xANDy napisał(a):Powiedzmy może dokładniej – to jest tzw. chłodnica oleju, występująca w każdym dieslu (i w większości silników benzynowych).
kufajman napisał:
kompensator ciśnienia atmosferycznego (w gorach sprezarka zwiększa wydajnośc, bo powietrze jest rozrzedzone)
Nic szczególnego – to zwyczajny dość element sterowania sprężarki – ja też tak mam...
kufajman napisał:
Ciekawostka jest tez praca swiec zarowych – po grzaniu silnika glownym i jego uruchomieniu przez jakis czas swiece "dogrzewaja" zasysane powietrze, przez co nie klekocze wcale mocno jak jest zimny
No cóż – dokładniej rzecz biorąc – oficjalnie świece żarowe grzeją jeszcze przez minimum 5 pełnych cykli silnika (w DiTD, w TDI od VW, w Isuzu)
Chłodnica jest jednym z rodzaii wymiennika ciepła-ale nie o chłodnicę tu chodzi, bo wymiennik ten zarówno chłodzi jaki grzeje, czyli ścieśle to ujmując jest nagrzewnico-chłodnicą – odsyłam do poradnika mechanika i nie wystepuje w każdym dieslu a wbenzyniakach prawie wogóle, w TDS BMW było coś takiego jako chyba jedno z pierwszych.
Kompensator w silnikach bez sterownia komputerowego, naszpikowanego elektronika nie jest wcale tak powszechny -a przynajmniej tak mi sie wydaje
Dogrzewanie swiec zarowych utrzymuje sie w tym silniku do momentu gdy uzyska 60st C, -zadne 5 cykli
Co do spalania hymmm.... to nie wtrysk bezposredni,wiec tu nie ma cudow -VW 19,TD (bez IC) ma tylko 75km wiec Isuzu z swoja pojemnoscia 1686cm i 82km musi skads ta moc brac-dlatego siorbie odrobine wiecej..a przynajmniej wydaje mi sie to logiczne