thembol napisał(a):i ze nie ma masy na kontrolkach i tylnych swiatlach
Ooo, wypraszam sobie. Jaki opis taka diagnoza
www.mazdaspeed.pl
thembol napisał(a):i ze nie ma masy na kontrolkach i tylnych swiatlach
Briareos napisał(a):thembol napisał(a):i ze nie ma masy na kontrolkach i tylnych swiatlach
Słowem nie wspomniałeś że oprócz podświetlenia deski nie działają ci także pozycyjne, .
Briareos napisał(a):thembol napisał(a):i ze nie ma masy na kontrolkach i tylnych swiatlach
Ooo, wypraszam sobie. Jaki opis taka diagnozaSłowem nie wspomniałeś że oprócz podświetlenia deski nie działają ci także pozycyjne, oraz "piszczyk". Podświetlenie i postojowe (w tym oświetlenie tablicy) są na jednym bezpieczniku – TAIL, zaś światła hamowania na innym.
procol napisał(a):Mam problem, nagle padly swiatla tylne, oswietlenie deski, bzyk sygnalizujacy pozostawione wlaczone swiatla. Zlokalizowalem spalony bezpiecznik, zalozylem nowy, ktory spalil sie w mgnieniu oka.
Wszystko to mialo miejsce pol godziny po odebraniu samochodu z konserwacji podwozia. Podwozie bylo myte w ubieglym tygodniu, a dzis po robocie caly samochod.
Moge jutro pojechac do warsztatu i powiedziec, ze cos jest nie tak, tylko czy oni beda w stanie zlokalizowac zwarcie (zajmuja sie DU i Fiatem)?
Czy ma ktos z Was koncepcje odnosnie przyczyny zwarcia i ew. gdzie go szukac?
Procol
Wyjście regulatora podświetlenia to jest otwarty kolektor tranzystora mocy NPN jeśli mnie pamięć nie myli. Stąd takie pobieżne pomiary żarówką a nie miernikiem "widzą go" jako masę. A tymczasem ta końcówka pływa między masą (pomiając napięcie nasycenia CE) a zasilaniem w zależności od ustawienia pokrętła i w ten sposób zmienia napięcie na żarówkach podświetlenia. Ustawienie maksymalnej jasności na regulatorze i ustawienie dużej głośności na radiu spowoduje że przez ten tranzystor popłynie więcej niż producent przewidział (a to jest ok. 4A) i go rozwali. Co mogło już nastąpić...
Reasumując – zasilanie na żarówki deski idzie z tego samego miejsca co świateł pozycyjnych, ale do masy wraca już przez regulator. Co też oznacza że w przypadku uszkodzenia regulatora można go wyciągnąć i spiąć "na krótko" i będzie maksymalna jasność – tylko trzeba uważać co się spina, bo tam idzie też +12V potrzebne elektronice. Naprawa regulatora to zwykle wymiana tego tranzystora na nowy / podobny, co nie jest trudne, ale wymaga pewnego obycia z elektroniką.
a gdzie ja mogę znaleźć ten przekaźnik i jak do niego dojść?thembol napisał(a):Tu chodzilo o luźny bezpiecznik na przekaźniku...
Przekaźnik wydaje mi sie ze orginalny nie jest – pewnie ktos zmienił i zakupił taki z bezpiecznikiem...
Briareos napisał(a):Popełniłeś ten sam błąd co większość ludzi montujących radio w Maździe – podpiąłeś się w regulator podświetlenia deski zamiast w masę. On tam wychodzi bo niektóre radia mają wejście "illuminate". Założę się że jak odłączysz całkowicie antenę to radio lub podświetlenie zaczną (częściowo) działać – a to dlatego że nie będziesz zwierał regulatora do masy przez oplot osłaniający w koncentryku z anteny.|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości
Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6