Witam, podłączyłem kompa u znajomego ponieważ wyskoczył błąd systemu silnika i wskazało przesłonę chłodnicy. Czy ktoś z was miał taki problem i jak go rozwiązał?
Obecnie jest otwarta – nie zamyka się.
Rozmyślam nad bezpiecznikami – nie wiem który. Będę czyścił styki itp.
Dodaje zdjęcie kodu
Aktywna przesłona chłodnicy/ Active Air Shutter
Strona 1 z 1
https://mazdamanuals.com/Mazda/CX30/cx30%202019%20nay/D9N5-1A-21J_Ver7/esicont/srvc/html/id0102t5910400.html
Niby do diesla, ale to pewnie jeden grzyb. Jak wtyczka ma 4 piny, będzie to to samo.
Najprościej by było mieć sam silniczek od "kurtyny", wpinasz i sprawdzasz czy się kręci.
Mało prawdopodobna opcja zwarcia w CAN, bo by było paręnaście błędów min.
Może coś ci się dobrało do wiązki i ją lekko przeżuło?
Tak czy siak, byle skończyło się na zdjęciu zderzaka, bo do kurtyny trzeba pół przodu zdemontować
Niby do diesla, ale to pewnie jeden grzyb. Jak wtyczka ma 4 piny, będzie to to samo.
Najprościej by było mieć sam silniczek od "kurtyny", wpinasz i sprawdzasz czy się kręci.
Mało prawdopodobna opcja zwarcia w CAN, bo by było paręnaście błędów min.
Może coś ci się dobrało do wiązki i ją lekko przeżuło?
Tak czy siak, byle skończyło się na zdjęciu zderzaka, bo do kurtyny trzeba pół przodu zdemontować

- Od: 14 cze 2006, 00:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Problem w tym, że wiązka od kurtyny idzie jednym "ciągiem" razem czujnikiem temperatury zewnętrznej i zderzeniowym – wszystko po obudowie kurtyny. To już dużo łatwiejszA do przegryzienia była by wiązka radaru i czujników idąca zderzakiem. Ja bym stawiał niestety na padnięty silnik sterujący klapkami.
Całkiem niedawno wymieniałem w 3BP, kamyk tak niefortunnie uderzył w główną łopatkę połączoną z silnikiem, że ta się odkształciła i zablokowała. Nie wiem jak długo potem to działało, niestety pewnego dnia stanęło.
U mnie błąd był P05A0-00.
Całkiem niedawno wymieniałem w 3BP, kamyk tak niefortunnie uderzył w główną łopatkę połączoną z silnikiem, że ta się odkształciła i zablokowała. Nie wiem jak długo potem to działało, niestety pewnego dnia stanęło.
U mnie błąd był P05A0-00.

2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
MX-30?
Sprawdzałeś link jaki Ci wysłałem? Nie ma żadnych bezpieczników i przekaźników po drodze, wszystkim steruje PCM. Przynajmniej według tamtego schematu. Podobno jest tam CAN, więc jeśli wtyczka jest 4 pionowa sprawdzasz oba piny CAN do masy. Jeśli jest zawarcie – źle jeśli nie ma to sprawdzasz dalej – napięcie. Jest – dobrze (coś koło 2V chyba), nie ma – przerwa. Tylko jeśli nie ma zwarcia i napięcie jest rozważasz nowy silniczek. Zwarcie bądź brak napięcia – wiązka.
Nie sprawdzasz bezpośrednio na kostce na silniczku, tylko na przedłużeniu na froncie shuttera.
Sprawdzałeś link jaki Ci wysłałem? Nie ma żadnych bezpieczników i przekaźników po drodze, wszystkim steruje PCM. Przynajmniej według tamtego schematu. Podobno jest tam CAN, więc jeśli wtyczka jest 4 pionowa sprawdzasz oba piny CAN do masy. Jeśli jest zawarcie – źle jeśli nie ma to sprawdzasz dalej – napięcie. Jest – dobrze (coś koło 2V chyba), nie ma – przerwa. Tylko jeśli nie ma zwarcia i napięcie jest rozważasz nowy silniczek. Zwarcie bądź brak napięcia – wiązka.
Nie sprawdzasz bezpośrednio na kostce na silniczku, tylko na przedłużeniu na froncie shuttera.

2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Strona 1 z 1