przez k.siwczyk » 10 sie 2022, 13:24
Jeździłem bez karty jak i z wyciszona nawigacja (więc można wykluczyć rozładowaną baterie w pilocie oraz Omege). Wtedy nie pika, więc to dźwięki pochodzące z nawigacji. Przeleciałem całe systemy w samochodzie w ustawieniach, nic nie znalazłem. Nawet jak wyłączyłem systemy guzikiem znajdującym się po lewej stronie od kierowcy (tam będzie także są przyciski odpowiedzialne za kamery czy istop i nadal pikało). Jeśli chodzi o wersję systemu Mazda Connect to jest to następująco ukazana na zdjęciu w załączniku.
Dopisano 10 sie 2022, 12:39:
Dodając jeszcze analizując instrukcje obsługi ostrzeżenia są wyświetlane tylko w sytuacjach zaprezentowanych poniżej na załączniku. Jednak z tego co jest tam napisane powinny one być przedstawiane użytkownikowi w dwóch przypadkach:
– ograniczenie prędkości –> informuje użytkownika o odczytanej wartości znaku, jednak nie pika przy odczytaniu tylko cały czas, nawet po 10 razy na pokonany kilometr, jednak na Head-upie nie jest nic pokazywane,
– przekroczenie prędkości –> tylko to pika przy prędkości nawet jak jadę 30-parę na odczytanej "50", wiec ten warunek nie zostaje spełniony,
– fotoradary –> pika jak nawet w najbliższej okolicy nie ma żadnego fotoradaru (poza tym zawsze informował pełnym komunikatem o ograniczeniu i fotoradarze).
W przypadku nawigacji mam tylko możliwość zmiany tylko dwóch opcji:
– Ostrzeganie o fotoradarach: zawsze lub przy przekroczeniu prędkości,
– Ostrzeżenia i fotoradary – ostrzeżenia wizualne, ostrzeganie dzwiekowe i wizualne oraz brak.
Jednak nawet podczas opcji "Ostrzeżenia i fotoradary" na "brak" piknięcia także wystepują.
- Załączniki
-

-