Jest niewiastą, kocha zawsze tylko wojownika.

Miala byc Mazda a jest Ford :P
Forumowicz