pomarańczowa ikona kierownicy w head up-ie w czasie jazdy

Mazda CX-30 2019–

Postprzez miedzioryt » 25 kwi 2022, 23:01

Podczas jazdy, bardzo często pojawia się mi się ikona z pomarańczową kierownicą nad prędkością w head up-ie. Ta sama ikona pojawia się pod obrazkiem samochodu na desce rozdzielczej. Ikona pojawia się w trakcie jazdy na 1-3 sek. i znika. Nie ma żadnego sygnału dźwiękowego.
W instrukcji jest tylko informacja o ikonie pomarańczowej kierownicy z wykrzyknikiem jako informacja o problemie ze wspomaganiem kierownicy, ale tutaj na wyświetlającej się ikonie, nie ma wykrzyknika. Co to może oznaczać? Dodam, że w momencie wyświetlania się ikony, trzymam obie ręce na kierownicy. Nie kojarzę pojawienia się tej ikony z niczym konkretnym...ot podczas płynnej jazdy.
Forumowicz

Od: 21 lut 2022, 19:31
Auto: cx-30

Postprzez dyskograf » 26 kwi 2022, 09:19

Nie najeżdżasz przypadkiem na linie dzielące pasy?
Forumowicz

Od: 16 sie 2021, 08:04
Auto: CX-30 2021, Hikari, 150KM M/T, FWD
CX-5 2022, Hikari, 194KM, A/T, FWD

Postprzez arturch1977 » 26 kwi 2022, 09:56

miedzioryt napisał(a):Podczas jazdy, bardzo często pojawia się mi się ikona z pomarańczową kierownicą nad prędkością w head up-ie. Ta sama ikona pojawia się pod obrazkiem samochodu na desce rozdzielczej. Ikona pojawia się w trakcie jazdy na 1-3 sek. i znika. Nie ma żadnego sygnału dźwiękowego.
W instrukcji jest tylko informacja o ikonie pomarańczowej kierownicy z wykrzyknikiem jako informacja o problemie ze wspomaganiem kierownicy, ale tutaj na wyświetlającej się ikonie, nie ma wykrzyknika. Co to może oznaczać? Dodam, że w momencie wyświetlania się ikony, trzymam obie ręce na kierownicy. Nie kojarzę pojawienia się tej ikony z niczym konkretnym...ot podczas płynnej jazdy.

Jeśli chodzi o ikonę z pomarańczową kierownicą to chodzi o taki system (tzw. wspomaganie kierowania), który stwierdza że samochód może zboczyć z toru jazdy i próbuje lekko naprowadzić na swój pas. Jak się zaświeci ta ikona to czuć lekko na kierownicy jak samochód ustawia się w swoim torze jazdy.
Forumowicz

Od: 11 gru 2021, 20:34
Auto: MAZDA CX-30 2.0 186 KM automat, TAKUMI, 2024, Platinum Quartz

Postprzez JANUSZ003 » 5 kwi 2025, 12:46

Podbijam temat bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji co to za system i na jakich zasadach działa . Może macie wiedzę czy istnieje możliwość jego wyłączenia bo mam wrażenie że ,, on'' sobie działa w tylko jemu znany sposób ?
Początkujący

Od: 10 lut 2025, 21:27
Auto: Mazda CX 30 150 KM 2021

Postprzez sevecc » 7 kwi 2025, 10:48

To jest stróż byś trzymał obie ręce na kierownicy, a że jest przewrażliwiony, to działa jak działa...
Ja już się tak nauczyłem, że w trasie jadąc równo, od czasu do czasu ruszam kierą żeby mi to nie brzęczało :D
Forumowicz

Od: 12 paź 2016, 10:08
Auto: Była:
Mazda 3 2.0 HB '17
Skypassion + safety
180KM by DiSi
Jest:
Mazda CX-30 100th Anniversary edition
Mazda CX-5 '19 skypassion

Postprzez cichy202 » 7 kwi 2025, 11:30

No ale to ostrzeganie działa tylko jak masz włączony CTS.
Forumowicz

Od: 3 paź 2023, 12:34
Auto: Mazda CX-30 Exclusive line 2.0 150KM aut. '24, Platinum Quartz

Postprzez stavros2002 » 7 kwi 2025, 12:26

Kupując samochód nie wiedziałeś, że jest on wyposażony w system utrzymania pasa ruchu? od kilku lat spotykany praktycznie w każdym samochodzie?

JANUSZ003 napisał(a):Podbijam temat bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji co to za system i na jakich zasadach działa . Może macie wiedzę czy istnieje możliwość jego wyłączenia bo mam wrażenie że ,, on'' sobie działa w tylko jemu znany sposób ?
Forumowicz

Od: 13 paź 2021, 14:21
Auto: Mazda CX-30

Postprzez JANUSZ003 » 7 kwi 2025, 20:20

sevecc napisał(a):To jest stróż byś trzymał obie ręce na kierownicy, a że jest przewrażliwiony, to działa jak działa...
Ja już się tak nauczyłem, że w trasie jadąc równo, od czasu do czasu ruszam kierą żeby mi to nie brzęczało :D

Na początku też pomyślałem że to może być stróż od trzymania rak na kierownicy ale teraz tego nie jestem pewien ponieważ potrafię długo trzymać jedna ręką kierownicę i nic się nie dzieje. Natomiast zauważyłem że jak wjeżdżam w obszar łatania jakieś dziury przez drogowców to wtedy często się włącza ten system.

Dopisano 7 Apr 2025, 20:22:

stavros2002 napisał(a):Kupując samochód nie wiedziałeś, że jest on wyposażony w system utrzymania pasa ruchu? od kilku lat spotykany praktycznie w każdym samochodzie?
[/quote]
Wiesz ale tak jak wspomniałem system wspomagający utrzymanie pojazdu w pasie ruchu (LAS) mam wyłączony więc chyba ba to jest inny system.
Początkujący

Od: 10 lut 2025, 21:27
Auto: Mazda CX 30 150 KM 2021

Postprzez Jarol30 » 7 kwi 2025, 20:55

arturch1977 napisał(a):
miedzioryt napisał(a):Podczas jazdy, bardzo często pojawia się mi się ikona z pomarańczową kierownicą nad prędkością w head up-ie. Ta sama ikona pojawia się pod obrazkiem samochodu na desce rozdzielczej. Ikona pojawia się w trakcie jazdy na 1-3 sek. i znika. Nie ma żadnego sygnału dźwiękowego.

Jeśli chodzi o ikonę z pomarańczową kierownicą to chodzi o taki system (tzw. wspomaganie kierowania), który stwierdza że samochód może zboczyć z toru jazdy i próbuje lekko naprowadzić na swój pas. Jak się zaświeci ta ikona to czuć lekko na kierownicy jak samochód ustawia się w swoim torze jazdy.
Mam ten samochód już 3 lata w wersji Hikari przejechałem do tej pory 25k i jeszcze sam nie ogarniam co i kiedy piszczy w aucie bo tych różnych dźwięków jest po prostu za dużo, pozostaje mieć nadzieję że to się nie będzie psuć, mam jeszcze na następne dwa lata wykupione ubezpieczenie gwarancyjne a co będzie dalej to strach się bać.
Forumowicz

Od: 4 paź 2022, 18:53
Auto: Mazda CX30 Skyactiv-G 110kW 2021r Hikari