Czateria... 2021

Coś dla zabicia czasu – zjawiska śmieszne i ciekawe.

Postprzez brii » 28 sie 2023, 15:34

nemi napisał(a):Ale we Włoszech już nie jest tak łatwo – tam nawet dobre kempingi mają tak słaby prąd, że tylko nędzny czajnik zadziała, przy mocniejszym bezpiecznik wybija

Czyli też naładujesz – standard przewiduje jako minimum 6A czyli ~1300W ;)
Bezpieczniki 6A są najmniejszymi sensownymi (poza 2A).
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez nemi » 28 sie 2023, 15:39

Widziałem ograniczenia do 800W :). Młodsza córka ogląda pewnego wloga nazwijmy to karawaningowego i tam człowiek często się zmagał z prądem, że byle co chcieli właczyć w przyczepie i wywalało bezpiecznik. Ale Włochy, to nie cały świat ;)

W Chorwacji miałem na słupku 16A.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez brii » 28 sie 2023, 15:41

No to kombinacja alpejska – 4A to bardzo nietypowe bezpieczniki i trzeba się gimnastykować, żeby takie dostać. Inna sprawa, że Włochy to już cywilizacja – z ładowarkami nie powinno być biednie.

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Postprzez loockas » 28 sie 2023, 15:42

Ja ostatnio trochę na siłę próbowałem szukać samochodu "rodzinnego" i chyba mówię pass. Bez min 150k nie dostanę nic odczuwalnie lepszego niż mam obecnie (a i tak zakładałem że ioniq zostaje dla żony). Cokolwiek fajnego co by mi sprawiło radochę to 200k+, a to zdecydowanie przekracza moją psychiczną granicę bólu. I to mówimy o spaliniaku. Na Tesle nie jestem gotowy jeszcze ani finansowo, ani tym bardziej mentalnie. Przygodę z elektromobilnością zdecydowanie wolałbym zacząć od "miejskiego" samochodu i powąchać się z tematem bez stresu.

Używane spaliniaki pasujące do moich wymagań (czyli mające chociaż wyposażenie nie gorsze niż Ioniq) kosztują grubo powyżej 100k. Często przebieg mają wyższy od ceny :) To nie na moją głowę.

Mogłem jeszcze nie sprzedawać Scenica i się przekulać do przyszłego roku. Zrobić na spokojnie PV i wtedy pomyśleć o elektryku. No ale zobaczymy. Rozważam jeszcze jakiegoś gruza jak zajdzie potrzeba faktycznie posiadania drugiego auta zimą :)

brii napisał(a):No to kombinacja alpejska – 4A to bardzo nietypowe bezpieczniki i trzeba się gimnastykować, żeby takie dostać. Inna sprawa, że Włochy to już cywilizacja – z ładowarkami nie powinno być biednie.

W Wiśle gdzie ostatnio byłem był bezpiecznik na "sekcje" gniazdek, a nie na pojedyncze gniazdko :)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez Beny » 28 sie 2023, 15:45

Zawsze możesz mxem spróbować w zimie :D
Obrazek
Przemek...
Klubowicz

Od: 8 wrz 2006, 16:22
Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT

Postprzez brii » 28 sie 2023, 15:50

loockas napisał(a):Cokolwiek fajnego co by mi sprawiło radochę to 200k+, a to zdecydowanie przekracza moją psychiczną granicę bólu. I to mówimy o spaliniaku. Na Tesle nie jestem gotowy jeszcze ani finansowo, ani tym bardziej mentalnie. Przygodę z elektromobilnością zdecydowanie wolałbym zacząć od "miejskiego" samochodu i powąchać się z tematem bez stresu.

I to jest najlepszy plan :)
Ogólnie jak się już zaczyna przeglądać te fajne samochody to się okazuje, że cenowo wychodzą jak Tesla albo drożej i mnie to właśnie przekonuje do Tesli ale na razie też tylko obserwuję ;)

loockas napisał(a):W Wiśle gdzie ostatnio byłem był bezpiecznik na "sekcje" gniazdek, a nie na pojedyncze gniazdko

No to jak ludzie wybywają na plażę to można ładować <lol>

W sumie na Bałkanach nie ma dramatu – trochę tego już jest, a po zoomowaniu pojawiają się kolejne.
ev.jpg

Ja i tak nie wyobrażam sobie na wycieczce objazdowej więcej niż 4 godzin w samochodzie (no max 6) – miło by było coś zobaczyć i odpocząć ;)
Ostatnio edytowano 28 sie 2023, 15:51 przez brii, łącznie edytowano 1 raz

Forumowicz

Postprzez loockas » 28 sie 2023, 15:50

Beny napisał(a):Zawsze możesz mxem spróbować w zimie

Był taki plan ale widze dwa problemy... pierwszy to mam glebę i obawiam się stracić zderzak :D Drugi to sól, a ja jeszcze się chce nacieszyć zdrową podłogą którą mam :) Gdybym planował sprzedać to auto w przyszłym roku, to bym nim jeździł w zimie :P No ale nie zapowiada się i mi go po prostu szkoda :)

Kasę za Scenica udało się jeszcze nie rozwalić, to może kupię coś nie gorszego ;)

brii napisał(a):No to jak ludzie wybywają na plażę to można ładować

Tam gdzie ja byłem to chyba tylko my opuściliśmy pole żeby pojeździć na rowerach. Jak wróciliśmy to wszyscy siedzieli, grillowali i o 18:00 padli z przepicia żubrami... To jest faktycznie styl życia :D
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez brii » 28 sie 2023, 15:52

loockas napisał(a):pierwszy to mam glebę i obawiam się stracić zderzak

Zdejmij zderzak od razu <lol>

loockas napisał(a):Tam gdzie ja byłem to chyba tylko my opuściliśmy pole żeby pojeździć na rowerach. Jak wróciliśmy to wszyscy siedzieli, grillowali i o 18:00 padli z przepicia żubrami... To jest faktycznie styl życia

Nie ogarniam rozumem – w takim przypadku namiot albo przyczepę to można sobie w ogródku postawić <glupek2>

Forumowicz

Postprzez nemi » 28 sie 2023, 15:59

A takie pytanie zupełnie poważne: dużo czasu zajęło Wam, userom BV, przestawienie się na jazdę z niskim zasięgiem? Co mam na myśli – teraz powiedzmy na spokojnie pykam sobie 1.000 km, po 800 już sobie myślę, że prawie kończy mi się paliwo, przy zasięgu 100-150 tankuję, bo "robi się niebezpiecznie" i staję się niespokojny ;). Rzadko w trasie mam rezerwę, tylko w znajomych terenach sobie mogę na to pozwolić psychicznie.

Ale dla elektryka jadącego przepisowe 130 km/h to tak naprawdę jeszcze 25-40% zasięgu. Mieliście problem z przestawieniem się? Czy po prostu jak nawi prowadzi do ładowarki, widać, że się dojedzie na 4%, to to jakoś uspokaja i przestaje się odczuwać niepokój?

I jeszcze jedno: jak wygląda zużycie w megakorku? Teraz wracając z wakacji miałem takie zdarzenie: 100 km od celu utkwiłem w 5 km korku na... 5,5 h. W 30 stopniowym upale, a za oknami tabuny ludzi zachowujących się jak małpoludy (wolałem zamknąć szyby). Gdyby trafić w taki korek np. z zasięgiem 150 km, to byłby już kłopot?
Forumowicz

Postprzez motomike6 » 28 sie 2023, 16:03

nemi ty tam zawsze wszystko dobrze planujesz a wiec raczej miałbyś wszystko rozplanowane przed wyjazdem ;)
Co mogę dodać, jesteśmy w PL od 11 sierpnia. Zrobione do tej pory ponad 2800km ( wyjazd do PL ). Czy czuję jakiś dyskomfort z tym związany ? Chyba nie.
Jazda do PL bez zaskoczenia, pobyt nad morzem i jazda na południe bez żadnych problemów z ładowaniem.
W zeszłym tyg byliśmy w Sosnowcu, Siemianowicach czy w Kieleckim i jedynie co to robię to sprawdzam dystans z jakimś tam marginesem i ewentualnie podładuje tak żeby wrócić bez potrzeby ładowania w trasie.
Napewno jak ktoś nie ma możliwości ładowania w domu lub na pobliskim słupku i trzeba ten czas spędzić w samochodzie ładując go to nie widzę sensu zakupu takiego rodzaju napędu. W innych przypadkach polecam jak najbardziej :)
Forumowicz

Od: 15 maja 2012, 15:34
Auto: Jest GJ 2.2 AT
Jest Citroen SpaceTourer
Było C4 Picasso
Była Mazda 6
GH

Postprzez nemi » 28 sie 2023, 16:12

brii napisał(a):Ja i tak nie wyobrażam sobie na wycieczce objazdowej więcej niż 4 godzin w samochodzie (no max 6) – miło by było coś zobaczyć i odpocząć

Ja dużo myślę o BV i ostatnio analizowałem mój sposób jazdy. Optimum autostradami to 750-800 km/dziennie, w ciągu dnia zatrzymuję się co 2-3 h na siku, raz zatrzymujemy się coś zjeść. W nocy raczej lecę ciurkiem, jak postój to na siku nawet bez zgaszenia silnika. Z BV to raczej nie do zrobienia, trzeba zmienić styl ;)

Rok temu – po tym co pisał Loockas – próbowałem jazdy z noclegiem. I jakoś nie byłem przekonany, miałem poczucie, że 2 bite dni spędziłem za fajerą (drugi dzień to była podróż Bratysława-Warszawa). Teraz wyprobówałem inaczej: 2 dni noclegu ze zwiedzaniem <czarodziej>. I to już jest komfortowa podróż <serduszka>. Przejechałem najwięcej (5kkm), a zmęczyłem się najmniej ze wszystkich zagranicznych wojaży. I naprawdę polecam :)
Forumowicz

Postprzez brii » 28 sie 2023, 16:21

Większe prędkości to nieproporcjonalnie większe zużycie energii bo opory powietrza rosną – tego się nie oszuka. Na początku strach przed brakiem zasięgu był – też miałem przyzwyczajenie, że jak jest 100km to znaczy, że trzeba tankować ale jak przesiadłem się na Smarta, który niekiedy startując w zimę potrafił pokazywać ~90km to musiałem z tym jakoś żyć. Kilka razy miałem przez to stres ale zasięg zawsze jest prognozowany pesymistycznie i zwykle podczas jazdy się wydłużał w kilka minut po starcie. Prócz tego nawet jak zasięgu jest 0 to ciągle się da jechać. Właśnie ta pewność zasięgu pozwala wykorzystywać zasięg do końca – w spalinowym w pewnym momencie pokazują się "---" i nie wiadomo ile się przejedzie, a zdarzyło mi się tankować 59,8l do baku mającego 60l. Byłem tak zaskoczony, że zakwestionowałem dokładność dystrybutora – Pan z miarką podszedł, nalał dokładnie 3 litry z dystrybutora i zgodziło się na miarce co do mm <lol>
Jeśli idzie o stanie w korku – 90% energii jak nie więcej idzie na napęd – klima jest wręcz zaniedbywalna – przy 32C u mnie to było 5% zasięgu. Czyli spokojnie mógłbym kilkadziesiąt godzin koczować ;) W zimę też się tym zupełnie nie przejmuję i stoję z ogrzewaniem (pompa ciepła), czego w ICE robić nie wolno.
klima.jpeg

Co do ładowania w domu – moja mama mieszka w bloku i wzięła ode mnie smarta w prundzie – po kilku dniach nie było problemu żeby sprzedać spalinowego. Fakt, że ma słupek jakieś 100m od miejsca gdzie mieszka pomaga ale mówi, że nawet bez tego spokojnie da się naładować podczas zakupów w markecie czy przy wizycie w galerii (a to jest samochód z akumulatorem 18kWh czyli baaaardzo małym). Słupków na mieście pojawia się coraz więcej, nie chcę skłamać ale wydaje mi się, że u mnie w mieście nie ma szans w okolicach centrum nie trafić słupka co 500m a będzie jeszcze gęściej bo ciągle powstają nowe.

nemi napisał(a):Ja dużo myślę o BV i ostatnio analizowałem mój sposób jazdy. Optimum autostradami to 750-800 km/dziennie, w ciągu dnia zatrzymuję się co 2-3 h na siku

Jakiś nowoczesny BEV segmentu D na takim postoju może odzyskać ~50kWh czyli prądu na 200 – 300km jazdy.

Śmiem twierdzić, że w ciągu najbliższych 3 lat jazda BEV nie będzie się różniła od jazdy ICE – sieć ładowarek się zagęszcza a szybkości ładowania rosną. Polska pod względem infrastruktury jest słaba ale nawet miejską popierdułką nie mam problemu żeby przejechać w ciągu dnia 500km (jakby była potrzeba mógłbym więcej).
Wyjazd rano do Warszawy i powrót przed południem zdarzał mi się kilka razy.

Forumowicz

Postprzez nemi » 28 sie 2023, 16:48

brii napisał(a):Jakiś nowoczesny BEV segmentu D na takim postoju może odzyskać ~50kWh czyli prądu na 200 – 300km jazdy.

Hehe, ja się zatrzymuję na komendę "tata, siku" – niestety nie w każdym lasku stoi ładowarka 300 kW. Ale kto wie, może za jakiś czas na wszystkich mopach przy drogach dwupasmowych będzie taka możliwość :)

Dopisano 28 sie 2023 16:58:

BTW – montuję film z wakacji, pierwsza scena jak na screenie <lol>. Póki co w żyłach płynie benzyna :P
Załączniki
Zrzut ekranu 2023-08-28 165937.png
Forumowicz

Postprzez loockas » 28 sie 2023, 16:59

nemi napisał(a):Optimum autostradami to 750-800 km/dziennie, w ciągu dnia zatrzymuję się co 2-3 h na siku, raz zatrzymujemy się coś zjeść.

No ale ile robisz takich tras w ciągu roku? Te kilka dni czy tam tygodni na urlop to chyba nie jest powód żeby stawać murem przeciwko delikatnej zmianie stylu jazdy? :) Też cenie sobię zasięg ~1000km w swoim aucie, ale myślę że z Teslą robiącą 500/600km da się normalnie żyć, bez wyrzeczeń na trasie. Znowu nie uwierzę, że jeden dwa dłuższe postoje na takim tripie robią jakiekolwiek znaczenie :) To urlop w końcu :)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez nemi » 28 sie 2023, 17:04

loockas napisał(a):Te kilka dni czy tam tygodni na urlop to chyba nie jest powód żeby stawać murem przeciwko delikatnej zmianie stylu jazdy?

<czytaj>
nemi napisał(a):Z BV to raczej nie do zrobienia, trzeba zmienić styl

Pogodzony z tym jestem :). Aczkolwiek wiem, że w moim przypadku to jest sprawa do "pokonywania", bo duży zasięg to zawsze dla mnie ogromny plus i jest to rzecz do "przepracowania" w głowie.

A jeszcze jedno: jeżdżę rzadko. Bardzo rzadko. Powiedzmy raz na 2 tygodnie – dużo się elektryk rozładowuje od samego stania?
Ostatnio edytowano 28 sie 2023, 17:05 przez nemi, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez brii » 28 sie 2023, 17:05

@loockas – Nemi chyba wcale tym samochodem nie jeździ poza urlopami więc dla niego to by była zmiana dla 100% przebiegu ;)
Ja jeżdżę codziennie więc dla mnie to zmiana 0,5% przebiegu :P
Ostatnio edytowano 28 sie 2023, 17:06 przez brii, łącznie edytowano 1 raz

Forumowicz

Postprzez nemi » 28 sie 2023, 17:06

brii napisał(a):Nemi chyba wcale tym samochodem nie jeździ poza urlopami więc dla niego to by była zmiana dla 100% przebiegu

<rotfl>
w punkt
Forumowicz

Postprzez loockas » 28 sie 2023, 17:08

To tym bardziej raz do roku nie widzę w tym problemu :)

Tak poważnie, to imho po przełamaniu tych 500km zasięgu przez BEV zrobiło się na tyle "komfortowo", że przestało to być imho realnym problemem. Zwłaszcza dla kogoś kto nie miał wcześniej dużego diesla czy benzyny z dużym bakiem i nie zaznał wygody 1000+. Większość moich samochodów miała zasięg 500-700km i nawet dużo mniej, a i tak rzadko tyle przejeżdżałem bez tankowania.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez brii » 28 sie 2023, 17:14

Miałem diesla V6 z AT robiącego 1400km na baku – zupełnie nie tęsknię za takim zasięgiem – kompletnie zbędna sprawa.

Forumowicz

Postprzez loockas » 28 sie 2023, 17:15

Ale to było Reno wiec się psuło, to nim tak daleko nie jeździłeś :P
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra