Fajfek napisał(a):Jakiś czas temu – około miesiąca – znalazłem tutaj wpis jednego forumowicza który pisał, że przedstawiając swojemu dilerowi niemiecki tekst TSB, dotyczący wymiany mocowań chłodnicy i aktualizacji oprogramowania PCM w celu poprawienia pracy silnika i gładszego przechodzenia z pracy 2 cyl na 4 cyl, uzyskał od serwisu obietnicę zamówienia nowych/poprawionych części i wykonania takiej "naprawy". Obserwuję też zagraniczne forum mazda3revolution i kilka osób które wykonały takie naprawy w serwisie nie są zadowolone, narzekają nawet na większe wibracje. Czy ktoś coś wie, lub ta osoba mogła by się wypowiedzieć, czy ta "naprawa" coś poprawiła? Może nie warto się o to "upominać" u dilera żeby nie było gorzej?
No więc miałem zrobioną wymianę mocowań chłodnicy razem ze zmianą oprogramowania (Mazda PL przygotowała tłumaczenie TBS na polski – ASO powinny mieć do niego dostęp). Na razie jeżdzę jedynie po mieście, ale mogę stwierdzić, że przy obrotach 1500 (60 km/h na 5 biegu, 50 km/h na 4) jest istotna różnica, a przy obrotach 1750 wibracje są praktycznie niezauważalne (wczesniej trzeba było kręcić powyżej 2000, aby osiągnąć taki efekt). Reasumując, na chwilę obecną wyraźna poprawa jest, zobaczę jak się będzie sprawować w trasie.
P.S. Uprzedzając ewentualne uwagi, zejście do 1500 obrotów miało na celu jedynie sprawdzenie czy jest zmiana. Normalnie na takich obrotach nie jeżdżę, staram się nie schodzić poniżej 1800-2000.