Czateria... 2021
Sporo takich ekspresów poszło na śmietnik bo nikomu nie chciało się dłubać tak jak Ty to robisz. 
A ja mam w domu Saeco w domu
wprawdzie kawy nie pije ale przynajmniej wiadomo gdzie jest serwis aco dla Saeco 
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem
Dawne auta:
Citroen Xsara II 1,6 16V 2003|Mazda 6 GG/GY 2005 2,0 MZR-CD 136 KM MT|Mazda 3 BM 2016 2,0 SkyActiv-G 120KM MT "Śnieżynka"|Mazda 3 Hikari, 2,0 150KM AT|Seat Arona FR 1.5 TSI DSG :(|...
W swojej Nivonie wymienilem zarna 2 razy. Ale ona ostatecznie padla, silnik pzeskakiwal i nie dalo sie wlozyc ponownie zaparzacza. Po 3 naprawach poddalem sie. Miedzy innymi dlatego kupilem najtanszego Philipsa, sadzilem ze po prostu oleje jakakolwiek naprawe
. Czesci zamiennych do grupy Saeco jest sporo a dostep do młynka i zaren okazał sie banalny wiec zalozylem ze jesli wyrobie sie z naprawa do 500 złotych to sprobuje
.
..::Born To Rise Hell::..
JohnnyB napisał(a):silnik pzeskakiwal i nie dalo sie wlozyc ponownie zaparzacza.
Ten problem to była właśnie druga awaria (pierwsza to zasyfiona krańcówka). Wyciągnąłem zaparzacz do czyszczenia i echo, nie dało się wsadzić. Widać było, że ten trybik był lekko przekręcony względem otworu w zaparzaczu. Wsadziłem śrubokręt w krańcówkę by zasymulować obecność zaparzacza i włączyłem ekspres
Czyscilem, rozebralem, przestawilem tryby i ponownie to zrobil po 3 dniach. Odpuscilem.
Mnie zdenerwowala wada odprowadzania pary z ekstesu, ktora powodowala rdzewienie zaren. Nie tylko ja mialem ten problem.....No nic zlosliwosc rzeczy martwych
.
Mnie zdenerwowala wada odprowadzania pary z ekstesu, ktora powodowala rdzewienie zaren. Nie tylko ja mialem ten problem.....No nic zlosliwosc rzeczy martwych
JohnnyB napisał(a):Czesci zamiennych do grupy Saeco jest sporo a dostep do młynka i zaren okazał sie banalny
Od zawsze powtarzełem że rozwiązania z Saeco są najprostsze i najłatwiejsze do naprawy.
W starszych Saeco najczęściej z braku właściwego smarowania (wysychający smar i brak właściwego zadbania o smarowanie) przeskakują mechanizmy. Po wyjęciu, wyczyszczeniu, nasmarowaniu i złożeniu – działają jak nowe. Naprawdę wielką rzadkością są uszkodzenia elektroniki.
Z tego powodu kupiłem nowego Philipsa. Ma ponad półtora roku, robi około 5-8 kaw dziennie (zrobił grubo ponad 2 tys. kaw u nas) i działa bez zastrzeżeń.
W lecie zrobię mu profilaktyczny przegląd (czyszczenie i smarowanie mechanizmu).
Johnny, ta twoja kawa musi być jakaś nie taka. Młynki w Philipsach uważane są za trwałe (a w Saeco za wieczne).
Sam miałem chyba 3 Saeco + jakieś klony na ich mechanizmie i niektóre to bardzo wiekowe konstrukcje działające do dziś.
Dopisano 07 kwi 2021 9:52:
Porażką konstrukcyjną jest jak dla mnie deLonghi.
Tak dostanie sie do czegokolwiek wymaga rozbebeszenia całości. A sam system zaparzania jest dosyć zawodny i zdarzają się pękające tłoki (naprawa nieopłacalna ekonomicznie)
Co do żaren nie jestem pewien, aczkolwiek faktycznie, to nowa kawa z polskiej palarnii...
Zerknąłem na ilość aukcji z ceramicznymi żarnami Saeco i jest tego sporo i schodzą dość sprawnie. Może z czasem jakość spadła ?
Co do samego ekspresu.....już miałem go wyrzucać.......
Dziwna sprawa, bo po włożeniu nowej pompy błąd był dokładnie ten sam. Ekspres uruchamiał się w trybie serwisowym z dostępna opcją płukania. Po wybraniu startu działał przez chwilkę, pompa była odłączana po 5 sekundach. Wyczyściłem węzę, otworzyłem zawór zwrotny, wyczyściłem. Pusciłem jeszcze raz...bez rezultatu. Podłączyłem pompę na krótko z pomienieciem zbiorników, grzałek, zaworków tylko zasilanie z ekspresu – to samo. WYglądałona problem z sterowanie zasilaniem z płyty na pompe i odpuściłem Złożyłem, co by wyrzucić w jednym kawałku....włączyłem na pałę.....i ruszył
.
3 kawy zrobił. Zatem sprawdzać, monitorować......
.
Zerknąłem na ilość aukcji z ceramicznymi żarnami Saeco i jest tego sporo i schodzą dość sprawnie. Może z czasem jakość spadła ?
Co do samego ekspresu.....już miałem go wyrzucać.......
Dziwna sprawa, bo po włożeniu nowej pompy błąd był dokładnie ten sam. Ekspres uruchamiał się w trybie serwisowym z dostępna opcją płukania. Po wybraniu startu działał przez chwilkę, pompa była odłączana po 5 sekundach. Wyczyściłem węzę, otworzyłem zawór zwrotny, wyczyściłem. Pusciłem jeszcze raz...bez rezultatu. Podłączyłem pompę na krótko z pomienieciem zbiorników, grzałek, zaworków tylko zasilanie z ekspresu – to samo. WYglądałona problem z sterowanie zasilaniem z płyty na pompe i odpuściłem Złożyłem, co by wyrzucić w jednym kawałku....włączyłem na pałę.....i ruszył
3 kawy zrobił. Zatem sprawdzać, monitorować......
a zrobiłeś komputerem adaptację nowej pompy? 

Nie właśnie
.
Też o tym myślałem, ze może trzeba było coś wcisnąć
.
Mam jeszcze jednego podejrzanego
. Na wszelki wypadek kupiłem. Nadal mieszczę się w założonej kwocie
. Jak przystał ona włoska markę, obstawiam problem czujnika
. Wiec zamówiłem nowy przepływomierz
. Przed samym złożeniem, na siłę go otworzyłem i przekręciłem w nim koło/zębatkę. Możliwe że przystanęło się jej i stąd problemem był dopływ wody – czujnik w nim może odcinać zasilanie na pompę aby jej nie zatrzeć.
Kurde ale emocje
. Takie małe ustrojstwo a tyle wkurwu i radości z dłubania
.
Też o tym myślałem, ze może trzeba było coś wcisnąć
Mam jeszcze jednego podejrzanego
Kurde ale emocje
JohnnyB napisał(a):Kurde ale emocje . Takie małe ustrojstwo a tyle wkurwu i radości z dłubania .
i o to właśnie chodzi, z piłam też tak mam
Dziś rozkręciłem kosiarkę którą wczoraj zakupiłem za 130zł, nie wygląda to najlepiej ale postaram się ją doprowadzić do ładu i składu.
W temacie AGD to taka Dacia
, w ch to brzydkie ale działą
. Sam używam od jakiegoś czasu w domu tylko Candy i nie narzekam. Aktualnie mam 2 lodówki, zmywarkę, piecyk, pralkę – bez fajerwerków ale tanio i działa
.
Ja mam pralkę nową Candy (40cm głęboka).
Po zakupie okazało WiFi i można samemu wgrać program jaki sobie wymyślimy.
Najbardziej podoba mi się powiadomienie na telefon że skończyła pranie.
Całe 1,1kzł
Całe 1,1kzł
Grzyby napisał(a):Ja mam pralkę nową Candy (40cm głęboka).
Całe 1,1kzł
w tej cenie to raczej sama się nie rozładuje i prania nie rozwiesi

Ja szukam odpowiednich sprężyn żeby podnieść zawieszenie i nie mogę się zdecydować.
Musiałbym kupować "na czuja" a później montować i mieć nadzieję, że będzie tak jak chcę..
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
zadra napisał(a):Ja szukam odpowiednich sprężyn żeby podnieść zawieszenie i nie mogę się zdecydować.
Musiałbym kupować "na czuja" a później montować i mieć nadzieję, że będzie tak jak chcę..
Kup gwint
Pozdrawiam, Tomek
Drinking wine and killing time
Drinking wine and killing time
zadra napisał(a):Ja szukam odpowiednich sprężyn żeby podnieść zawieszenie i nie mogę się zdecydować.
załóż od jakieś wersji kombi i będzie stała wyżej