Mazda 3 BP – hak holowniczy
Cześć,
Czy ma ktoś zamontowany hak holowniczy i może pokazać jak to wygląda po jego zdemontowaniu?
Interesuje mnie zarówno oryginalny hak Mazdy jak i innych firm. Zastanawiam się co wybrać, nie tylko ze względu na cenę, ale też na wygląd i wygodę użytkowania.
Z tego co widzę w internecie, od 2019 roku jest inny hak, pewnie zmienił się montaż lub zderzak, więc musiał się zmienić też hak.
Dzięki
Czy ma ktoś zamontowany hak holowniczy i może pokazać jak to wygląda po jego zdemontowaniu?
Interesuje mnie zarówno oryginalny hak Mazdy jak i innych firm. Zastanawiam się co wybrać, nie tylko ze względu na cenę, ale też na wygląd i wygodę użytkowania.
Z tego co widzę w internecie, od 2019 roku jest inny hak, pewnie zmienił się montaż lub zderzak, więc musiał się zmienić też hak.
Dzięki
Podpinam się pod wątek. Po zmianie auta nie mogę się pogodzić z brakiem haka, bo nie mam jak przewozić rowerów. Bagażnika na dach na pewno nie założę. Znalazłem w necie hak firmy Westfalia, może ktoś się wypowie na temat tej marki. Warto czy nie warto?
https://www.hakihol.pl/hak-holowniczy-wypinany-112639-11526-1.html#montagepictures
Poza funkcjonalnością zależy mi na estetyce żeby nie oszpecić sedana. Mogę nawet nie mieć wiązki bo używam THULE Xpress 970 bez tablicy. Przykład jest z BM ale może do BP też coś jest... mam czas do wiosny
https://www.hakihol.pl/hak-holowniczy-wypinany-112639-11526-1.html#montagepictures
Poza funkcjonalnością zależy mi na estetyce żeby nie oszpecić sedana. Mogę nawet nie mieć wiązki bo używam THULE Xpress 970 bez tablicy. Przykład jest z BM ale może do BP też coś jest... mam czas do wiosny
Tez sie podlacze, jest na rynku troche hakow do naszej BP, ale wolalbym skorzystac z czyjegos doswiadczenia .
- Od: 2 cze 2022, 13:27
- Auto: Jest Mazda 3 (BP) 3 2.0 SkyActiv-G 122 red soul crystal, sedan, manual
Byly wczesniej starsze M2, M3 i M6
W międzyczasie coś zdążyłem ustalić. Jest hak mocowany pionowo firmy Westfalia. Bardzo fajny ale z jakiegoś powodu został wycofany dla naszego modelu. Zanim się zdecydowałem zniknął z oferty.
Mam mieć założony odpowiednik polskiej firmy Steinhoff. Zasada taka zakładania jest taka sama. Czekam na montaż. Mogę podrzucić fotę jak wszystko się uda i nie pogubię rowerów
Pozdrawiam.
Dopisano 6 cze 2022, 20:19:
W międzyczasie coś zdążyłem ustalić. Jest hak mocowany pionowo firmy Westfalia. Bardzo fajny ale z jakiegoś powodu został wycofany dla naszego modelu. Zanim się zdecydowałem zniknął z oferty.
Mam mieć założony odpowiednik polskiej firmy Steinhoff. Zasada taka zakładania jest taka sama. Czekam na montaż. Mogę podrzucić fotę jak wszystko się uda i nie pogubię rowerów
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Dopisano 6 cze 2022, 20:19:
Pozdrawiam.
No wlasnie tez sie chyba na tego Steinhofa zdecyduje. Ale to dopiero pod koniec lipca. Bede wdzieczny za jakies fotki, uwagi ... Pozdr
Już po zabiegu. Wyszło tak jak chciałem czyli hak jest i go nie ma. Trzeba się położyć żeby coś zobaczyć. Zobaczymy jak będzie po pierwszej jeździe z rowerami bo takie jest jego przeznaczenie.
Tylne czujniki krzyczą tylko gdy jest wsteczny. Jeśli hak nie ma oryginalnej wiązki obsługującej czujniki, to będzie wrzeszczeć przy cofaniu z bagażnikiem/przyczepką. Jeśli wiązka jest oryginalna (z modułem dedykowanym do PDC nie mylić z uniwersalnym) to w chwili wykrycia wtyczki przyczepy/bagażnika tylne PDC są dezaktywowane. Przy cofaniu będzie cisza.
Tak odpowiedź uzyskałem montując w innym aucie hak i tak było rzeczywiście po zmontowaniu.
Tak odpowiedź uzyskałem montując w innym aucie hak i tak było rzeczywiście po zmontowaniu.
Nie mam jak przetestować, bo nie będę nic holował. W poprzednim aucie po założeniu rowerów czujniki się odzywały na wstecznym i wyłączałem je guzikiem. Teraz pewnie będzie podobnie. Raczej wątpię bym miał zamontowany jakiś dedykowany moduł 
Aha, szkoda bo nie lubie wylaczac czujnikow, w koncu po to sa, zeby chronily zderzak. Jak jest przyczepka to tylne tylko przeszkadzaja, ale nie chcialbym rezygnowac wtedy z przednich bo sie przydaja ...
W Sedanie BM wiązka Steinhoffa odłącza czujniki po wykryciu obciążenia na złączu przyczepy – mam wersję 13 pinową. W BP powinno być podobnie
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Fajnie by było z tą przyczepą. Dzięki za info.
Czujniki czujnikami, gorszy jest system wspomagania hamowania. Chyba trzeba go wyłączyć w ustawieniach samochodu, bo nie pozwala zrobić nawet kilku metrów. Mam wersję aktywną więc przykładowo chcę na stacji paliw zmienić stanowisko i cofam a ten daje ostro po hamulcach.
Czujniki czujnikami, gorszy jest system wspomagania hamowania. Chyba trzeba go wyłączyć w ustawieniach samochodu, bo nie pozwala zrobić nawet kilku metrów. Mam wersję aktywną więc przykładowo chcę na stacji paliw zmienić stanowisko i cofam a ten daje ostro po hamulcach.
Hmmm, to faktycznie lipa by byla ... Jest ktos tutaj na grupie co rozkminil ten temat. Bez sensu jesli trzeba wylaczyc systemowo wspomaganie hamowania ... 

No i jest lipa, bo auto staje dęba. Znalazłem to chyba w ustawieniach i pewnie będę wyłączał chociaż wolałbym mieć ten bezpiecznik przy cofaniu, tym bardziej że z rowerami na samochodzie widać mniej.
To nie koniec świata po prostu trzeba będzie uważać i tyle. A hak polecam bo jest fajny
To nie koniec świata po prostu trzeba będzie uważać i tyle. A hak polecam bo jest fajny
Moze to kiedys poprawia w nowych softach ? Bez sensu i niebezpieczne...
Jutro jade do ASO ( w NL ) w sprawie softu wlasnie ( mam sprzed 3 lat, bo poprzedni wlasciciel mial je w leasingu i nie serwisowal w Mazdzie niestety ), Tylko nie wiem ile zabule, w 1 mi powiedzieli, ze jak w ramach przegladu to za fre3 a jak bez to ok. 50÷75 €, a w drugim, ze jesli auto nie ma jeszcze 3 lat ( dopiero w polowie sierpnia skonczy 3 lata ) to wgraja za darmo. Tylko nie jestem pewny, czy sie nie czepia, ze nie bylo serwisowane w ASO...
Dopisano 20 cze 2022, 12:41:
Jutro jade do ASO ( w NL ) w sprawie softu wlasnie ( mam sprzed 3 lat, bo poprzedni wlasciciel mial je w leasingu i nie serwisowal w Mazdzie niestety ), Tylko nie wiem ile zabule, w 1 mi powiedzieli, ze jak w ramach przegladu to za fre3 a jak bez to ok. 50÷75 €, a w drugim, ze jesli auto nie ma jeszcze 3 lat ( dopiero w polowie sierpnia skonczy 3 lata ) to wgraja za darmo. Tylko nie jestem pewny, czy sie nie czepia, ze nie bylo serwisowane w ASO...
Dopisano 20 cze 2022, 12:41:
Niestety za tak zamontowany bagażnik z miejsca jest mandacik .
Bagażnik zasłania tablicę i światła.
Nie było by problemów z hamowaniem przy cofaniu jak by był bagażnik z podłączeniem pod wiązkę haka.
Niestety by uniknąć wszystkich tych problemów trzeba zainwestować w bardziej rozbudowany bagażnik i oczywiście hak .
Przykład bagażnika na hak spełniający wymogi prawne:
Bagażnik zasłania tablicę i światła.
Nie było by problemów z hamowaniem przy cofaniu jak by był bagażnik z podłączeniem pod wiązkę haka.
Niestety by uniknąć wszystkich tych problemów trzeba zainwestować w bardziej rozbudowany bagażnik i oczywiście hak .
Przykład bagażnika na hak spełniający wymogi prawne:
nentamer napisał(a):Czekałem kto pierwszy to napiszeMam ten uchwyt gdzieś od 2010 roku i radiowóz mijałem niejeden. Rozumiem że od 12 lat mam głupiego farta więc raczej zainwestuję w coś takiego. Pozdrawiam.
Tutaj nie chodzi nawet o kwestie mandatu za powyzsze, konsekwencje moga byc duzo gorsze, jesli np. ktos ci wjedzie w kufer i powie ze nie widzial stopow albo kierunkow..
Ja mam na szczescie podobny jak powyzej z Thule, tylko, na 3 rowerki.

Najlepiej sobie kupić bagażnik składany.
Ja mam taki. Po przyjeździe na miejsce demontuje bagażnik i chowam do bagażnika w aucie.
W ten sposób mogę nawet jechać na 2 dni gdzieś z noclegiem po drodze zostawiając gdzieś auto na noc.
Bez obawy, że ktoś zniszczy lub ukradnie bagażnik
Mam składanego Thule na 2 rowery. Czujniki się same dezaktywują z tyłu.
Hak Westfalia montowany w tym roku na wiosnę.
Tylko uprzedzam, rzecz jest raczej droga.
Ja mam taki. Po przyjeździe na miejsce demontuje bagażnik i chowam do bagażnika w aucie.
W ten sposób mogę nawet jechać na 2 dni gdzieś z noclegiem po drodze zostawiając gdzieś auto na noc.
Bez obawy, że ktoś zniszczy lub ukradnie bagażnik
Mam składanego Thule na 2 rowery. Czujniki się same dezaktywują z tyłu.
Hak Westfalia montowany w tym roku na wiosnę.
Tylko uprzedzam, rzecz jest raczej droga.