przez Nefar » 21 kwi 2007, 11:43
Jesli chodzi o silniki to takie BMW moim zdaniem robi jedne z najlepszych na swiecie a diesle najlepsze na swiecie.
Mercedes ma swoj styl. Sa to z zalozenia auta dla ludzi starszych. I nadal robia dobre auta. Takie C, SLR, S, CLK, SLK. Tak naprawde jedyne co mozna im zarzucic to lipna klase E.
Generalnie wyglad to kwestia gustu. Ale stylu nie mozna im odmowic. Moze nie sa tak charakterystyczne i wrecz wulgarne jak alfa ale kazda z tych firm ma swoj styl i sie go trzyma.
Co do posta @smiecha. Ceny serwisu aut z podobnych segmentow sa niemal identyczne. Mam nadzieje ze zrozumiale jest dla ciebie dlaczego szyba do fiata pandy kosztuje "nieco" mniej niz do ferrari mimo iz to ten sam material i koncern. Wiec jesli chcesz mazde porownywac do np. audi to w najlepszym wypadku do A4 bo to jest odpowiednik mazdy 6. Poza tym bmw, audi czy merc pod wzgledem prestizu, zjadaja wszystkie japonskie marki poza lexusem.
Tak naprawde szczerze, gdybys zarabial 15-20k na miesiac, to jezdzilbys mazda? Mi sie wydaje ze mialbys mierne pojecie o istnieniu takiej marki, patrzac ma swiat zza szyby np. BMW 535D.
Ja lubie japonce, zasiadalem w hondach, suzuki, mitsubishi, toyocie ale gdybym mial 100K to jezdzilbym A6.
Jest jeszcze jedna rzecz, niemiecki model auta zyje przecietnie 8 lat. Japonski okolo 5. To tez wplywa na opatrzenie sie samochodow. Gdyby dodac do tego ze na polskich drogach jezdzi sporo niemieckich aut. Dostajemy odpowiedz dlaczego auta niemieckie uznawane sa za helmuty, pancery, itd.