Wysokie obroty – bieg jałowy (TA KL)
Witam jeszcze raz wszystkich.. Moja już trzecia Mazda tym razem Xedos 9 2.5V6 99r JMZTA12, manualna skrzynia, instalacja Lpigaz bez.wtrysk. Wszystko było ok, dopiero po zainstalowaniu LPG (7miesiecy) zaczeły narastac problemy z wolnymi obrotami- niestabilne i za niskie oraz gasniecie silnika na luzie, w trakcje jazdyna wszystko ok tylko na luzie zgasnie.. poczatkowo w/w objawy tylko na gazie teraz tez na bezynie.. bywa ze chwilo jest wszystko ok.
Pozdrawiam wszystkich Klubowiczów
.. Mazda ma to coś..
Pozdrawiam wszystkich Klubowiczów
.. Mazda ma to coś..
Ostatnio edytowano 28 sty 2007, 18:32 przez Pablo74, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 26 sty 2007, 18:59
- Auto: Mazda Xedos 9 2.5V6 99r
Pablo,
Popraw temat, aby byl zgodny z regulaminem
Czy mozesz napisac cos wiecej na temat tych objawow? Kiedy tak sie dzieje i w jakiej sytuacji – czy od razu po starcie, a moze dopiero w trakcie jazdy? Czy objawy sa podobne, gdy dziala na benzynie i na gazie? Czy pali sie kontrolka CHECK i/lub TCS OFF? Czy dzieje sie w trakcie spokojnej jazdy, czy dopiero gdy ja cisniesz?
Jaka masz instalacje (to pytanie do ekspertow od instalacji LPG)? Czy masz AT, czy MT?
Pozdrawiam,
voytecku.
Popraw temat, aby byl zgodny z regulaminem
Czy mozesz napisac cos wiecej na temat tych objawow? Kiedy tak sie dzieje i w jakiej sytuacji – czy od razu po starcie, a moze dopiero w trakcie jazdy? Czy objawy sa podobne, gdy dziala na benzynie i na gazie? Czy pali sie kontrolka CHECK i/lub TCS OFF? Czy dzieje sie w trakcie spokojnej jazdy, czy dopiero gdy ja cisniesz?
Jaka masz instalacje (to pytanie do ekspertow od instalacji LPG)? Czy masz AT, czy MT?
Pozdrawiam,
voytecku.
kolega zainteresował się klubem i forum dopiero w obliczu tragedii , myśle że to i tak mała kara ze strony mazdy, hyhy
no , ale faktycznie chodzi tu o Mazde nie o kolege, więc podaj jakies konkrety co do usterki
no , ale faktycznie chodzi tu o Mazde nie o kolege, więc podaj jakies konkrety co do usterki
moja mazda nie widziala od trzech lat mechanika, bo sam przy niej robie 
- Od: 27 lis 2005, 21:39
- Auto: mazda 929 S 3.0 V6 24V DOHC
Puhcio napisał(a):Nie miałeś strzału ostatnio ?
Jesli to przeplywomierz, to mozna latwo dostac. Na szrocie w Walbrzychu mieli ostatnio X9'99 z silnikiem 2.5 – oglaszaja sie na allegro, telefon to chyba cos 068, dalej nie pamietam
Pozdrawiam,
voytecku.
Pablo74 napisał(a):Postaram sie jak najszybciej dolaczyc fotki.. teraz jestem w pracy
To sobie poogladamy o pokomentujemy, bo ja swoja niedlugo tez chce pokazac
A nie masz jakiejs lampki na desce podswietlonej, np CHECK lub TCS OFF? Moze to przeplywomierz, ktory "nie umie" zinterpretowac wolnych obrotow i zle wyniki podsyla do ECU?
Z Twojego opisu nie bardzo moglem wywnioskowac jaka to instalacja, z tryskiem czy bez?
Pozdrawiam,
voytecku.
voytecku napisał(a):bo ja swoja niedlugo tez chce pokazac
Od ponad roku ...

Pablo74 napisał(a):a instalacja z bezpos.tryskiem..
Hmm. A to się tak nagle zaczęło ? Problemy masz na benzynie czy LPG ?
Ps. Ile zapłaciłeś za Xedosa i czy sam sprowadzałeś czy kupiłeś już w Polsce ?
Pozdrawiam,
Paweł
Paweł
- Od: 16 sty 2005, 17:08
- Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG
..dopiero po instalacji LPG.. poczatkowo bylo wszystko ok.. i zaczeły sie te problemy na gazeie a teraz tez na benzynie.. ale tylko wolne obroty..
Ps.. byl sprowadzany, jezdzil 6miesiecy w polse.. okazja tylko 25 tys..
Ps.. byl sprowadzany, jezdzil 6miesiecy w polse.. okazja tylko 25 tys..
- Od: 26 sty 2007, 18:59
- Auto: Mazda Xedos 9 2.5V6 99r
Pablo74 napisał(a):byl sprowadzany, jezdzil 6miesiecy w polse.. okazja tylko 25 tys
Pytam, bo znam prawie wszystkie Millenie/Xedos9 z ogłoszeń, a tego X9 nie pamiętam. Był kiedyś garanat '99 za 23k ale z automatem.
A wracając do Twojego problemu stawiam na EGR. Próbowałeś resetować komputer ? (choć nie wiem czy wolno przy LPG)
Pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Pablo74 napisał(a):a co to jest EGR
Zawór recyrkulacji spalin. Na wolnych obrotach, wraca częsc spalin do kolektora dolotowego w celu ponownego spalenia. Wygląda jak srebrny krążek i znajdziesz go za drugą pokrywą zaworów (czyli przy podszybiu ze strony pasażera).
Ps. Odepnij klemę od akumulatora i wciśnij hamulec nożny na 20s. Tak wygląda restart kompa.
Pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Puhcio napisał(a):Od ponad roku ...
Lepiej pozno niz wcale
Puhcio napisał(a):znam prawie wszystkie Millenie/Xedos9 z ogłoszeń
To taka choroba?
Puhcio napisał(a):garanat '99 za 23k
A moze masz na mysli zielonego, ale on mial 112K i kosztuje nadal 41K (ogloszenie od ponad roku). A wlasciciel nie chce zejsc z ceny.
Pablo74 napisał(a):a przy resecie kompa kluczyk przekrecony czy na zero?
Kluczyk wyjety, drzwi od strony kierowcy otwarte (tak na wszelki wypadek)
Pozdrawiam,
voytecku.
voytecku napisał(a):To taka choroba?
Sentyment.
voytecku napisał(a):A moze masz na mysli zielonego, ale on mial 112K i kosztuje nadal 41K (ogloszenie od ponad roku). A wlasciciel nie chce zejsc z ceny.
Nie, tamten miał alcantarę. Mam nawet gdzieś fotki.
voytecku napisał(a):Lepiej pozno niz wcale
Nie gadaj, tylko foty wstawiaj
Pozdrawiam,
Paweł
Paweł