loockas napisał(a):Muszę się dowiedzieć czy tak mogę. Rozumiem, że po prostu wpłacasz kwotę X+Y za jednym przelewem gdzie X to rata kredytu z harmonogramu?
Widzę że mam w portalu taki dodatkowy guzik jak spłata/nadpłata kredytu ale jeszcze nie działa bo nie wziąłem wszystkich transz.
Nie znam funkcjonalności Twojego banku. Prawdopodobnie jak będziesz miał kredyt zmieniony już z budowlanego na zwykły i zaczniesz spłaty, to guziczek będzie aktywny i po prostu wybierasz częściową spłatę, wpisujesz kwotę oraz co ma się stać z kredytem – skrócenie, czy zmiejszenie raty.
Jeśli nadpłata następuje w dowolnym dniu, to trzeba spłacać też narosłe odsetki. Więc np. nadpłacając 1.000 zł może być potrzeba spłacenia np. 250 zł odsetek i w totalu wyjdzie 1250. Ale nic to nie szkodzi, ponieważ te 250 zostanie odjęte od najbliższej raty, przez co jest to sytuacja neutralna.
Bank pobiera ratę sam, a nadpłatę robię jak mam przypływ gotówki. 3 kliknięcia, autoryzacja przelewu i tyle.
marek napisał(a):ale chyba w świetle obecnej inflacji, lepiej nadpłacić od razu niż trzymać w skarpecie ?
Oczywiście. Chyba, że umiesz mieć wyższe oprocentowanie niż inflacja albo chociaż oprocentowanie kredytu w banku.
marek napisał(a):chyba, że masz na myśli odkładać kasę co miesiąc, żeby np po 12 miesiącach nadpłacić jednorazowo – to faktycznie jest bez sensu.
Tak. Ja np. nadpłacam kasą z najmu. Czyli od kwoty najmu odejmuję koszty (czynsz, podatek, ratę kredytu itd.) i nadpłacam natychmiast to co zostanie zamiast czekać, aż uzbiera się większa kwota. Już od następnego dnia po spłacie częściowej kolejne dni są z mniejszymi odsetkami.
Ogólnie to sam sobie zrobiłem kalkulator, jak potrzebuję coś przemyśleć, to sprawdzam scenariusze, patrzę na to, ile będzie odsetek, ile będzie kapitału. Korzystam od 2013 roku z jednego narzędzia

.