Mazda z USA / Kanady – problemy i porady
Dla potomnych
Pacjent: Mazda 3 2017 BN Mexico built w/EPB (z elektrycznym hamulcem postojowym):
– tylne tarcze hamulcowe wymieniłem na: ATE 24.0109-0181.1
– tylne klocki hamulcowe wymieniłem na: TRW GDB2172
Wszystko pasuje i działa bezproblemowo.
Pozdrawiam
Pacjent: Mazda 3 2017 BN Mexico built w/EPB (z elektrycznym hamulcem postojowym):
– tylne tarcze hamulcowe wymieniłem na: ATE 24.0109-0181.1
– tylne klocki hamulcowe wymieniłem na: TRW GDB2172
Wszystko pasuje i działa bezproblemowo.
Pozdrawiam
Cześć wszystkim,
Mam kilka pytań w związku z pracami, które należy wykonać, by przystosować sprowadzone ze stanów auto do przepisów obowiązujących w Polsce.
Moja Mazda 3 BN 2017 jest moim pierwszym sprowadzonym ze stanów autem więc jestem dość zielony w temacie i niestety wielu rzeczy uczę się po zakupie
Stan na teraz jest taki:
– kierunkowskazy były od początku w prawidłowym pomarańczowym kolorze
– światło przeciwmgłowe dołożyłem. Klosz pozostał oryginalny, tylko dołożony został osobny przewód, żarówka LED czerwona i przycisk z kontrolką w kabinie
– światła przednie są jeszcze oryginalne i świecą po amerykańsku, czyli w jednej linii
I teraz chciałbym ostatecznie wyjaśnić moje wątpliwości, bo o potrzebie przerobienia świateł przednich dowiedziałem się dopiero na stacji diagnostycznej. Chciałbym wyczyścić już wszystko co trzeba i w 100% przystosować samochód do jazdy w Polsce.
Co w sumie jeszcze muszę zrobić?
– lampy przednie do przerobienia (znalazłem w Jabłonnej warsztat gdzie człowiek mi powiedział, że wymieni soczewki / przesłony w obecnych lampach dzięki czemu przystosuje je do przepisów polskich)
– światła pozycyjne – nie zapala się nic z przodu (tylko czerwone z tyłu świeci).
Więc to też trzeba dorobić w lampach przednich – prawda?
1. Czy cokolwiek poza powyższym muszę jeszcze wykonać? Przerobienie lampy przedniej oraz uzupełnienie świateł pozycyjnych z przodu – to będzie wszystko?
2. Co w przypadku ewentualnych kontroli policji? W dowodzie będę miał wbite aktualne badanie techniczne – ale czy policja pomimo to może je podważyć przez to, że samochód jest ze stanów? Czy mogą na przykład powiedzieć że lampy przednie są przerobione i świecą prawidłowo ale nadal są to lampy wykonane na rynek amerykański, a nie europejski?
Podsumowując, chcę zrobić wszystko co trzeba i mieć na przyszłość spokój o przeglądy i potencjalne kontrole policyjne.
Proszę o pomoc w odpowiedź na powyższe kwestie.
Mam kilka pytań w związku z pracami, które należy wykonać, by przystosować sprowadzone ze stanów auto do przepisów obowiązujących w Polsce.
Moja Mazda 3 BN 2017 jest moim pierwszym sprowadzonym ze stanów autem więc jestem dość zielony w temacie i niestety wielu rzeczy uczę się po zakupie
Stan na teraz jest taki:
– kierunkowskazy były od początku w prawidłowym pomarańczowym kolorze
– światło przeciwmgłowe dołożyłem. Klosz pozostał oryginalny, tylko dołożony został osobny przewód, żarówka LED czerwona i przycisk z kontrolką w kabinie
– światła przednie są jeszcze oryginalne i świecą po amerykańsku, czyli w jednej linii
I teraz chciałbym ostatecznie wyjaśnić moje wątpliwości, bo o potrzebie przerobienia świateł przednich dowiedziałem się dopiero na stacji diagnostycznej. Chciałbym wyczyścić już wszystko co trzeba i w 100% przystosować samochód do jazdy w Polsce.
Co w sumie jeszcze muszę zrobić?
– lampy przednie do przerobienia (znalazłem w Jabłonnej warsztat gdzie człowiek mi powiedział, że wymieni soczewki / przesłony w obecnych lampach dzięki czemu przystosuje je do przepisów polskich)
– światła pozycyjne – nie zapala się nic z przodu (tylko czerwone z tyłu świeci).
Więc to też trzeba dorobić w lampach przednich – prawda?
1. Czy cokolwiek poza powyższym muszę jeszcze wykonać? Przerobienie lampy przedniej oraz uzupełnienie świateł pozycyjnych z przodu – to będzie wszystko?
2. Co w przypadku ewentualnych kontroli policji? W dowodzie będę miał wbite aktualne badanie techniczne – ale czy policja pomimo to może je podważyć przez to, że samochód jest ze stanów? Czy mogą na przykład powiedzieć że lampy przednie są przerobione i świecą prawidłowo ale nadal są to lampy wykonane na rynek amerykański, a nie europejski?
Podsumowując, chcę zrobić wszystko co trzeba i mieć na przyszłość spokój o przeglądy i potencjalne kontrole policyjne.
Proszę o pomoc w odpowiedź na powyższe kwestie.
- Od: 29 sie 2023, 22:39
- Auto: Mazda 3 BN 2017
Co do lamp to powinna być homologacja na rynek EU to że będą świecić ok nie zmienia tego faktu.
Temat opisywany od lat na tym forum i nie tylko jak będziesz miał lampy US świecące ok ale bez homologacji oczywiście ważny przegląd tech. to można to podważyć w sprawie cywilnej tym samym ubezpieczyciel umywa ręce Twoje auto nie powinno być dopuszczone do ruchu i zostajesz sam a to są już koszty.
To tak w skrócie najlepiej lampy zmienić na europejskie.
Temat opisywany od lat na tym forum i nie tylko jak będziesz miał lampy US świecące ok ale bez homologacji oczywiście ważny przegląd tech. to można to podważyć w sprawie cywilnej tym samym ubezpieczyciel umywa ręce Twoje auto nie powinno być dopuszczone do ruchu i zostajesz sam a to są już koszty.
To tak w skrócie najlepiej lampy zmienić na europejskie.
U córki jest taki problem. Mazda 3 III BN z Kanady (2018 rok). 4 lata w Polsce jeździła poprzednia właścicielka. Silnik 1998 benzyna ( w dowodzie rejestracyjnym wpisano moc 127 KW- nie znalazłem takiego w necie) automat. Otóż świecą jej się dwie ikonki SBS/SCBS. O ile prawą (SBS) można w systemie wyłączyć to lewa ciągle się świeci. W Kanadzie miała stłuczkę (przód). Może czegoś tam nie zamontowali naprawiając? Po vinie, nawet w serwisie nie mogli jej znaleźć. Czy coś możecie pomóc? Może coś trzeba zamontować lub w komputerze pogrzebać aby system włączyć a kontrolka zgasła. Nadmieniam że Mazda nie ma fizycznego przycisku SCBS OFF po lewej stronie, obok kierownicy. Dziękuję wszystkim pomocnym.
Witam wszystkich serdecznie.
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Mazdy 3 2.0 120KM automat z 2015r. Auto zostało sprowadzone z Kanady i obecnie stoi u lakiernika, ponieważ muszę wymienić drzwi przednie i tylne po stronie prawej. Moje pytanie czy drzwi od wersji europejskiej będą pasowały do wersji kanadyjskiej, chodzi mi o wiązkę elektryczną, podłączenie etc.
Z góry dziękuje za odpowiedź
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Mazdy 3 2.0 120KM automat z 2015r. Auto zostało sprowadzone z Kanady i obecnie stoi u lakiernika, ponieważ muszę wymienić drzwi przednie i tylne po stronie prawej. Moje pytanie czy drzwi od wersji europejskiej będą pasowały do wersji kanadyjskiej, chodzi mi o wiązkę elektryczną, podłączenie etc.
Z góry dziękuje za odpowiedź
- Od: 18 sie 2024, 00:59
- Auto: Mazda 3 III 2.0 120KM
Cześć wszystkim,
Nie wiem czy temat jeszcze żyje ale spróbuję.
Szukam porady co do świateł w Madzi 3 2018 GT w wersji USA.
Krótko:
Mam LEDy. Tylko prawą, lewa rozwalona.
Wiem że część zmienia, ale widziałem też tutaj na forum że niektórzy zostawiają.
Co doradzacie?
Przeglądy przechodzi? Milicja się nie doczepia? Nie ma (większego) problemu jeśli się lampy USA zostawi?
Czy raczej zmieniać? Jak zmieniać to jak?
Mam wersję BABH 51040 – skrętne, adaptacyjne
Przy okazji może coś wniosę – na poniższej stronie sprawdziłem rodzaj swoich lamp. Szukacie po numerze części i jest opis. W moim przypadku: "Description: Mazda3. Left. With adaptive headlamp. 2017-18, led, with adaptive lamps."
https://www.mazdapartsonline.com/mazda- ... zda?page=1
Pozdrawiam,
Bob
Nie wiem czy temat jeszcze żyje ale spróbuję.
Szukam porady co do świateł w Madzi 3 2018 GT w wersji USA.
Krótko:
Mam LEDy. Tylko prawą, lewa rozwalona.
Wiem że część zmienia, ale widziałem też tutaj na forum że niektórzy zostawiają.
Co doradzacie?
Przeglądy przechodzi? Milicja się nie doczepia? Nie ma (większego) problemu jeśli się lampy USA zostawi?
Czy raczej zmieniać? Jak zmieniać to jak?
Mam wersję BABH 51040 – skrętne, adaptacyjne
Przy okazji może coś wniosę – na poniższej stronie sprawdziłem rodzaj swoich lamp. Szukacie po numerze części i jest opis. W moim przypadku: "Description: Mazda3. Left. With adaptive headlamp. 2017-18, led, with adaptive lamps."
https://www.mazdapartsonline.com/mazda- ... zda?page=1
Pozdrawiam,
Bob
- Od: 22 wrz 2024, 17:43
- Auto: Mazda 3 Grand Touring 2.5 2018
Witam mam mazde 3 z Kanady 2018 rok. Chcę wymienić tuner. Znalazłem tuner takie same wtyczki bez tej niebieskiej. Podłączenie pasuje polskie stacje są ale ….. gra baaaardzo Cicho. Zresztą pokazały się 2 opcje w ustawieniach dźwięku od .. Boose. Przy tym moim nie było tych opcji. Mój jest ten po prawej. Oraz widzę że Mój Ma napisane 4 omy a ten po lewej nie ma. Proszę pomoc. Po czym szukać odpowiedniego.
- Od: 7 lut 2022, 14:48
- Auto: Mazda 3 2018 2.0 benzyna
Witam
Zabrałem się za zmianę jednostek w zegarach z mil na km i mpg na l/100km w forscanie i proszę o poradę co i gdzie wpisać w jakiej rubryce konfiguracji IC aby to zrobić
Dopisano 6 lis 2024, 16:55:
Okey ogarnąłem sam zmieniając region na EU dzięki poradnikowi dodawania przeciwmgłowych świateł.
Zabrałem się za zmianę jednostek w zegarach z mil na km i mpg na l/100km w forscanie i proszę o poradę co i gdzie wpisać w jakiej rubryce konfiguracji IC aby to zrobić
Dopisano 6 lis 2024, 16:55:
Okey ogarnąłem sam zmieniając region na EU dzięki poradnikowi dodawania przeciwmgłowych świateł.
- Od: 6 lis 2024, 15:59
- Auto: Mazda 3 BM 2013 2.0 Skyactiv
Kiedy kupiłem swoją znalazłem jakieś sklepy, ale już adresów nie pamiętam. Ale tak naprawdę wystarczy allegro. Prawie wszystko pasuje z europejczyków.Krzyma81 napisał(a):Witam wszystkich.
Czy zna ktoś jakiś polski sklep (np. internetowy), który oferuje części zamienne do Mazdy wyprodukowanej w Meksyku, albo ogólnie, wyprodukowanych w Ameryce?
- Od: 1 wrz 2010, 18:48
- Auto: mazda 626gf 2000r, 1,8, 74kW
mazda 3bm 2015, 2,0 115kW
Chciałem, ale potem zmieniłem zdanie! Co dokładnie Cię interesuje?[/quote]
Czy jest instalacja jakaś poprowadzona? Czy trzeba wszystko dokładać, kable włącznik
rosestorm napisał(a):RageUnity napisał(a):Czy ktoś dodawał ogrzewanie lusterek do 3BM ? Lub kojarzy ktoś jak się za to zabrać? Brak tego jest bardzo wkurzający o tej porze roku.
Chciałem, ale potem zmieniłem zdanie! Co dokładnie Cię interesuje?
Czy jest instalacja jakaś poprowadzona? Czy trzeba wszystko dokładać, kable włącznik
- Od: 6 lis 2024, 15:59
- Auto: Mazda 3 BM 2013 2.0 Skyactiv