ględzenie, konwersowanie, gadanine o BP

Mazda3 BP 2019–

Postprzez Azel » 19 sty 2026, 10:21

Ile w praktyce wzrosło Wam AC, gdy naprawialiście auto z własną szkodą? Zależne to jest od ilości zdarzeń czy kwoty napraw? Strzelam, że to jest jakoś uśredniane z obu, choć zapewne algorytm ubezpieczycieli jest jeszcze bardziej "skomplikowany" ;)
W sieci można znaleźć tak różne przewidywania, że ciężko cokolwiek stwierdzić, a ubezpieczyciel oczywiście "nie jest w stanie" mi tego powiedzieć.
Forumowicz

Od: 29 paź 2021, 12:54
Auto: Mazda 3 BP Sedan Hikari, eSkyactiv-G, 150KM, MT6

Postprzez MM4zda » 19 sty 2026, 21:03

Palmer napisał(a):Zrobiłem to oczywiście. ASO zgodziło sie wydać szybkę przed montażem, a ja zleciłem oklejenie w poleconym studiu detailingowym...

Podepne się pod temat szybki, po pierwsze to ona jest zrobiona z gł*wnolitu, który się rysuje od dotknięcia, a broń boże przetarcie tego zwykłą szmatą pierwszą lepszą pod ręką, nawet microfibra rysuje to na sucho!, jak odebrałem auto też kombinowałem jak to ugrać, raz ją tak potraktowałem tzn zwykłą szmatą to zrysowała się mega i od tego momentu dowiedziałem się co to za badziew, wymienili mi odpłatnie w serwisie na nową, znalazłem że w jednym miejscu co demontują zegary i oklejają folią to tak obkleili że z jednej strony niedojechali i brzydko było widać, po za tym były jakieś farflocle i bąble, szybka wyglądała jak skórka pomarańcza, tragedia!, też ją wymieniłem znów ponownie. Wiadomo że raz na jakis czas trzeba ją jakoś ogarnąć bo się kurzy itp, to jedynie spryskuje czyms do szyb i delikatną fibrą, są takie z adbl i nazwywa się chick, przecieram, ale i tak powsitaja rysy... niestety to taki materiał kijowy, że już mam to w dopie i nauczyłem się z tym żyć, ta szybka ma taki kąt, że widać wszyscie rysy, jak by była jakoś inaczej np pionowo to by nic nie było widać. Trzeba się pogodzić i jak najmniej to tykać.
Forumowicz

Od: 19 wrz 2019, 14:00
Auto: Mazda 3 BP Hikari + Luxury Black 2019

Postprzez MarTnes » wczoraj, 13:56

Po odbiorze samochodu przez jakiś czas nie dotykałem szybki zegarów, ale kurz zbierał się coraz większy. Wiedziałem z lektury forum, że będzie to problem. Potem był pomysł ze sprężonym powietrzem, które nie do końca spełniało swoje zadanie. Parę razy przetarłem na mokro delikatną mikrofibrą i byłem bardzo zadowolony z efektu dopóki słońce mi szybki nie oświetliło – nie mogłem uwierzyć w ilość delikatnych mikro rysek. Po około 4 miesiącach od zakupu umówiłem się na położenie powłoki elastomerowej, oraz oklejenie drzwi przy słupku B – tam jest taki czarny wysoki połysk, oraz trójkącików przy lusterkach. Przy okazji zapytałem o szybkę zegarów. (Przód auta czyli zderzak, nosek, chromy oraz wewnątrz wyświetlacz multimediów, oraz piano black wewnątrz pojazdu kazałem okleić zanim odebrałem samochód z salonu.) Nawiasem mówiąc powłokę kładła mi ta sama firma, która na zlecenie salonu kładła folię jeszcze w salonie, więc byłem już jakby klientem który wrócił po kolejną usługę :D
Oklejenie szybki folią samoregenerującą na wysoki połysk to był strzał w 10. Chociaż zaraz po odbiorze były jakby mini bąbelki i pofalowania, ale już z doświadczenia zdobytego po tym jak folia się świetnie ułożyła na przodzie pojazdu, domyślałem się, że prawdopodobnie efekt się poprawi.
Mogę dzisiaj potwierdzić, że oklejenie tej delikatnej szybki to właściwe rozwiązanie, bo ona porysuje się choćbyśmy nie wiem czego próbowali i jak dbali :)
Forumowicz

Od: 27 gru 2008, 20:56
Auto: Mazda3 BP 2024/25, AT, Takumi, eSkyActiv-X