Czateria 2025
Ja mam malutki prostowniczek Einhell, kupiony chyba w Media za jakies 100 pln. Jak pisalem wczesniejndziala. 4 A tylko ale jest malutki i mozna na noc zamknac pod maska. W ciagu 72 godzin obskoczyl juz 3 auta sasiadow
. Musze mu jakis GPS podlaczyc bo nie wiem gdzie teraz stacjonuje
.
..::Born To Rise Hell::..
Kolega ma jakiś power bank coś koło 300zl na alliexpres, takie małe badziewie że w plecaku sobie nosi. 3litrowego diesla Audi pali od strzała. Ja mam prostownik Bosch c3 też spoko, od zera aku naładuje.
-
Przemek...

- Od: 8 wrz 2006, 15:22
- Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
Z tymi klockami w Tavrii to taka troche urban legend. Tam transportowo były wsadzane drewniane klocuchy, a że był bardak i złodziejstwo, to czasem wyjeżdżały tak z salonu, zamiast mieć normalne 
Mazda 626 coupe '90 / Mazda 626 Coupe '89 / Mazda 323 BA GT '94
Mazda 6 2.0 MZR-CD '04 / Mazda 6 1.8 ELPIDŻI '03 / i inni... :D
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
JohnnyB napisał(a):Ja mam malutki prostowniczek Einhell, kupiony chyba w Media za jakies 100 pln. Jak pisalem wczesniejndziala. 4 A tylko ale jest malutki i mozna na noc zamknac pod maska. W ciagu 72 godzin obskoczyl juz 3 auta sasiadow. Musze mu jakis GPS podlaczyc bo nie wiem gdzie teraz stacjonuje
.
Ja kiedyś kupiłem z firmy Bass Polska i nawet się sprawuje, ale od jakiegoś czasu czaje się na jakąś dobrą ładowarkę przynajmniej 10A niewielkich rozmiarów aby można było szybko podpiąć z trybem na zwykłe aku i AGM.
Wszystkie te małe ustrojstwa są generalnie do pupy.
Ładować ładują ale zero możliwości jakiejkolwiek regulacji np. napięcia ładowania.
Ja takich małych ładowarek mam kilka, używałem do ładowania akumulatorów w maszynach czyszczących. Ale parę lat temu kupiłem prostownik który ma rzeczywiste parametry takie jak napisano.
https://allegro.pl/oferta/prostownik-es ... 7982978728
Mogę zakończyć ładowanie na 16V i wiem że mam naprawdę w 100% naładowaną baterię. A nie że elektronika odetnie ładowania przy 14,4V, bo to nie tak być powinno.
Polecam.
No i każda bateria, nawet taka z 3V się podniesie. A 90% elektronicznych takiej nawet nie wykryje....
Ładować ładują ale zero możliwości jakiejkolwiek regulacji np. napięcia ładowania.
Ja takich małych ładowarek mam kilka, używałem do ładowania akumulatorów w maszynach czyszczących. Ale parę lat temu kupiłem prostownik który ma rzeczywiste parametry takie jak napisano.
https://allegro.pl/oferta/prostownik-es ... 7982978728Mogę zakończyć ładowanie na 16V i wiem że mam naprawdę w 100% naładowaną baterię. A nie że elektronika odetnie ładowania przy 14,4V, bo to nie tak być powinno.
Polecam.
No i każda bateria, nawet taka z 3V się podniesie. A 90% elektronicznych takiej nawet nie wykryje....
Grzyby napisał(a):parę lat temu kupiłem prostownik który ma rzeczywiste parametry takie jak napisano
Pooglądałem sobie tego StefPol'a i pierwsze co mi się rzuciło z ogłoszenia, to dobre opinie, ale przeglądając je trafiłem na ostatnie zdjęcie wklejone przez opiniodawcę..
Zwykły trafo toroidalne i diody prostownicze wybitnie prymitywnie połączone.
Nie wytrzymałbym na Twoim miejscu, sprawdził jak w środku wygląda i ewentualnie poprawił dla własnej satysfakcji..
Sam jestem w trakcie składania dla siebie prostownika – mam już wszystko włącznie z projektem frontu i obudową i to tak trwa.. chyba już 3-i roczek
Jak jest potrzebne ładowanie, to jakimiś staruszkami ogarniam i wtedy mi się przypomina, że trzeba dokończyć robotę ale na szczęście szybko zapominam

Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
Dziś ogarnąłem Ksef, nadalem uprawnienia firmom które za nas wystawiają faktury, zostało tylko wygenerować certyfikat dla księgowej do programu księgowego ale to już w lutym ogarnę.
Lexus po dwóch tygodniach stania odpalił bez problemu. Za to zaskoczył mnie służbowy Yaris który mimo dwuletniego akumulatora nie był zbyt chętny po ledwie tygodniu (w końcu zapalił ale trochę mu to zajęło z pompowaniem gazu). A to zwykła mała benzynka a nie diesel. Cóż, za dwa tygodnie i tak się rozstajemy 
Witam w nowym roku! Dawno nie przeglądałem forum ale widzę, że skład czaterii w miarę stabilny 
Krzemol napisał(a):Lexus po dwóch tygodniach stania odpalił bez problemu. Za to zaskoczył mnie służbowy Yaris który mimo dwuletniego akumulatora nie był zbyt chętny po ledwie tygodniu (w końcu zapalił ale trochę mu to zajęło z pompowaniem gazu). A to zwykła mała benzynka a nie diesel. Cóż, za dwa tygodnie i tak się rozstajemy
Toyota ma fakap z akumulatorami bodajże z Turcji – fabrycznie wadliwe, padają jak muchy
Mazda 626 coupe '90 / Mazda 626 Coupe '89 / Mazda 323 BA GT '94
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Co do prostowników to kupiłem sobie kiedyś taki fajny, polskiej firmy, elektroniczny, wielkości spawarki, z prądem rozruchowym 800A i prądem ładowania 10A który kosztował ponad 500 zł i po 2 latach nagle przestał działać 
Teraz kupiłem prosty za 150 zł BLOW z jakąś funkcją naprawy akumulatora cokolwiek to znaczy i działa fajnie ładuje busy oraz osobówki, tylko nie ma funkcji startu bo do tego używam wspomnianego już power banka z xiaomi
Co do Chery zrobione ponad 1200 km z uśmiechem na twarzy
Wszystko na razie działa, jazda na prądzie po mieście w obecnych warunkach to 26kwh czyli jakieś 31 zł/100km.
Jakieś zdjęcia ładne zrobię jak będzie lepsza pogoda.
Teraz kupiłem prosty za 150 zł BLOW z jakąś funkcją naprawy akumulatora cokolwiek to znaczy i działa fajnie ładuje busy oraz osobówki, tylko nie ma funkcji startu bo do tego używam wspomnianego już power banka z xiaomi
Co do Chery zrobione ponad 1200 km z uśmiechem na twarzy
Wszystko na razie działa, jazda na prądzie po mieście w obecnych warunkach to 26kwh czyli jakieś 31 zł/100km.
Jakieś zdjęcia ładne zrobię jak będzie lepsza pogoda.
To, co łatwe, nie prowadzi do niczego.
GD – Generacja Doskonała
GD – Generacja Doskonała

- Od: 20 lut 2008, 20:59
- Auto: Mazda 626 GD 2.0i 90 km '92r + LPG