Uszkodzona klima pusty układ.
1, 2
Nie włącza się klimatyzacja (sprężarka) – układ jest pusty – sprawdzałem, czy jest to normalne i czy po sprawdzeniu szczelności i napełnieniu powinna się włączać. Chodzi mi głownie o to czy powinna załączyć się sprężarka przy pustym układzie. Jest to klimatyzacja automatyczna.
Pzdr
Pzdr
- Od: 21 mar 2005, 16:59
- Auto: Mazda 3 BN 2,5
W układzie jest zainstalowany czujnik ciśnienia właśnie po to żebyś jej nie załączył gdy czynnika r134a jest zbyt mało. 
Nic! Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem! ;–)
625 g czynnika (chyba R134a)
150 ml oleju
[dane katalogowe]
150 ml oleju
[dane katalogowe]
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
A czy jak jezdzi sie ze zbyt malym pozimem czynnika to coś może stać się ze sprężarką. Mialem po zimie malutki wyciek ze złączenia, ale już naprawilem. Czy myszę dopelniac, czy da się sprawdzić poziom czynnika? Mechanik stwierdzil ze trzeba wyciąnąć czynnik i uszczelnić klime razem ok 200zł
A dopiero co przed latem napełnialem
A dopiero co przed latem napełnialem
- Od: 6 wrz 2005, 17:51
- Auto: 626GF 1998 2.0 16v
Może stać się "coś" ze sprężarką – może. Pierwszym objawem tego "może" jest głośniejsza praca.
W czynniku jest też olej, który ma działanie takie, jak olej (oraz uszczelnia na złączach).
W czynniku jest też olej, który ma działanie takie, jak olej (oraz uszczelnia na złączach).
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
A jak się nie używa klimy to sprężarka nie chodzi? – trochę głupie pytanie, ale nie chce mi się przed latem napelniać klimy bo narazie i tak jest zbędna – podobno wiosna idzie.
Czy jest sposób by sprawdzić poziom czynnika w klimie – czy jak chlodzi i grzeje to jest ok?
Czy jest sposób by sprawdzić poziom czynnika w klimie – czy jak chlodzi i grzeje to jest ok?
- Od: 6 wrz 2005, 17:51
- Auto: 626GF 1998 2.0 16v
janek napisał(a):A jak się nie używa klimy to sprężarka nie chodzi
Nie nie chodzi. Na sprężarce jest elektromagnes, który to przy odpowiednim ciśnieniu i załączeniu włacznika w kabinie zwiera sprężarkę. Dopiero wtedy zaczyna chodzić.
Mysle ze przy małym poziomie gazu nie powiina ruszyćxANDy napisał(a):Pierwszym objawem tego "może" jest głośniejsza praca
Są specjalistyczne urządzenia ktore robią wszystkojanek napisał(a):Czy jest sposób by sprawdzić poziom czynnika w klimie
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
U mnie się wyjaśniło, nabiłem klimatyzację – 625 g plus olej i spręzarka zaczęła pracować. Ubytków nie widać. Bez odpowiedniego ciąnienia nie załączy się sprężarka – tak mnie uświadomił człowiek, który robił przegląd. zrobiłem również odgrzybianie. I cena za taką usługę w Białymstoku w warsztacie, który to robił to 140 PLN (nabicie, odgrzybianie i ogólny przeglad. Chyba niedrogo? Jak ktoś jes z Białegostoku i ma problem z klimą, to polecam warszat – w razie potrzeby służę namiarami.
- Od: 21 mar 2005, 16:59
- Auto: Mazda 3 BN 2,5
- Od: 24 sty 2006, 01:30
- Auto: 626 2000l V16 1996
2 1,4 2003, cx30 2019 Hikari SKAJAKTIW G , Machine Grey, AWD , MT
No cóż – sprawdź ciśnienie w układzie – zapewne go po prostu nie ma już... Sam to miałem tydzień temu. Działała i przestała działać... znajdź zawór i sprawdź, czy psiknie czy nie psiknie..... a w ogóle to podjedź do jakiegoś serwisu klimy i sprawdź ciśnienie. To zrobić powinni za darmo.
sprężarka nie pracuje, czy jest cznnik tego nie wien, układ był napełniany 2 lata temu, co do bezpieczników to1 ma napis DM a 2 to (R.FOG)
- Od: 24 sty 2006, 01:30
- Auto: 626 2000l V16 1996
2 1,4 2003, cx30 2019 Hikari SKAJAKTIW G , Machine Grey, AWD , MT
Witam układ klimatyzacji jeśli jest sprawny załączy się od razu najczęstrze przyczyny nie zadziałania klimatyzacji to zawieszony czujnik ciśnieniowy na układzie wysokiego ciśnienia steruje on właśnie sprężarką jak i podaje sygnał na moduł od sterowania wentylatorem na chłodnicy, następna przyczyna to zbyt mały poziom w układzie odczynnika r 134a wystarczy że od wartości nominalnej odczynnika będzie spadek w granicach 15% i i czujnik ciśnieniowy nie pozwoli załączyć układu. Następna sprawa to w układzie klimatyzacji stosuje się dwa typy oleju, jeden jest bespośrednio w sprężarce wartości w zględem typu sprężarki a drugi jest podawany w układ w momencie napełniania odczynnikiem r 134a wartość to między 15- 25gr ja stosuję (fursch) uniwersalny do wielu sprężarek króre działają na wysokim i na niśkim ciśnieniu, są też sprężarki stosowane w koreańskich autach tylko na niśkie ciśnienie to stosujemy w tedy olej który jest podany w katalogu do danego modelu. Pamiętajcie o jednym żeby co roku na wiosnę odkażać układ klimatyzacji. Pozdro Piotr
-
Gość
1, 2