ględzenie, konwersowanie, gadanine o BP

Mazda3 BP 2019–

Postprzez k.siwczyk » 16 lut 2022, 00:12

dine napisał(a):Najwyraźniej nie potrafisz tematu załatwić raz a porządnie. Z takimi błahostkami jak niedziałające klamki, czy nieskładające się lusterka czekam do przeglądu. Najwyraźniej miałeś czas i chęci żeby jeździć 15 razy do ASO z nie wiadomo czym, bo nawet jak by przekalkulować wymienione tu przez ciebie wady, to nie wychodzi 15 wizyt. Na 100% chcesz coś ugrać i będziesz później w przeróżnych pismach do oficjeli mazdy pisał dokładnie to co tu, że jeździłeś po 15 razy i "żądasz zadośćuczynienia", a najlepiej by było jak by odkupili auto na koniec gwarancji, nie? A gdyby to było USA, to byś jeszcze dorzucił "milion dolarów" za poniesione straty moralne. Już ja was gagatki znam aż za dobrze.

Szkoda tylko, że Mazda nie umie naprawić czegoś raz, a porządnie...A nie daje trzecią wersję klamek czy wlewu, bądź lusterek. Co za głupie teorie z tym, że chce coś ugrać... Skończ już, bo zaraz Ci kosmici Twoi przylecą fanie teorii spiskowych. Jakbyś był w ASO to byś wiedział, że pierwsza wizyta to jest rozpoznanie błędu, a dopiero potem się umawiasz. Czasami rozbijają na kilka wizyt jak jest więcej niż jedna rzecz i część musi dojść także kłania się nieznajomość tematu (ale co tam, kolega się wypowie, bo wszystko wie :)).
Jak to napisał krabdul "Takie pierdoły jak lusterka czy klamki nie unieruchamiają auta i można zawsze poczekać do przeglądu czy innej okazji – chociażby nawet skumulowania tych pierdół."
Tylko, że ja otwieram auto tylko przez system bezkluczykowy, bo kupiłem auto z takim systemem i chce go używać to raz, dwa –> otwieram i zamykam czasami auto po 5-10 razy dziennie. Czy przez to mam nie używać tego mechanizmu, bo producent nie umie go naprawić? Tak samo z lusterkami, korzystam z automatycznego zamykania, bo parkuje bardzo często w centrum miasta, gdzie po prostu jest mało miejsca, a lusterka składane to ułatwiają, bo zwiększają ilość miejsca między autami, wiec chwila, dlaczego mam tego nie zgłaszać? Jak mam pokazać ASO niedziałające klamki w zimę latem?

Poza tym, dine Ty nie masz osobnego działu? Bo "u nas" się zbyt często udzielasz z Twoją "podniesioną trójką".
Forumowicz

Od: 15 lis 2020, 13:18
Auto: Mazda 3 BP 2019 Hikari MT6 122KM

Postprzez krabdul » 16 lut 2022, 09:03

k.siwczyk napisał(a):Jak to napisał krabdul "Takie pierdoły jak lusterka czy klamki nie unieruchamiają auta i można zawsze poczekać do przeglądu czy innej okazji – chociażby nawet skumulowania tych pierdół."
Tylko, że ja otwieram auto tylko przez system bezkluczykowy, bo kupiłem auto z takim systemem i chce go używać to raz, dwa –> otwieram i zamykam czasami auto po 5-10 razy dziennie. Czy przez to mam nie używać tego mechanizmu, bo producent nie umie go naprawić? Tak samo z lusterkami, korzystam z automatycznego zamykania, bo parkuje bardzo często w centrum miasta, gdzie po prostu jest mało miejsca, a lusterka składane to ułatwiają, bo zwiększają ilość miejsca między autami, wiec chwila, dlaczego mam tego nie zgłaszać? Jak mam pokazać ASO niedziałające klamki w zimę latem?

Żeby była jasność, ja też mam duży żal do Mazdy o takie podejście i też mi bardzo zależy na działaniu keyless, ale to wciąż nie czyni auta bublem :> Przynajmniej dla mnie.
Ostatnio umówiłem się na wymianę lusterka i potem zadzwoniłem dorzucić jeszcze wymianę klamek. Pani zanotowała, nawet przesunęła po konsultacji z mechanikiem wizytę na godzinę wcześniej i co ... Przyjeżdżam, klamki nie wybite do zlecenia, nie były zamówione i nie było na stanie. Olalbym to lusterko i czekał na klamki dłużej, ale nawet nie zadzwonili. Ale to jest właśnie Andora Kraków. Już któryś raz wykazali się zerowym szacunkiem do klienta i auta – z tym to już inna historia. Chyba znowu będę jeździł do Kielc czy Sosnowca.
PS: Te podwyższone 3ki to są w 90% te same auta i u nas w dziale też jest dużo trojkowiczów. Wiem, że to nie było do mnie i domyślam się czemu tak napisałeś koledze, ale jak mamy walczyć czasem z tym z czym nie umie sama mazda to niech nas będzie i tu i tu więcej <piwo>
Forumowicz

Od: 6 sty 2010, 12:07
Auto: CX-30 G150 AT AWD
Black Hikari '20

Mazda 3 BM '15
Mazda 6 GG '02
Seat Cordoba SX '96
VW Jetta '87

Postprzez k.siwczyk » 16 lut 2022, 09:37

krabdul napisał(a):PS: Te podwyższone 3ki to są w 90% te same auta i u nas w dziale też jest dużo trojkowiczów. Wiem, że to nie było do mnie i domyślam się czemu tak napisałeś koledze, ale jak mamy walczyć czasem z tym z czym nie umie sama mazda to niech nas będzie i tu i tu więcej <piwo>

Nie mam do Ciebie żadnego żalu ani żadnych negatywnych myśli :) A z Twoimi domysłami to być może zgadłeś :)
Forumowicz

Postprzez dine » 16 lut 2022, 12:17

k.siwczyk napisał(a):Poza tym, dine Ty nie masz osobnego działu? Bo "u nas" się zbyt często udzielasz z Twoją "podniesioną trójką".

A to z tego działu są wyłączone "podniesione trójki"? Nigdzie nie widzę tego wykluczenia.
Poza tym, z tego co pamiętam również jesteś częstym gościem w dziale dla "podniesionych trójek".

k.siwczyk napisał(a):Jakbyś był w ASO to byś wiedział, że pierwsza wizyta to jest rozpoznanie błędu, a dopiero potem się

No przecież napisałem, że byłem 3x w ASO w tym 2x na przeglądach. Co jest nie jasne?

k.siwczyk napisał(a):Czy przez to mam nie używać tego mechanizmu, bo producent nie umie go naprawić?

Nie da się używać mechanizmu, który nie działa, a producent ma obowiązek naprawy. Nie jest to jednak usterka jednego z newralgicznych systemów więc teoretycznie mogą w nieskończoność to naprawiać. Bardziej chodziło mi, że większość osób nie ma z tym takiego problemu jak ty (z naprawą i notorycznym psuciem się).

k.siwczyk napisał(a): Jak mam pokazać ASO niedziałające klamki w zimę latem?

Hmmmm... jak można to zrobić? Gdyby tylko na wyposażeniu KAŻDEGO telefonu (od dobrych 10 lat) była kamerka... A nie! Czekaj!
Forumowicz

Od: 8 paź 2020, 22:37
Auto: CX-30|SkyActiv-X|2019

Postprzez k.siwczyk » 16 lut 2022, 13:35

dine napisał(a):A to z tego działu są wyłączone "podniesione trójki"? Nigdzie nie widzę tego wykluczenia.
Poza tym, z tego co pamiętam również jesteś częstym gościem w dziale dla "podniesionych trójek".

Jakoś źle Ci się wydaje, bo nigdy tam nie przesiaduje :)
dine napisał(a):No przecież napisałem, że byłem 3x w ASO w tym 2x na przeglądach. Co jest nie jasne?

Jakbyś zgłaszał jakiś problem w ASO to byś wiedział, że często zgłoszenie dwóch "pierdół" rozbija się na trzy wizyty, gdzie pierwsza to zgłoszenie problemu, gdzie to oni muszą to zobaczyć, druga to wymiana. Czasami druga wizyta jest przeciągana na trzecią, bo nie mają części lub coś trzeba dodatkowo zrobić :)
dine napisał(a):Nie da się używać mechanizmu, który nie działa, a producent ma obowiązek naprawy. Nie jest to jednak usterka jednego z newralgicznych systemów więc teoretycznie mogą w nieskończoność to naprawiać. Bardziej chodziło mi, że większość osób nie ma z tym takiego problemu jak ty (z naprawą i notorycznym psuciem się).

Nie ma problemu? To sobie poczytaj forum, gdzie lusterka padają, klamki padają, listwy boczne, które opadają były robione po kilka razy czy klapka wlewu, którą wysadza i czasami w duże mrozy wystaje z pół centymetra poza linię auta. SUPER! Takie trochę "g*wno" owinięte w ładne opakowanie czy sreberko. Nie mówiąc już o akumulatorze, który cały czas pada. Przepraszam bardzo, ale czy Ty często zapominasz okularów czy masz cały dom obklejony Mazdami? Tak, jak to wspomnę pewnego kolegę z forum, czyli paweł_TBU, to auto jest bublem. Jest ładnie zapakowaną czekoladką, która w środku smaczna nie jest. Niech w końcu naprawią to co mają, bo gwarancja działa na zasadzie, napraw, rok potestuj i znów napraw. Jeśli takie jest stanowisko Mazdy w Polsce to jest ono żałosne. Czuję się tym zdegustowany ładnie mówiąc.
dine napisał(a):Hmmmm... jak można to zrobić? Gdyby tylko na wyposażeniu KAŻDEGO telefonu (od dobrych 10 lat) była kamerka... A nie! Czekaj!

Oczywiście nagrywam, ale zdajesz sobie sprawę, że ASO chce to zobaczyć na żywo czasami w celu weryfikacji i wystąpienia problemu? :)
Forumowicz

Postprzez Azel » 16 lut 2022, 15:12

k.siwczyk napisał(a):Oczywiście nagrywam, ale zdajesz sobie sprawę, że ASO chce to zobaczyć na żywo czasami w celu weryfikacji i wystąpienia problemu? :)

Myślę, że to też zależy od usterki i chęci ASO. U mnie ostatnio wymieniali CMU, bo MZD Connect odpalało się zbyt długo. Na początku nagrałem im filmik, później kilka telefonów/emaili z prośbą o przetestowanie tego i owego, a ostatecznie zamówili część i do ASO podjechałem raz by ją wymienić.
Forumowicz

Od: 29 paź 2021, 13:54
Auto: Mazda 3 BP Sedan Hikari, eSkyactiv-G, 150KM, MT6

Postprzez dark_luke » 16 lut 2022, 15:16

k.siwczyk napisał(a):Nie ma problemu? To sobie poczytaj forum, gdzie lusterka padają, klamki padają, listwy boczne, które opadają były robione po kilka razy czy klapka wlewu, którą wysadza i czasami w duże mrozy wystaje z pół centymetra poza linię auta. SUPER! Takie trochę "g*wno" owinięte w ładne opakowanie czy sreberko. Nie mówiąc już o akumulatorze, który cały czas pada. Przepraszam bardzo, ale czy Ty często zapominasz okularów czy masz cały dom obklejony Mazdami? Tak, jak to wspomnę pewnego kolegę z forum, czyli paweł_TBU, to auto jest bublem. Jest ładnie zapakowaną czekoladką, która w środku smaczna nie jest. Niech w końcu naprawią to co mają, bo gwarancja działa na zasadzie, napraw, rok potestuj i znów napraw. Jeśli takie jest stanowisko Mazdy w Polsce to jest ono żałosne. Czuję się tym zdegustowany ładnie mówiąc.

Ja bym po prostu sprzedał. I tyle. Nie jesteś zadowolony? Pozbądź się.
Będziesz się z Mazda albo męczył albo ją sprzedaj.
To nie jest złośliwy komentarz.
Forumowicz

Od: 28 paź 2020, 12:51
Auto: CX-30 Exclusive-line SkyActiv-X 2024
CX-30 Hikari
SkyActiv-X 2019

Postprzez k.siwczyk » 16 lut 2022, 15:37

dark_luke napisał(a):Ja bym po prostu sprzedał. I tyle. Nie jesteś zadowolony? Pozbądź się.
Będziesz się z Mazda albo męczył albo ją sprzedaj.
To nie jest złośliwy komentarz.

Gdyby dostępność aut była obecnie większa, a nie czekałoby się po pół roku na auto to bym się nad tym zastanawiał. Obecnie czekam na ustabilizowanie się sytuacji na rynku. Wtedy będzie się działać.
Forumowicz

Postprzez Ktostam » 16 lut 2022, 15:48

Ja wymieniłem lusterko.
Myjnia bezdotykowa jest zabójcą lusterek w Mazdzie.
Teraz to wiem i jest ok.

Jak kupić nowy to polecam Porsche czy Ferrari jest frajda z jazdy a nawet jak się coś psuje to popsute Porsche czy Ferrari robi większe wrażenie niż sprawna Mazda.
Nikomu nie będziesz mówić o usterkach bo po co komuś dawać powody do radości ;)
Nie ma też problemu ze spalaniem.

To takie żarty.
Ja z tego samochodu jestem bardzo zadowolony i kupił bym jeszcze raz.
Forumowicz

Od: 27 lis 2020, 10:50

Postprzez k.siwczyk » 16 lut 2022, 16:15

Ktostam napisał(a):Ja wymieniłem lusterko.
Nikomu nie będziesz mówić o usterkach bo po co komuś dawać powody do radości ;).

A wiesz jakie ja miałbym powody do radości jakbym musiał jeździć tylko na przegląd? Ubóstwiałbym ta markę :)
Forumowicz

Postprzez dine » 16 lut 2022, 17:23

k.siwczyk napisał(a):A wiesz jakie ja miałbym powody do radości jakbym musiał jeździć tylko na przegląd? Ubóstwiałbym ta markę

Teść odkupił od szwagra tiguana tuż po tym jak zakończył się szwagrowi leasing. Od tego czasu, z tego co mi wiadomo, nic sie z autem nie dzieje, a minęły już 3 lata... Może tam warto spróbować? Z tym, że teść nie korzysta z żadnych dobrodziejstw technologicznych, bo zwyczajnie nie umie i nie rozumie.
Forumowicz

Od: 8 paź 2020, 22:37
Auto: CX-30|SkyActiv-X|2019

Postprzez MM4zda » 20 lut 2022, 10:46

Ktoś wie czy kupię gdzieś org. /zamiennik tego sznureczka od korka wlewu paliwa bo mój sparciał po zimie i zaraz pęknie. Dzięki z góry
Forumowicz

Od: 19 wrz 2019, 15:00
Auto: Mazda 3 BP Hikari + Luxury Black 2019

Postprzez perot » 20 lut 2022, 12:03

Wpisz sobie w wyszukiwarkę linka/przewód korka wlewu paliwa , troszkę tego jest. Coś na pewno dopasujesz.
Poniżej przykładowy link.
https://allegro.pl/oferta/linka-do-korka-paliwa-mazda-121-2-3-5-6-626-rx-323-8497215474
Forumowicz

Od: 18 paź 2020, 23:45
Auto: Mazda CX-30 Skyactiv-X 6MT Hikari 2019

Postprzez MM4zda » 22 lut 2022, 10:55

Jednak się nie da dokupić samej linki w aso, trzeba cały korek.
Forumowicz

Od: 19 wrz 2019, 15:00
Auto: Mazda 3 BP Hikari + Luxury Black 2019

Postprzez k.siwczyk » 28 lut 2022, 17:49

Witam,
prosiłbym o sugestię w jaki sposób można w trójce przeciągnąć przewód od tylnej kamery? Chciałbym to przeciągnąć "jak najbardziej zgrabnie", ale też nie chciałbym demontować połowy samochodu :)
Forumowicz

Postprzez Azel » 1 mar 2022, 10:58

k.siwczyk napisał(a):Witam,
prosiłbym o sugestię w jaki sposób można w trójce przeciągnąć przewód od tylnej kamery? Chciałbym to przeciągnąć "jak najbardziej zgrabnie", ale też nie chciałbym demontować połowy samochodu :)

Ja wszystko poprowadziłem wciskając kabel za tą gumową osłonę zaraz pod sufitem. Aż do tylnej szyby jest ładnie schowany – jedynie w zależności od długości przewodu, ja na tylnej szybie musiałem zrobić bodajże 2,5 zakrętu, przez co po bokach troszkę wystaje (widać tylko z bliska).
Forumowicz

Od: 29 paź 2021, 13:54
Auto: Mazda 3 BP Sedan Hikari, eSkyactiv-G, 150KM, MT6

Postprzez k.siwczyk » 7 mar 2022, 13:09

Nie wiem czy komuś się ta wiedza przyda, ale dziś dowiedziałem się od Mazda Polska, że silnik elektryczny w SkyActive-G ma całe zawrotne 6 KM.
Forumowicz

Postprzez krabdul » 7 mar 2022, 13:15

k.siwczyk napisał(a):Nie wiem czy komuś się ta wiedza przyda, ale dziś dowiedziałem się od Mazda Polska, że silnik elektryczny w SkyActive-G ma całe zawrotne 6 KM.

Było już to omawiane.

Były różne wersje w zależności od silnika i być może rynku, ale najprawdopodobniej jest tak:
G: 5.1kW i 49Nm
X: 4.8kW i 61Nm

Poza tym samą moc elektrycznej jednostki masz wbitą w dowód rejestracyjny :>
Forumowicz

Od: 6 sty 2010, 12:07
Auto: CX-30 G150 AT AWD
Black Hikari '20

Mazda 3 BM '15
Mazda 6 GG '02
Seat Cordoba SX '96
VW Jetta '87

Postprzez dark_luke » 7 mar 2022, 13:38