Podczas jazdy, bardzo często pojawia się mi się ikona z pomarańczową kierownicą nad prędkością w head up-ie. Ta sama ikona pojawia się pod obrazkiem samochodu na desce rozdzielczej. Ikona pojawia się w trakcie jazdy na 1-3 sek. i znika. Nie ma żadnego sygnału dźwiękowego.
W instrukcji jest tylko informacja o ikonie pomarańczowej kierownicy z wykrzyknikiem jako informacja o problemie ze wspomaganiem kierownicy, ale tutaj na wyświetlającej się ikonie, nie ma wykrzyknika. Co to może oznaczać? Dodam, że w momencie wyświetlania się ikony, trzymam obie ręce na kierownicy. Nie kojarzę pojawienia się tej ikony z niczym konkretnym...ot podczas płynnej jazdy.
pomarańczowa ikona kierownicy w head up-ie w czasie jazdy
Strona 1 z 1
miedzioryt napisał(a):Podczas jazdy, bardzo często pojawia się mi się ikona z pomarańczową kierownicą nad prędkością w head up-ie. Ta sama ikona pojawia się pod obrazkiem samochodu na desce rozdzielczej. Ikona pojawia się w trakcie jazdy na 1-3 sek. i znika. Nie ma żadnego sygnału dźwiękowego.
W instrukcji jest tylko informacja o ikonie pomarańczowej kierownicy z wykrzyknikiem jako informacja o problemie ze wspomaganiem kierownicy, ale tutaj na wyświetlającej się ikonie, nie ma wykrzyknika. Co to może oznaczać? Dodam, że w momencie wyświetlania się ikony, trzymam obie ręce na kierownicy. Nie kojarzę pojawienia się tej ikony z niczym konkretnym...ot podczas płynnej jazdy.
Jeśli chodzi o ikonę z pomarańczową kierownicą to chodzi o taki system (tzw. wspomaganie kierowania), który stwierdza że samochód może zboczyć z toru jazdy i próbuje lekko naprowadzić na swój pas. Jak się zaświeci ta ikona to czuć lekko na kierownicy jak samochód ustawia się w swoim torze jazdy.
Podbijam temat bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji co to za system i na jakich zasadach działa . Może macie wiedzę czy istnieje możliwość jego wyłączenia bo mam wrażenie że ,, on'' sobie działa w tylko jemu znany sposób ?
To jest stróż byś trzymał obie ręce na kierownicy, a że jest przewrażliwiony, to działa jak działa...
Ja już się tak nauczyłem, że w trasie jadąc równo, od czasu do czasu ruszam kierą żeby mi to nie brzęczało
Ja już się tak nauczyłem, że w trasie jadąc równo, od czasu do czasu ruszam kierą żeby mi to nie brzęczało
Kupując samochód nie wiedziałeś, że jest on wyposażony w system utrzymania pasa ruchu? od kilku lat spotykany praktycznie w każdym samochodzie?
JANUSZ003 napisał(a):Podbijam temat bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji co to za system i na jakich zasadach działa . Może macie wiedzę czy istnieje możliwość jego wyłączenia bo mam wrażenie że ,, on'' sobie działa w tylko jemu znany sposób ?
sevecc napisał(a):To jest stróż byś trzymał obie ręce na kierownicy, a że jest przewrażliwiony, to działa jak działa...
Na początku też pomyślałem że to może być stróż od trzymania rak na kierownicy ale teraz tego nie jestem pewien ponieważ potrafię długo trzymać jedna ręką kierownicę i nic się nie dzieje. Natomiast zauważyłem że jak wjeżdżam w obszar łatania jakieś dziury przez drogowców to wtedy często się włącza ten system.
Dopisano 7 Apr 2025, 20:22:
[/quote]stavros2002 napisał(a):Kupując samochód nie wiedziałeś, że jest on wyposażony w system utrzymania pasa ruchu? od kilku lat spotykany praktycznie w każdym samochodzie?
Wiesz ale tak jak wspomniałem system wspomagający utrzymanie pojazdu w pasie ruchu (LAS) mam wyłączony więc chyba ba to jest inny system.
Mam ten samochód już 3 lata w wersji Hikari przejechałem do tej pory 25k i jeszcze sam nie ogarniam co i kiedy piszczy w aucie bo tych różnych dźwięków jest po prostu za dużo, pozostaje mieć nadzieję że to się nie będzie psuć, mam jeszcze na następne dwa lata wykupione ubezpieczenie gwarancyjne a co będzie dalej to strach się bać.arturch1977 napisał(a):miedzioryt napisał(a):Podczas jazdy, bardzo często pojawia się mi się ikona z pomarańczową kierownicą nad prędkością w head up-ie. Ta sama ikona pojawia się pod obrazkiem samochodu na desce rozdzielczej. Ikona pojawia się w trakcie jazdy na 1-3 sek. i znika. Nie ma żadnego sygnału dźwiękowego.
Jeśli chodzi o ikonę z pomarańczową kierownicą to chodzi o taki system (tzw. wspomaganie kierowania), który stwierdza że samochód może zboczyć z toru jazdy i próbuje lekko naprowadzić na swój pas. Jak się zaświeci ta ikona to czuć lekko na kierownicy jak samochód ustawia się w swoim torze jazdy.
Strona 1 z 1