Mazda3 BP akumulator i problemy z nim związane
Panowie już się z tym uporałem,gdy by ktoś chciał to należy wymienić kleme minusową na poniższą:
https://allegro.pl/oferta/klema-akumula ... be34ad414#
Lepiej zastosować org. Śrubę mocująca M8, a tego motylka nie dawać, klema siedzi jak złoto.
Załączam efekt poniżej, potrzeba klucz 10 i 12, roboty na 5minut, tylko na ściskac za bardzo bo może peknąc klema, skręcić z wyczuciem, gdyby nie chciała wejść to warto stożek akumulatora oczyścić papierem ściernym.
https://allegro.pl/oferta/klema-akumula ... be34ad414#Lepiej zastosować org. Śrubę mocująca M8, a tego motylka nie dawać, klema siedzi jak złoto.
Załączam efekt poniżej, potrzeba klucz 10 i 12, roboty na 5minut, tylko na ściskac za bardzo bo może peknąc klema, skręcić z wyczuciem, gdyby nie chciała wejść to warto stożek akumulatora oczyścić papierem ściernym.
hugo001 napisał(a):Mija pierwszy rok eksploatacji po wymianie bezprzewodowej transmisji radia i wszelkie kłopoty z rozładowanym akumulatorem poszły w zapomnienie, oby tak dale ale ile można przez taki element i braku rozeznania w tym temacie przez serwis stracić nerwów to tylko moje.
Nie wiecie przypadkiem, czy ten moduł nie znajduje się na prawym słupku C? Znalazłem niedawno coś co mi wygląda na moduł radia, to coś było ciepłe mimo że auto było od kilkunastu godzin unieruchomione. Rok temu wymieniłem akumulator, zacząłem odłączać pod domem videorejestrator żeby nie pożerał prądu, a dziś rano na mierniku 12,13V. Jeżeli to coś było ciepłe, to znaczy że ciągło prąd.
Kiepski ze mnie elektryk. Multimetr na pomiar natężenia 10A, czerwony przewód w gniazdku10A. Odłączona klemą minusowa i miernik podpięty szeregowo: pokazuje wartość 0,00. Co robię nie tak? Napięcie akumulatora dzisiaj rano 12,09V, alternator ładuje 14,13V.
Miernik kastoramowy wyzionął ducha, więc nic nie wskazywał. Dzisiaj od rana zrobiłem test i zeszło niemal do zera, czyli prądu nie pobiera, a czasami po kilku godzinach postoju schodzi do 12,10V. O dziwo dzisiaj przed odpięciem klemy miał 12,60. Akumulator już wymieniałem, ma niecały rok SEBANG Q85L 12V 65Ah 680A EFB, alternator ładuje, o co więc chodzi?
Ktoś już znalazł problem z tym durnym autem i poborem prądu ?
w przeciągu 5 lat zaraz będę musiał wkładać trzeci akumulator bo coś pobiera prąd
Każdy mówi że wystarczy przełożyć akumulator, i nic więcej nie robić a płatny GPT i Gemini mówią że jest w BP coś pokroju klemy IBS którą trzeba zresetować przy wymianie akumulatora. Dodatkowo mimo wszelkich pomiarów modłów i nie wiadomo czego przy tym aucie NIC w teorii nie pobiera prądu, wszystko się wygasza a i tak auto ma problem z odpalaniem i rozładowującym się akumulatorem. TRAGEDIA
BP już jest zastąpiona nowym Formentorem i tamten nawet po 2tyg postoju ostatnio odpalił od strzała, a BP potrafi po 3 dniach powiedzieć " DOWIDZENIA"
w przeciągu 5 lat zaraz będę musiał wkładać trzeci akumulator bo coś pobiera prąd
Każdy mówi że wystarczy przełożyć akumulator, i nic więcej nie robić a płatny GPT i Gemini mówią że jest w BP coś pokroju klemy IBS którą trzeba zresetować przy wymianie akumulatora. Dodatkowo mimo wszelkich pomiarów modłów i nie wiadomo czego przy tym aucie NIC w teorii nie pobiera prądu, wszystko się wygasza a i tak auto ma problem z odpalaniem i rozładowującym się akumulatorem. TRAGEDIA
BP już jest zastąpiona nowym Formentorem i tamten nawet po 2tyg postoju ostatnio odpalił od strzała, a BP potrafi po 3 dniach powiedzieć " DOWIDZENIA"
Google tak mówi:
Procedura adaptacji układu i-StopAby układ i-Stop działał poprawnie po odłączeniu zasilania, komputer musi na nowo skalibrować czujnik stanu naładowania akumulatora (BATT_SOC):Rozgrzej silnik do temperatury roboczej, po czym wyłącz zapłon.Włącz zapłon (pozycja ON – silnik nie pracuje).W ciągu 5 sekund od włączenia zapłonu wciśnij i przytrzymaj przycisk wyłączania i-Stop przez około 3 sekundy.Uruchom silnik.Wciśnij przycisk i-Stop i upewnij się, że zielona kontrolka na desce rozdzielczej zaczęła migać.Pozostaw silnik na biegu jałowym przez około 10 minut, aż zielona kontrolka i-Stop zgaśnie.
Ciekawe czy w ASO nie „dopisują” nowego akumulatora do samochodu?
Procedura adaptacji układu i-StopAby układ i-Stop działał poprawnie po odłączeniu zasilania, komputer musi na nowo skalibrować czujnik stanu naładowania akumulatora (BATT_SOC):Rozgrzej silnik do temperatury roboczej, po czym wyłącz zapłon.Włącz zapłon (pozycja ON – silnik nie pracuje).W ciągu 5 sekund od włączenia zapłonu wciśnij i przytrzymaj przycisk wyłączania i-Stop przez około 3 sekundy.Uruchom silnik.Wciśnij przycisk i-Stop i upewnij się, że zielona kontrolka na desce rozdzielczej zaczęła migać.Pozostaw silnik na biegu jałowym przez około 10 minut, aż zielona kontrolka i-Stop zgaśnie.
Ciekawe czy w ASO nie „dopisują” nowego akumulatora do samochodu?
Nawiązałem do tego ustrojstwa dlatego, że odłączyłem je chińskim wynalazkiem za 80 złotych i raz że i-stop nie działa na amen, a dwa nie przydarzyło mi się rozładowanie akumulatora. Facet w firmie w której od lat zaopatruję się w akumulatory ma zajoba na puncie i-stopów, piana mu idzie jak usłyszy temat.
Ogólnie na auto nie mam co narzekać, ale te wyładowywania akumulatora to mnie do rozstroju nerwowego doprowadzają... żeby z powerbankiem biegać i takie auto odpalać jak jakąś skode favorit- wstyd mazda, wstyd
Do ASO szczególnie tych w warszawie to nawet nie ma co jeździć, jak przychodzisz kupić to po d*pie całują, a jak cokolwiek chcesz w aucie poprawić to robią gorzej niż pierwszy lepszy paprok na grochowie
Do ASO szczególnie tych w warszawie to nawet nie ma co jeździć, jak przychodzisz kupić to po d*pie całują, a jak cokolwiek chcesz w aucie poprawić to robią gorzej niż pierwszy lepszy paprok na grochowie
Wiecie co... zgodzę sie z wami że najsłabszym punktem w BP jest akumulator (fabryczny) i/albo instalacja/warstwa elektryczono-elektroniczna. To by wyjaśniało problemy nawet po wymianie akumulatora na taki o lepszych parametrach (EFB, bo AGM nie zalecany).
Ja w zimie często zostawiałem auto w garażu na tydzień lub wiecej, ale jak wracałem to na monitorze były spadki poniżej 12V ale auto odpalało ale mam na uwadze że ten fabryczny juz raz był rozładowany jak mi kładli PPF dopiero po fakcie podłączyli prostownik i będę musiał wymienić szybciej niz zakładałem.
U mnie systemy sie wyciszają po ok 20min i napięcie jest w okolicach 12.65 przy 99% naładowania po zatrzymaniu, ale i tak w tle działają inne systemy jak Alarm, Omega i one nie usypiają sie przecież.
Co do i-stop to mam tak samo jak kolega, mam w nawyku wyłaczanie go jeszcze przed ruszeniem, używam go jak widzę ze na przejeździe kolejowym postoje pow 1min.
Póki co wiem, że musze nim jeździć co kilka dni na dłuższą trasę lub do pracy okrężną drogą (głownie zimą), ale cóż poza tym nie mam uwag do tego auta.
Ja w zimie często zostawiałem auto w garażu na tydzień lub wiecej, ale jak wracałem to na monitorze były spadki poniżej 12V ale auto odpalało ale mam na uwadze że ten fabryczny juz raz był rozładowany jak mi kładli PPF dopiero po fakcie podłączyli prostownik i będę musiał wymienić szybciej niz zakładałem.
U mnie systemy sie wyciszają po ok 20min i napięcie jest w okolicach 12.65 przy 99% naładowania po zatrzymaniu, ale i tak w tle działają inne systemy jak Alarm, Omega i one nie usypiają sie przecież.
Co do i-stop to mam tak samo jak kolega, mam w nawyku wyłaczanie go jeszcze przed ruszeniem, używam go jak widzę ze na przejeździe kolejowym postoje pow 1min.
Póki co wiem, że musze nim jeździć co kilka dni na dłuższą trasę lub do pracy okrężną drogą (głownie zimą), ale cóż poza tym nie mam uwag do tego auta.
CezaR83 napisał(a):ale i tak w tle działają inne systemy jak Alarm, Omega i one nie usypiają sie przecież.
Czy ktoś z mających problemy z akumulatorem ma auto bez dokładanych zabezpieczeń przeciwkradzieżowych czy innych typu antykuna?