paweł_TBU napisał(a):Znaczenie ma siła nacisku na hamulec, wciskasz lekko istop nie zadziała dociskasz mocno działa, tez mam automat.
Owszem ma, pod warunkiem, że hamowanie rozpoczniesz, kiedy prędkość auta jest mniejsza niż 20 km/h. Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, aby system i-Stop nie wyłączył (choć na moment) silnika, jeśli hamowanie rozpocznę powyżej tej prędkości, bez względu na to jak delikatnie operuję pedałem hamulca. Wobec tego nie w każdych warunkach możemy mieć kontrolę nad załączaniem się tego systemu.
Ja akurat przywykłem do niego i nie przeszkadza mi jego niedoskonałe i niezrozumiałe działanie, abym wyłączał go, co do zasady, po uruchomieniu silnika. Owszem, czasem interweniuję i odłączam go na moment, kiedy nie chcę, by odłączał silnik na zaledwie kilka sekund.
W kontekście niezawodności silnika w długim okresie użytkowania, bardziej martwi mnie zarządzanie przełożenia przez automat, czyli jazda na wysokich biegach przy niskich obrotach silnika i związane z tym niebezpieczeństwo powstawania nagarów..