Wzmacniacze antenowe

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez no_fear » 13 mar 2007, 08:39

jak czytam ile problemów jest z tą anteną automatyczną to zastanawiam sie czy z nie lepiej pomyslec o całkowitym zlikwidowaniu jej? :)

I zrobieniu anteny wbudowanej w bagazniku + np. jakis wzmacniacz antenowy?

Zrobil ktos taki patent?
Forumowicz

Od: 1 lis 2006, 15:47
Auto: Galaxy MK2 2.3

Postprzez Artiks » 13 mar 2007, 09:38

no_fear napisał(a):Zrobil ktos taki patent?
Takiego nie, widziałem powkładane jakieś gumowe anteny..dno totalne. Oryginalna antena bardzo mi sie podoba i to nie ze względu na to że jest elektrycznie wysuwana, tylko na jej znaczną długość i położenie na boku.
no_fear napisał(a): zrobieniu anteny wbudowanej w bagazniku + np. jakis wzmacniacz antenowy?
te wzmacniacze np. polskiego producenta Omega http://allegro.pl/item172736329_wzmacni ... anych.html tak dają czadu, że i bez podłącznia anteny ściągają stację.Tego produktu jestem pewien bo zamontowałem ten patent w ojca aucie, byle jaka antena ułamana na dodatek radio w stylu Safari a sygnał zawsze jest :)
Forumowicz

Od: 29 gru 2006, 12:17
Auto: 323F BA Z5 –> RENAULT LAGUNA III 2.0 DCI

Postprzez Artiks » 13 mar 2007, 15:55

michi napisał(a):po zastosowaniu tego wzmacniacza i niewysuniętej antenie będzie zbierać stacje tak jak przy wysuniętej bez tego urządzenia??
Heh wiem na pewno że przy 1/2 anteny (reszta ułamana) ściąga dosłownie wszystko.
Forumowicz

Postprzez Woyt4s » 13 kwi 2007, 14:14

ArtX napisał(a):Tego produktu jestem pewien bo zamontowałem ten patent w ojca aucie

Czyli mówisz że można się śmiało zaoaptrzyć w coś takiego?
Pytam jeszcze raz bo dosłownie dzisiaj byłem u kolesia który zajmuję się car-audio i mówił że te wzmacniacze anten to owszem wzmacniają odbiór stacji ale i szumy :| – szczerze mówiąc nie bardzo go zrozumiałem, ale skoro Ty mówisz że sprawdzone to chyba się zaopatrze w cos takiego.

U mnie po postawieniu na nogi anteny elektrycznej bat wysuwa się mniej więcej do 3/4 wysokości – więc taki wzmacniacz powinien coś pomóc nie ;> ?
MóJ_XEDOSIK! a ten po prawej będzie nastĘpny
Obrazek
Forumowicz

Od: 7 lis 2006, 17:57
Auto: Mazda XEDOS CA B69 1994r
Honda Accord 2.0 CL VII

Postprzez Artiks » 13 kwi 2007, 18:50

Mmm ten wzmacniacz Omegi tak wzmacnia sygnal, że niędzy częstotliwościami lapie stacje, może to mial na myśli, jak ustawisz dokladną częstotliwość danej stacji odbiór jest idealny.
Tech-Man napisał(a): bat wysuwa się mniej więcej do 3/4 wysokości
Montowalem to w aucie, gdzie jest ulamana antena i wystaje jej z 10 cm bata, odbiór jest bardzo dobry,radio-jakiś wymęczony Philips, tak więc jestem pewien jego dzialania.
Forumowicz

Postprzez Woyt4s » 13 kwi 2007, 20:47

Już zamówiłem ten towar od tego samego sprzedawcy – niebawem podzielę się wrażeniami ^^
Dzięki za pomoc :)
Obrazek
Forumowicz

Honda Accord 2.0 CL VII

Postprzez Woyt4s » 3 maja 2007, 06:33

Wstrzymywałem się z opinią, bo chciałem wypróbować towar na trasie. No i niestety zawiodłem się. Być może oczekiwałem zbyt wiele, ale prawdę mówiąc nie zauważyłem żadnej poprawy.
Tak jak wspominałem antena wysuwa mi się do 3/4 wysokości. W mieście nie miałem żadnych problemów z odbiorem przed zamontowaniem wzmacniacza, natomiast poza miastem owszem. Liczyłem że wzmacniacz coś poradzi ale niestety nic się ne zmieniło.
Ale tak jak mówię poza miastem ogólnie są problemy z odbiorem radia, więc prawdopodobnie liczyłem na zbyt wiele.
Swoją drogą wydaje mi się że taki wzmacniacz jest przeznaczony głównie do starych radyjek które ogólnie maja problem z łapaniem zasięgu.
Obrazek
Forumowicz

Honda Accord 2.0 CL VII

Postprzez pawelc » 3 maja 2007, 08:08

Tech-Man napisał(a):Pytam jeszcze raz bo dosłownie dzisiaj byłem u kolesia który zajmuję się car-audio i mówił że te wzmacniacze anten to owszem wzmacniają odbiór stacji ale i szumy
I mial rację wzmacniacze antenowe nie montuje sie przy odbiorniku tylko przy antenie aby osiągnąć pozytywny efekt
ArtX napisał(a):Montowalem to w aucie, gdzie jest ulamana antena i wystaje jej z 10 cm bata, odbiór jest bardzo dobry,radio-jakiś wymęczony Philips
radia philipsa bynajmniej te starsze modele są bardzo dobrej jakości jesli chodzi o odbiór radia ,podobnie wypadają jak starsze radia blaupunkta -nawet te najstatrsze modele z niemiec ze skalą do 105 Mhz odbierają idealnie na kiepskich antenach
Tech-Man sprawdz sobie instalacje antenową wyglada na to że masz prob;em z ciągłością obwodu bo przy wysunięciu około 3/4 anteny odbiór powinien byc zadowolający ,jakiej marki masz radio?
Forumowicz

Od: 26 sie 2005, 07:39
Auto: RX8 z z32se

Postprzez Woyt4s » 3 maja 2007, 10:34

pawelc napisał(a):jakiej marki masz radio

Mam nowego Pioneerka. Tak jak napisałem nie miałem żadnych problemów z odbiorem w mieście przed zainstalowaniem tego wzmacniacza. Liczyłem tylko na to że poprawi się odbiór "słabszych stacji" na trasie – i chyba się przeliczyłem. Prawdopodobnie ten sam problem by był gdyby mi sie i cała antena wysuwała.
Obrazek
Forumowicz

Honda Accord 2.0 CL VII

Postprzez Artiks » 10 maja 2007, 08:58

Kupiłem ten wzmacniacz po raz drugi , tym razem będzie montowany w Mazdzie więc zobaczymy :) Najprawdopodobniej zamontuję go bezpośrednio przy antenie, nie przy radiu.
Forumowicz

Postprzez Marcin Piszczek » 9 paź 2007, 09:27

Ja kupiłem samochodzik niedawno, antenę mam ręcznie wysuwaną, ale za to do końca :–) Natomiast problem z zakłóceniami pozostaje :–( Przy włączonym silniku, słyszę jego obroty w postaci buczenia w głośnikach. Nie jest strasznie ale upierdliwa taka niedogodność. Wyjąłem radio i okazało się że masa wychodząca z radia podłączona jest do... radia. Mam dziwne wrażenie że tak nie powinno być. Czy wystarczy jak podłączę ją do podwozia? Czy to ma związek z zakłóceniami? Wyczytałem na innych forach że dobrze jest masę podłączyć do akumulatora... ktoś może zweryfikować?
Marcin Piszczek

Postprzez Marcin » 9 paź 2007, 18:20

Jeszcze nie słyszałem żeby masę z radia podłaczać do... radia.
Ja mam mam podpiętą pod śrubę do której powinno się mocować radio (wypada po środku radia z tyłu) i nic nie trzeszczy/buczy.
Pozdrawiam.
Forumowicz

Od: 30 sty 2007, 02:18
Auto: Toyota Prius 2010

Postprzez Marcin Piszczek » 15 paź 2007, 14:42

Podpiąłem masę do karoserii jak trzeba, niestety przy włączonym silniku dalej słyszę buczenie :–( Czy ktoś miał już taką przypadłość, bo nie chcę kupować niepotrzebnie wzmacniacza sygnału(często okazuje się, że on nic nie zmienia)
Marcin Piszczek

Postprzez Marcin » 15 paź 2007, 18:25

Spróbuj zastosować to:

http://www.allegro.pl/item256646840_fil ... nowy_.html
Wybrałem najtańszy ale są inne.Jak nie spróbujesz to sie nie dowiesz ;)
Forumowicz

Od: 30 sty 2007, 02:18
Auto: Toyota Prius 2010