Mazda MX-3 (EC) – Opinie i Informacje

Mazda MX-3 1991–1998

Postprzez brii » 13 sie 2006, 19:30

A był jakiś posiadacz MX3 który o tym nie myślał :] ??
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez Karion » 13 sie 2006, 23:29

Fajnie ale taki tuning kosztuje grubo.Seria ma 10.1 civic o poj 1.5 a 1.6 ma 125km.
A 1.6 160km vti ma w 7,5 sek do setk(seria)i pali na trasie 8-9litrow.Ciekawe ile ten tuning mxa 200 koni kosztował-wolalbym nie uslyszeć tego :(
Nie chodzi mi glównie o moc.Chodzi o wydajnosc/spalanie pewnie ze można zrobic wiecej tyl e ze kogo bedzie na to stac.
A civ furiusa pali 8litrow na trasie a 9,5 w miescie.Ciekawe ile ten mx-3 co ma kolo 7 sek na trasie ile by spalil czy zmiescil by sie ponizej 10 litrow?
Forumowicz

Od: 13 sty 2006, 16:57
Auto: MX-5 NA była :9

Postprzez brii » 14 sie 2006, 07:35

na trasie zmieściłby się w 10l :)

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Postprzez mariuszekpp » 14 sie 2006, 11:09

Cześć wszystkim! Mam pytanie ile kosztuje rozrząd i jego wymiana do MX-3 1,6 z 92' ??? I jakie są orientacyjne cenyi amortyzatorów? Pozdrawiam i dzieki z góry za odp.
mariuszekpp

Postprzez Xus » 14 sie 2006, 13:14

ceny o jakie pytasz sa rozna np rozad mozna kupic i za 100 i za 200 zalezy jaki chcesz?? wymiana do 100zl

amortyzatory interesuja cie przednie czy [jakie?]??

i tez zalezy jakies czy najtansze jakie sa czy cos lepszego?? jak kupilem [jakie?] koni seria czerowna za 700zl kayaby sa kolo 550zl zalezy gdzie i dla kogo najtansze jakie znalazlem to chyba za 380zl za 2szt
na 1/4 mili scigaja sie szybkie samochody.....na zakretach szybcy kierowcy...
moje zabawki
Honda <---kilikac i glosowac
Mazda <---kilikac i glosowac

Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 4 sty 2006, 10:43
Auto: MX-3 1,6 16v DOHC

Postprzez Grzyby » 14 sie 2006, 13:18

Ja tu nie zaglądałem bo myślałem że nie da się tu zrobić syfu a tu <szok>

Panowie – jakbyście zapomnieli to temat nazywa się
Mazda MX3
Opinie nt. modelu

Potem tu sprzątnę.
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez brii » 14 sie 2006, 15:56

Grzyby napisał(a):Potem tu sprzątnę.

Dyskusję dokończymy (kolegę do MX3 przekonamy ;)) i Winetou posprząta – Grzyby nie denerwuj się <głaszcze>

Forumowicz

Postprzez Karion » 14 sie 2006, 17:39

Temat dotyczy mazdy mx3 i temat ciągnolem mazda vs honda to lekkie porównanie zwiazane z mx3.Jeśli jestes zly to sorry :(

pozdrawiam i licze ze ktos przewiezie mnie mazda v6 w przyszłości ;)
Forumowicz

Od: 13 sty 2006, 16:57
Auto: MX-5 NA była :9

Postprzez brii » 14 sie 2006, 20:35

Przyjedź na zlot do Ryk (25-27 sierpień) to Cię przewiozę – napewno będziesz chciał MX3 <diabełek>

Forumowicz

Postprzez artus » 18 sie 2006, 20:00

<jupi> Jestem szczęśliwym posiadaczem MX-3 1.6 16V z '94r. i czytając niektóre opinie wyjaśnię : części są ogólnie dostępne po normalnych cenach, a nawet niższych od innych marek np. niemieckich ; jeśli dba się o nie to jest bezawaryjne; w stosunku do innych mało pali benzyny i jest to coś czego inne auta nie mają, a w szczególności Civiki- jest przyjemność jazdy (oczywiście zależy od upodobań i nie obrażając właścicieli Civików), polskie drogi i polskich kierowców wytrzymuje dość dobrze, w granicach rozsądku, a nie brawury. Szczególnie podoba mi się jak za kółkiem mojej Madzi siedzi żonka i obok stanie "napalony małolat" z techno dyskoteką i po zmianie świateł podziwia piękny tył MX-3.
Ogólnie rzecz biorąc jest to bardzo udany model i nie zamieniłbym na jakiegoś niemca, czy koreańczyka.
ZSW M926 MAZDA MX-3
Forumowicz

Od: 28 mar 2004, 23:24
Auto: Mazda MX-3 1.6

Postprzez logimen » 21 sie 2006, 15:20

Ja mam swoja MX-3 1.6 '93 r. od listopada 2005 i do tego czasu jedynie wymienilem swiece i plyn hamulcowy. A tak to tylko leje Eurosuper 95 i w droge. Oczywiscie nic sie nie dzieje jak dotad, ale przed przegladem we wrzesniu idzie na warsztat na takie podstawowe graty do wymiany jak olej, filtry itp.

Frajda z jazdy jest niesamowita, niewiem jak z wyzej wspomnianym Civikiem bo nie mialem przyjemnosci nim jezdzic. Szkoda tylko ze to 1.6 a nie V6 :) Ludzie czesto sie ogladaja za mna bo to raczej niezbyt czesto spotykany samochodzik na polskich drogach, szczegolnie w mniejszych miejscowosciach ;)
Forumowicz

Od: 18 wrz 2005, 23:34
Auto: Mazda6 GH 2.5L 2008r.

Postprzez tryk » 5 wrz 2006, 09:54

Czeka mnie wymiana popychaczy zaworów. Moim zdaniem to jedyna usterka w tym samochodzie, która jako wada wrodzona pewnie sie u każdego pojawi. To chyba charakterystyczne w silnikach V6

Poza tym jestem z MX3 bardzo zadowolony. Niezawodny oraz -jak ktoś powiedział- ponadczasowy samochód. Popatrzcie na wszystkie Celiki, Calibry, Nissany NX i inne z tej samej klasy. Te samochody nie przetwają próby czasu jeżeli chodzi o stylistykę nadwozia. Już wyglądają nienowocześnie. Mazda MX3 jest ciągle świeża. Gdy ktoś pyta o rocznik mojej, zawsze jest zaskoczony.

Jeśli chodzi o osiągi, to zabawa zaczyna sie powyżej 4k obrotow. Wtedy jest zrywna i współpracuje z kierowcą. Nie ma co patrzeć na cyfry przyspieszenia do setki. Nie wiem kto to mierzy, ale chyba trzeba być zawodowym kierowcą, żeby osiągnąć taki rezultat jaki podają japończycy. Mamy do dyspozycji tylko 1.8 pojemnosci skokowej a samochód jest dość ciężki – o tym też trzeba pamiętać gdy chce sie ponarzekać na osiągi.

Zawieszenie i układ kierowniczy: Te dwa układy w Mazdzie MX3 są jednością i jak już było powiedziane wcześniej, sprawiają, że MX świetnie się prowadzi. Nie spotkałem się jeszcze z taką precyzją kierowania a już pare samochodów w życiu prowadziłem ;–) Jeśli ma się nieco szersze opony, można tym samochodem robić bardzo wiele.

Dźwięk V6 ( jeśli akurat nie klepią popychacze ) jest kojący dla ucha i na wyższych obrotach sprawia, że włosy się na rękach prostują:)

Dziękuję za uwagę ;–)
~ENERGY !!!!!!!!
Początkujący

Od: 14 maja 2005, 14:13
Auto: MX-3, V6

Postprzez navroth » 9 wrz 2006, 20:07

Morder napisał(a):taka deska była do 1993
Obrazek

pozniej (od 1994) wlazla taka brzydka hihi

Obrazek

Chyba właśne Z A J E B I S T A ;P
Forumowicz

Od: 25 paź 2004, 19:47
Auto: Merida Cross 5300

Postprzez Tusia » 9 wrz 2006, 23:55

A ja ciągle latam po forum Mazdy i Tigry i nie wiem na co się zdecydować.Z mazdy MX-3 chyba właściciele bardziej zadowoleni jeśli chodzi o bezawaryjnośc ale właściciele Tigry jakby bardziej zakochani w swoich tygrysicach. Co do czorta wybrać ??? <glupek2> . A i ta ładna i ta ładna.Tylko, że MX-3 nie widziałam na żywo w Łodzi :( .
Początkujący

Od: 8 wrz 2006, 21:02
Auto: MX-3 miała być... :–( Lupo

Postprzez Xus » 10 wrz 2006, 10:44

jak sama napisalas mx-3 nie widzialas w Łodzi to chyba dobrze miec auto ktorego nie ma za wiele. a co do bez awaryjnosci to sam mx-3 i jeszcze nie zdarzylo mi sie stanac na drodze. wymieniam co jakis czas rozne rzeczy ale to wina lezy po stronie poprzedniego wlasciciele ktory nic przy aucie nie robil chodzi mi elementy ktore sie eksploatuja nawet tego nie wymienial
na 1/4 mili scigaja sie szybkie samochody.....na zakretach szybcy kierowcy...
moje zabawki
Honda <---kilikac i glosowac
Mazda <---kilikac i glosowac

Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 4 sty 2006, 10:43
Auto: MX-3 1,6 16v DOHC

Postprzez mX-MEN » 10 wrz 2006, 10:53

No niech ktoś z Łodzi pokaże Tusi MX3-ke.

Bliskie spotkanie III stopnia powinno rozwiać wątpliwości :D

W konfrontacji wizualnej MX3 vs Tigra, ten drugi wypada raczej jak zabawka, osiagami tez nie odbiega. Tak więc podpierając się jeszcze powiedzeniem "opel i ford g..no wort " – wybór zdaje sie byc prosty ;)
Forumowicz

Od: 1 lis 2005, 13:02
Auto: Xedos 6 KF '94 / B 1600 '83 / Vivaro 1,9DI '03 / Fazer1 '11 /

Postprzez Tusia » 10 wrz 2006, 13:12

No właśnie, właśnie ...niech mi ktoś pokaże i przewiezie... :]
Już prawie miałam ale przez wyjazd męża na grzyby nie zdązyłam <glupek>
Jacyś goście zadatkowali już... <glupek2>
Taka była...

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=126082948
Początkujący

Postprzez Alexs » 10 wrz 2006, 14:22

Tusia napisał(a):A ja ciągle latam po forum Mazdy i Tigry i nie wiem na co się zdecydować.Z mazdy MX-3 chyba właściciele bardziej zadowoleni jeśli chodzi o bezawaryjnośc

no to weź pod uwagę kwestie chociażby bezawaryjności, chyba to sie liczy najbardziej a nie urok auta, poza tym mx jest większa od Tigi, Tigra to pomyłka, tyłu w ogóle nie licz,jest mniej miejsca nież w maździe i niżej, jest autem bardzo awaryjnym, poczytaj na forum tigry, poczytaj na gronie jak się dziewczyny męczą i jest to prawdą, znajomy ma tą poczwarke i przez pierwszy rok dolożył do niej 10 000 pln....masakra, a awarie były nie małe, łącznie z wypadającym silnikiem bo mocowanie się urwało. Te auta zwykle użytkują młodzi ludzie, nie dbają, a nie są to auta wytrzyzmujące długo złe traktowanie. Co jeszcze???Hm, na pewno mx ma lepsze fotele(kazdy wyje z zazdrości jak wsiada :) ) i na pewno jest szybsza nawet jeśli postawimy ze sobą obie w wersji 1,6. Nie polecam pomyłki niemieckich inżynierów!!!!
" o czym myśli młodzież co z paskami nosi odzież" :–)
Forumowicz

Od: 25 sty 2005, 01:24
Auto: Premacy 2.0 DiTD, 03r.

Postprzez brii » 10 wrz 2006, 14:46

To są dwa różne samochody mimo tego, że wyglądają podobnie.
Tigra to ładniejsza "sportowa" Corsa, a MX3 to samochód zbudowany jako sportowy – stąd się bierze przepaść między tymi samochodami. Druga rzecz to to, że Tigra (Corsa) to klasa B jeśli idzie o rozmiary a MX3 to C – zupełnie inna płyta podłogowa i koncepcja. O prowadzeniu i osiągach nie ma co pisać bo to dwa różne światy :)
Co do niezawodności – MX3 to jedne z najmniej awaryjnych Mazd a jak wiadomo Mazdy to ogólnie niezawodne auta. MX3 mimo tego, że katowane to bez problemów znoszą przebiegi znacznie większe niż 200 000km. Bólem Mazdy jest to, że dobre części są drogie :|
Ostatnia kwestia – rdza – jeśli MX nie był bity to nie znajdziesz nawet na 15-sto latku śladu rdzy, a Opel – nie bite 8-io latki potrafią mieć przeżarte nadkola (zawsze) progi i drzwi...

Forumowicz

Postprzez Tusia » 10 wrz 2006, 16:39

Dzięki , potwierdzacie moje spostrzeżenia i przemyślenia.Bedę szukać mazdy.Optymistyczna jest wiadomość, że nawet staruszki mogą być w miarę bezawaryjne i ładne (nie rude).
A propos części, macie jakiś link do orientacyjnych cen części do mazy MX-3.I jeszcze jakiś artykuł na temat ocenyi danych dotyczących MX -3.
Początkujący