Irytujące rzeczy/usterki w BP

Mazda3 BP 2019–

Postprzez Dmb_T » 6 mar 2021, 13:08

Otwieranie bezkluczykowe.
Raz mi otwiera, innym razem nie, muszę z pilota.
Trzymam kluczyk w tej samej kieszeni, stoję przy aucie w podobnej pozycji.
Ki diabeł?
I druga sprawa, szczególnie wkurzająca.
Hamulec "ręczny". Jak wiadomo, włącza się sam i zawsze. Już to wkurza.
Ale.... czasem jak ruszam do przodu, starczy dodać gazu, bieg i ręczny sam się zwalnia. A czasem trzeba go zwolnić, wciskają najpierw pedał hamulca. Nie ma tu żadnej reguły. Raz jest tak a raz tak.
Czy ktoś może mnie tu oświecić??
Forumowicz

Od: 26 sty 2018, 18:22
Auto: mazda 3, 2018, 2.0

Postprzez max441 » 6 mar 2021, 15:44

Otwieranie bezkluczykowe.
Ki diabeł?

Ja bym zaczął od wymiany baterii.

I druga sprawa, szczególnie wkurzająca.
Hamulec "ręczny". Jak wiadomo, włącza się sam i zawsze. Już to wkurza.
Ale.... czasem jak ruszam do przodu, starczy dodać gazu, bieg i ręczny sam się zwalnia. A czasem trzeba go zwolnić, wciskają najpierw pedał hamulca. Nie ma tu żadnej reguły. Raz jest tak a raz tak.

Ręczny sam się nie zwolni gdy są niezapięte pasy lub otwarte drzwi. Może o to chodzi? Jeśli przed zgaszeniem silnika przytrzyma się przycisk ręcznego w dół, zgasi silnik i puści przycisk ręcznego, to ręczny się nie włączy i po ponownym odpaleniu dalej będzie zwolniony.
Forumowicz

Od: 14 kwi 2020, 19:04
Auto: Mazda 3 BP Skyactive-G 2.0 MT 122KM 2019 Hikari

Postprzez Palmer » 25 mar 2021, 22:34

Dotyczy nadwozia sedan. Zauważyłem, że przy otwieraniu (i zamykaniu) klapy bagażnika, wiązka elektryczna zahacza o twardą i ostrą krawędź wykładziny. Czy macie podobnie? To może spowodować, że po kilku latach oplot, izolacja tej wiązki postrzepi się. ASO twierdzi, że skoro tak to zostało przewidziane przez producenta to tak ma być..
Forumowicz

Od: 31 lip 2020, 09:21
Auto: Mazda3 BP 110 kW, AT '20

Postprzez MM4zda » 26 mar 2021, 07:48

Jak ASO twierdzi, że tak ma być to zmień ASO A po za tym wstaw zdjęcie tego problemu, co tam się dzieje? Może kolejna wada fabryczna jakaś i im więcej osób zgłosi problem to wyjdzie tsb.
Forumowicz

Od: 19 wrz 2019, 15:00
Auto: Mazda 3 BP Hikari + Luxury Black 2019

Postprzez Yuppy » 1 kwi 2021, 09:52

Dmb_T napisał(a):Otwieranie bezkluczykowe.
Ki diabeł?

Są już zestawy naprawcze na to. Trzeba dodatkowo uszczelnić klamki, bo problem pojawia się głównie po lub w trakcie deszczu. Mam już naprawione i jest lepiej, a przynajmniej od czasu naprawy problem już nie wystąpił. Trzeba męczyć o to ASO.
Początkujący

Od: 27 gru 2020, 21:01
Auto: Mazda 3 BP 2019 Skyaktiv-X AT Sedan
Mazda 6 GH 2010 DiSi AT Hatchback

Postprzez paweł_TBU » 1 kwi 2021, 09:57

u mnie uszczelnienie nie pomogło, 9 tego mam wymianę klamek, ale nie jest to problem tylko mazdy znajomi mają z tym kłopot w bmw i mercedesie.
Forumowicz

Od: 30 sie 2019, 14:05
Auto: Mazda 3 BP sedan Hikari AT /Alfa Romeo Mito TB MA.

Postprzez TheMonster » 1 kwi 2021, 10:48

Hmmm... raz miałem taką sytuację na myjni bezdotykowej, że auto się zamknęło, ale jak leciałem wodą w okolicy klamki to się otwierało i zamykało co chwile... spotkał się ktoś z Was z czymś takim?

I drugie pytanie... czy jak puszczacie spryskiwacz i spryskuje Wam reflektory to też u Was gasną?
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem
Tomasz W.
Przedstawiciel Pomorza
Moderator

Od: 22 lis 2015, 15:59
Auto: Seat Tarraco 1.4 e-HYBRID

Postprzez dzonn » 1 kwi 2021, 10:51

Tak i tak :).

Na myjni cały czas tak się dzieje, auto potrafi się kilkukrotnie zamknąć i otworzyć w trakcie mycia jeśli się kieruje strumień wody w miejsce gdzie są klamki.

A co do reflektorów, to jest bardzo wyraźny efekt przygaśnięcia w momencie pierwszego użycia spryskiwacza (gdy spryskiwana jest nie tylko szyba czołowa ale też właśnie reflektory). Zawsze przypuszczałem że to bardziej kwestia tego że woda/piana je na tę chwilę zasłania, ale może faktycznie przygasają? Trzeba by sprawdzić w dwie osoby :).
dzonn

Postprzez paweł_TBU » 1 kwi 2021, 10:54

TheMonster napisał(a):Hmmm... raz miałem taką sytuację na myjni bezdotykowej, że auto się zamknęło, ale jak leciałem wodą w okolicy klamki to się otwierało i zamykało co chwile... spotkał się ktoś z Was z czymś takim?

I drugie pytanie... czy jak puszczacie spryskiwacz i spryskuje Wam reflektory to też u Was gasną?

jeśli skierujesz wode z myjni na klamke to norma, natomiast światłą nie gasną, woda ma tak duże ciśnienie i gęstą mgłę że masz takie wrażenie że przygasają
Forumowicz

Postprzez TheMonster » 1 kwi 2021, 13:16

dzonn napisał(a):Na myjni cały czas tak się dzieje, auto potrafi się kilkukrotnie zamknąć i otworzyć w trakcie mycia jeśli się kieruje strumień wody w miejsce gdzie są klamki.

Może trzeba klucz w aucie zostawić na czas mycia żeby się nie zamykał <myśli>

paweł_TBU napisał(a):natomiast światłą nie gasną, woda ma tak duże ciśnienie i gęstą mgłę że masz takie wrażenie że przygasają

A widzisz... ja się raz przestraszyłem bo jechałem w nocy i właśnie tak wyglądało jakby na moment przełączył na światła dzienne :D ale skoro mówisz, że to tylko złudzenie to luz... uspokoiłeś mnie ;)
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem
Tomasz W.
Przedstawiciel Pomorza
Moderator

Od: 22 lis 2015, 15:59
Auto: Seat Tarraco 1.4 e-HYBRID

Postprzez paweł_TBU » 1 kwi 2021, 13:25

Będzie ci się zamykał bo ciśnienie jest na tyle duże że "wciska" przycisk zamykania, musiał byś zrobić odwrotnie, oddalić kluczyk poza zasięg.
Forumowicz

Postprzez k.siwczyk » 1 kwi 2021, 15:17

Trzeba po prostu uważać na klamki podczas mycia lub po prostu wyłączyć składanie lusterek na czas mycia. Co do klamek to u mnie wymiana pomogła, jednak nie jest czasami idealnie, ale na pewno lepiej. Także teraz zawsze to ja zamykam ostatni drzwi od samochodu, a nie pasażer.

Jeśli chodzi o wady to pojawiły się u mnie ostatnio dźwięki podczas puszczania hamulca. Jestem na 9-ego umówiony do ASO i po tym napiszę czy może znów jakaś kolejna wada w trójkach:
https://youtu.be/sgL0Ssb4Slo
Problem występuje podczas dłuższego postoju i np. gdy obroty spadną do 500 obr/min.
Przeprowadzona sekwencja ruszania wskazuje, że do dźwięku dochodzi podczas ruszania/puszczania hamulca (jakby hamulce się przyssały do kół (?))
Forumowicz

Od: 15 lis 2020, 13:18
Auto: Mazda 3 BP 2019 Hikari MT6 122KM

Postprzez dzonn » 1 kwi 2021, 15:47

paweł_TBU napisał(a):Będzie ci się zamykał bo ciśnienie jest na tyle duże że "wciska" przycisk zamykania, musiał byś zrobić odwrotnie, oddalić kluczyk poza zasięg.

A to nie jest tak, że jak kluczyk jest w środku to auto się nie zamknie? Chyba o to chodziło @TheMonster.
dzonn

Postprzez lelo28 » 1 kwi 2021, 18:31

Zasada prosta; na czas mycia kluczyk przy pupie i tyle. Jak zostawisz w środku to i tak będzie fiksował.
Forumowicz

Od: 28 lis 2018, 09:21
Auto: Mazda 3 BP 2019, Hikari, 2.0, 122 KM, 213 Nm,
Polymetal Gray

Postprzez paweł_TBU » 1 kwi 2021, 19:38

Kluczyk przy tyłku i tak za blisko. Ja po prostu nie zwracam na to uwagi, otworzy się zamknie nic się nie stanie
Forumowicz

Postprzez worn » 1 kwi 2021, 20:27

Jeżeli komuś podczas mycia przeszkadza to, że auto się co chwilę zamyka i otwiera, to polecam po prostu wyłączyć kluczyk i sprawa załatwiona. Lepszego sposobu nie ma.

paweł_TBU napisał(a):natomiast światłą nie gasną, woda ma tak duże ciśnienie i gęstą mgłę że masz takie wrażenie że przygasają

Ja jestem jednak zdania, że przygasają i tłumaczę to sobie względami bezpieczeństwa żeby światła nie powodowały oślepienia kierowców z naprzeciwka przez mgłę płynu.
Forumowicz

Od: 29 kwi 2020, 20:42
Auto: Mazda 3 BP
2.0 Skyactiv-X 180 KM MT
Kanjo 2019

Postprzez corky1 » 1 kwi 2021, 20:28

paweł_TBU napisał(a):Kluczyk przy tyłku i tak za blisko. Ja po prostu nie zwracam na to uwagi, otworzy się zamknie nic się nie stanie

Niby tak, ale problem jest taki, ze przy odblokowaniu otwierają się automatycznie lusterka, a wtedy trzeba uważać, aby nie wprowadzić wody za lustro z wiadomego powodu. U mnie kończy się to tak, ze wtedy szukam nerwowo kluczyka, aby szybko zamknąć. Chyba, ze jest jakiś sposób, aby zablokować otwieranie lusterek, ale kto by tam czytał instrukcje <glupek2>
Forumowicz

Od: 29 wrz 2007, 17:42
Auto: Mazda 3 BP Hikari MT 2019

Postprzez k.siwczyk » 1 kwi 2021, 21:15

corky1 napisał(a):Niby tak, ale problem jest taki, ze przy odblokowaniu otwierają się automatycznie lusterka, a wtedy trzeba uważać, aby nie wprowadzić wody za lustro z wiadomego powodu. U mnie kończy się to tak, ze wtedy szukam nerwowo kluczyka, aby szybko zamknąć. Chyba, ze jest jakiś sposób, aby zablokować otwieranie lusterek, ale kto by tam czytał instrukcje <glupek2>

Oczywiście, że można wyłączyć automatyczne rozkładanie.
Forumowicz

Od: 15 lis 2020, 13:18
Auto: Mazda 3 BP 2019 Hikari MT6 122KM

Postprzez paweł_TBU » 1 kwi 2021, 21:18

Ja jestem jednak zdania, że przygasają i tłumaczę to sobie względami bezpieczeństwa żeby światła nie powodowały oślepienia kierowców z naprzeciwka przez mgłę płynu.[/quote]

Trzeba by to sprawdzić w 2 osoby
Forumowicz

Postprzez lelo28 » 2 kwi 2021, 08:29

corky1 ty stary wyjadaczu, tyle czasu jeździsz i jeszcze nie wiesz że można wyłączyć automatyczne składanie.

Światła nie gasną. Wystarczy stanąć przed ścianą i włączyć spryskiwacze, na moment giną linie odcięcia. Strumień wody mocno rozprasza wiązkę światła, co daje taki efekt.
Forumowicz

Od: 28 lis 2018, 09:21
Auto: Mazda 3 BP 2019, Hikari, 2.0, 122 KM, 213 Nm,
Polymetal Gray