Lampy europa a anglia

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez mikael » 8 mar 2007, 16:51

Mam zamiar kupic nowe lampy do mojej mazdy (obecne sa lekko zamglone). Czy jest jakas mozliwosc kupujac lampy w polsce dostosowac je do standardow poruszania sie po lewej stronie ulicy.
dzieki
Początkujący

Od: 5 mar 2007, 22:43
Auto: mazda mx3 1995 import z japoni

Postprzez buberturbo » 8 mar 2007, 19:28

Nie jestem pewien ale chyba Brytyjczycy mają takie same lampy jak i w reszcie Europy.
Zdaje się że jest to kwestia odpowiedniego ich ustawienia, bo jak wiadomo na stałym lądzie prawa lampa oświetla nam również prawe pobocze a na wyspie mogłaby oślepiać kierowców jadących z naprzeciwka...

Czy nie jest to porostu kwestia odpowiedniego ustawienia reflektorów czyli przekręcenia kilku śrubek. Tył się chyba niczym nie różni.

UK to nie USA
Dwie BA V6tki w rodzinie...
Moja Czerwona Wyścigówka:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=71454

SPRZEDAM:
KOŁA ZIMOWE 4x100 Z prawie nowymi OPONAMI FULDA KRISTAL MONTERO II 185/65/14 cena: 600zł do negocjacji.
Głośniki: http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=71808
Forumowicz

Od: 6 mar 2007, 22:09
Auto: 323F 2.0 V6 GT – 11/1996r.

Postprzez KrystianR » 8 mar 2007, 20:17

buberturbo napisał(a):Nie jestem pewien ale chyba Brytyjczycy mają takie same lampy jak i w reszcie Europy.
Zdaje się że jest to kwestia odpowiedniego ich ustawienia, bo jak wiadomo na stałym lądzie prawa lampa oświetla nam również prawe pobocze a na wyspie mogłaby oślepiać kierowców jadących z naprzeciwka...

Czy nie jest to porostu kwestia odpowiedniego ustawienia reflektorów czyli przekręcenia kilku śrubek. Tył się chyba niczym nie różni.

UK to nie USA
nie prawda-roznia sie i to o tyle ze nie jestes w stanie zmienic ustawieniami padanie swiatla tak jak to maja w uk i na odwrot...
Forumowicz

Od: 27 sty 2007, 19:50

Postprzez buberturbo » 8 mar 2007, 20:46

Czyli co konstrukcja lampy jest inna?? Aż nie chce mi się wierzyć...
Czyli co na 3 rynki produkowali inne lampy??

Teraz jak rozbiłem ta swoja granatowa to przełożyłem reflektor od tej czerwonej angielki i jest wszystko OK!

Więc chyba reflektor jako reflektor sie niczym nie różni ew lampa może mieć jakieś inne trzymadła...
Dwie BA V6tki w rodzinie...
Moja Czerwona Wyścigówka:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=71454

SPRZEDAM:
KOŁA ZIMOWE 4x100 Z prawie nowymi OPONAMI FULDA KRISTAL MONTERO II 185/65/14 cena: 600zł do negocjacji.
Głośniki: http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=71808
Forumowicz

Postprzez KrystianR » 8 mar 2007, 20:51

buberturbo napisał(a):Czyli co konstrukcja lampy jest inna?? Aż nie chce mi się wierzyć...

Teraz jak rozbiłem ta swoja granatowa to przełożyłem reflektor od tej czerwonej angielki i jest wszystko OK!

Więc chyba reflektor jako reflektor sie niczym nie różni ew lampa może mieć jakieś inne trzymadła...
uwierz mi ze tak jest...to dlaczego nie przejdzie Ci auto przegladu na angielskich swiatlach??niech sie wypowiedza co by nie myslec ze ja tu brednie prawie :D
Forumowicz

Od: 27 sty 2007, 19:50

Postprzez poolek » 9 mar 2007, 04:52

buberturbo napisał(a):Czyli co konstrukcja lampy jest inna?? Aż nie chce mi się wierzyć...

Podejzewam, ze konstrukcja lampy jest identyczna, inne za to powinne byc rysy szkiel, ktore rzucaja swiatlo na droge.

No jasne – nie sadze zebys Ty z pozycji kierowcy zauwazyl roznice, ale kierowcy z na przeciwka napewno, a tym bardziej diagnosta w stacji kontroli, ktory zmierzy jaki ksztalt ma wychodzaca wiazka swiatla na wykresie w mierniku.

Jeszcze raz, nie zdziwie sie, jesli mocowania beda identyczne, natomiast fizcznie lampy do ruchu lewostronnego nie powinny zostac dopuszczone do ruchu prawostronnego.
Nie dziwie sie tez, ze korca Cie lampy z UK, bo tam na szrotach moglem je kupic po 20 funtow .. Czyli 100 zl z malym haczykiem
Pozatym, o jakich trzech rynkach pisales ? Moim zdaniem lampy powinny byc robione na ruch prawy i lewy – lampy bly robione na jakis jeszcze inny rynek – jaki?
Forumowicz

Od: 27 lip 2004, 22:06
Auto: Mazda MX-3

Postprzez Jacol » 9 mar 2007, 07:43

poolek napisał(a):Pozatym, o jakich trzech rynkach pisales ? Moim zdaniem lampy powinny byc robione na ruch prawy i lewy – lampy bly robione na jakis jeszcze inny rynek – jaki?

Chyba chodziło o to że ruch lewostronny jest w 3 krajach, Wlk.Brytania, Japonia i Australia bodajze.
Mmm... Przy 3 tysiączkach brzmi jak 50Cent, wygląda jak Pussy Cat Dolls, a jeździ jak The Game na osiemnastu calach... with evil gas from the bottom of hell... buahahaha... n2o
Best ET 1/4: 14.8s (Czaplinek '12) Best RT: 0,123s (Czaplinek '12)

Moja Madzia ;)
Forumowicz

Od: 3 paź 2006, 14:05
Auto: MX-3 '91 KL-ZEn
M6 '04 L3

Postprzez poolek » 9 mar 2007, 10:38

Jacol napisał(a):Chyba chodziło o to że ruch lewostronny jest w 3 krajach, Wlk.Brytania, Japonia i Australia bodajze.

To w takim razie i Nowa Zelandia , RPA i gdzies jeszcze ...
Forumowicz

Od: 27 lip 2004, 22:06
Auto: Mazda MX-3

Postprzez bartekkk » 9 mar 2007, 16:46

Wracając do lamp. Chodzi o to, że lampy w Europie, jak i w Anglii świecą asymetrycznie, doświetlając stronę od pobocza (prawą w Europie, lewą w UK). Lampy na 100% różnią się konstrukcją, a różnica ta polega na odwrotnym zamontowaniu przesłony wewnątrz reflektora. Wniosek z tego taki, że nic nie zrobisz z lampą z Europy, żeby przeszła MOT w UK
:)
Forumowicz

Od: 3 lis 2005, 13:38
Auto: Mazda 323F BA 2.0V6

Postprzez Trivian » 9 mar 2007, 18:37

proste gdyby lampa byla ''czysta'' to zaden problem ale niestety ma prążki i dupa zbita :]
ObrazekObrazek
Forumowicz

Od: 24 lut 2006, 13:59
Auto: Mazda MX3 1.6 16v SOHC

Postprzez nemi » 9 mar 2007, 19:52

poolek napisał(a):Pozatym, o jakich trzech rynkach pisales ? Moim zdaniem lampy powinny byc robione na ruch prawy i lewy – lampy bly robione na jakis jeszcze inny rynek – jaki?

Europejski (kontynent) – światła asymetryczne
Europejski (UK) – światła asymetryczne, ale ruch lewostronny
USA – światła symetryczne
Trivian napisał(a):proste gdyby lampa byla ''czysta'' to zaden problem ale niestety ma prążki i dupa zbita krzywy

To chyba nie chodzi o prążki. W soczewkach nie ma prążków, a i tak nie da się wyregulować na ruch kontynentalny. Zresztą zwykłe halogeny też produkują bez prążków (VW Golf), więc to zależy od odbłyśnika lub przesłony w soczewkach.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez KiRi » 9 mar 2007, 23:28

na 100% jest inny odbłyśnik. I niestety mam taki jeden reflektor, i za nic nie idzie doświetlić pobocza – już myślałem o podłożeniu czegoś po mocowanie reflektora żeby go całego odgiąć...
Obrazek
Forumowicz

Od: 13 lip 2006, 16:45
Auto: Mazda Xedos 6 CA '96 + KL 2.5 V6

Postprzez Jaksa » 10 mar 2007, 00:24

Sporo ludzi kupuje takie lampy na allegro za małą kase ..... a pozniej kłopot....
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Forumowicz

Od: 10 mar 2004, 23:46
Auto: Mazda 6 2023 Anniversary /6 2.5 BP 2019 / Mazda 3 BP 2019 .2.0 122KM

Postprzez Winetou » 10 mar 2007, 00:46

Jaksa napisał(a):Sporo ludzi kupuje takie lampy na allegro za małą kase ..... a pozniej kłopot....

Zgadza się – sam rozbierając efkę z GB spodziewałem się, że aut nigdy w życiu nie sprzedam a poszły jako jedna z pierwszych rzeczy. Osoba która nią przyjechała z anglii nakleila specjalną naklejkę ograniczają promień światła na lewym reflektorze na wysokości soczewki, ale to rozwiązanie raczej tymczasowe...

Przenoszę do porad
ZDOBYWCA STRON 6, 323, 626, 929 <faja>
Obrazek
Forumowicz

Od: 7 wrz 2005, 18:06
Auto: MX-3 KF, Honda CBR600F4i

Postprzez Waluś » 10 mar 2007, 09:31

Panowie. Polecam lekturę "AUTO ŚWIATA" z zeszłego tygodnia. Jest tam artykół o tym jak czytać oznaczenia z lamp. Takie oznaczenie są na każdej lampie na kloszu wylane. (ruch prawa, lewa, symetria, nie symetria, siła świecenia, xenon, typy żarówek itp.)
Fotorelacje z napraw 626 GD
Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy się ekonomia...
Forumowicz

Od: 21 lis 2003, 20:48
Auto: GJ SH01, a rekreacyjnie niebieskie 1300 ccm na dwóch kołach

Postprzez buberturbo » 10 mar 2007, 15:33

nemi napisał(a):Europejski (kontynent) – światła asymetryczne
Europejski (UK) – światła asymetryczne, ale ruch lewostronny
USA – światła symetryczne
[

BRAWO – tak właśnie chodziło mi o te 3 rynki:
USA
UK + kraje w których się jeździ lewą stroną drogi.
Europa (wyłączając UK) + inne kontynenty prawostronne ;)
Forumowicz

Postprzez Ikswonarab » 10 mar 2007, 17:26

W Puszczykowie pod Poznaniem jest facet, który zajmuje się przerabianiem lamp z (UK).
Lampy po przeróbce przechodzą przegląd bezproblemowo.
Dowiem się jaka cena i może na czym polega cała przeróbka
Początkujący

Od: 22 sty 2007, 00:34
Auto: MX-6 GE FS