przez zadra » 23 lut 2020, 20:12
Ja już rozwiązałem swój problem.
Udało mi się kupić taki sam, ale sprawny komputer, a 270zł.
Na szczęście był sprawny i podszedł elegancko jako dawca części.
Niestety całościowo kupiony komputer nie był zdatny do użytku, zawiasy klapy luźne-nie trzymały pozycji, obudowa 150 razy otwierana, brak śrubek i kilka zadrapań, również klapa wyświetlacza przy otwieraniu traktowana śrubokrętem.
Wyglądało jakby ktoś uczył się na nim otwierania laptopów...
Płytę główną z nowo kupionego przełozyłem bez większych problemów do komputera rodziców, uzbroiłem go w większą ilość ramu, wstawiłem również lepszy z dwu dostępnych procesorów; przy całej robocie wyczyściłem wentylator, radiatory i oczywiście układ graficzny i procesor dostał nową pastę termoprzewodzącą.
Niespodzianką okazała się bateria z kupionego kompa – przy odpowiednim ustawieniu parametrów i niewysilonej pracy laptop pracuje na iej ok 1h30 , co w porównaniu z poprzednią (zarżniętą) baterią jest dużym sukcesem.
przy rozbiórce starego komputera wyszło na jaw, że najprawdopodobniej za nieprawidłową pracę (raczej jej brak) odpowiedzialna jest kość Flash ramu ktoŕa najprawdopodobniej była już naprawiana, bo wskazuje na to wygląd lutów na nóżkach układu scalonego.
Dziękuję za wszystkie dobre rady, gdyby nie udało mi się naprawić starego, to musiałbym wysupłać z 700 pln na nowego-starego kompa dla rodziców i wówczas rady byłyby dla.mnie zbawieniem.
na koniec zdjęcie kości prawdopodobnie winnej niewłaściwej pracy płyty glównej komputera.
- Załączniki
-

- Tak wyglądają luty scalaka uszkodzonej płyty
-

- Tak to wygląda na płycie sprawnej
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...