Oświetlenie zewnętrzne – LED, Xenon, Halogen
A czym Twoim zdaniem różni się montaż soczewki ksenonowej od montażu całej lampy w wersji ksenon?
- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
To jaki jest ogólnie wniosek ? Ze każde inne philipsy blue vision czy osram to fajans ? Oryginały zawsze będą lepiej świecić ?
Dopisano 11 lis 2019, 15:21:
To jaki jest ogólnie wniosek ? Ze każde inne philipsy blue vision czy osram to fajans ? Oryginały zawsze będą lepiej świecić ?
Dopisano 11 lis 2019, 17:53:
Ps chyba lepiej kupić oryginały używki reflektory całe ledowe ( już od 2200 za komplet ) z rynku EU niż chińskie podróbki za ta sama kwotę
Dopisano 11 lis 2019, 15:21:
Dopisano 11 lis 2019, 17:53:
Ps chyba lepiej kupić oryginały używki reflektory całe ledowe ( już od 2200 za komplet ) z rynku EU niż chińskie podróbki za ta sama kwotę
mxostry napisał(a):To jaki jest ogólnie wniosek ? Ze każde inne philipsy blue vision czy osram to fajans ? Oryginały zawsze będą lepiej świecić ?
Ja bym powiedział, że wręcz przeciwnie – wszystko świeci lepiej od oryginałów, które są za to nie do pobicia jeśli chodzi o trwałość. Ale ja bym tam wolał mieć światła, które cokolwiek oświetlają niż żarówki, które wytrzymują 200 tys. km.
popi2009 napisał(a):to zamiast inwestować w 300zł w ledy i dalej jezdzic na zoltku dziennym zainwestuj w pelny reflektor – jak masz auto europejska wersja pasuja plug and play bez jakichkolwiek przerobek. wpinasz wtyczke i wszystko działa – wiem bo sam testowałem
https://www.aliexpress.com/item/AKD-Car ... autifyAB=0
Popi2009 Na pewno działają reflektory led do zwykłych plug&play ? Dużo roboty przy przekładaniu? Jak testy wypadły ? Jeździsz teraz na ledach czy żółtkach?
Dopisano 19 lis 2019, 22:47:
Ps jeśli wklada się same lampy plug&play to myslalem żeby kupić używki do BN i żeby serwis ASO to włożył , dlatego pytam żeby wiedzieć jak za roboczogodzine mogą krzyknąć i ile z tym roboty , bo podejrzewam , ze trzeba zwalić cały przód razem ze zderzakiem . Ktoś ma doświadczenie z Chińskimi z AliExpress ?
45 minut i wymienione. 3 spinki w nadkolu, 1 śruba mocująca lampę do ślizgu pod zderzakiem, 3 śruby lampy, kilka spinek z góry zderzaka i kilka śrubek. Ot cała filozofia. Dołu zderzaka nie rozpinasz bo ładnie się odchyla. Do roboty potrzebny klucz nasadowy 10mm, śrubokręt krzyżakowy i łapka do spinek.
531-640-670
Ale wtyczki i instalacja rozumiem ze jest plug& play? Gdzieś na YouTube widziałem jakis filmik jak jakis latynos w US rozłożył cały przód żeby wymienić reflektory i coś
Przy kablach grzebał ( dlatego pytam ) Wymieniałeś reflektory od chińczyków z
AliExpress czy używki od wersji z ledami?
Przy kablach grzebał ( dlatego pytam ) Wymieniałeś reflektory od chińczyków z
AliExpress czy używki od wersji z ledami?
Ciekawi mnie ilu ludzi stad ma te refloktory led z AliExpress i od jakiego czasu , a po drugie to ciekawi mnie np to , ze opinie na AliExpress są tylko z US , gdzie w stanach swiatla nie są asymetryczne jak u nas , dlatego nie wiem czy to nie jest czasem bubel
Popi2009 miał założone LEDowe lampy z Ali, z tego co wiem był zadowolony. Niestety z pewnych, bliżej niezrozumiałych powodów usunął konto.
Wg. serwisówki instalacja lamp halogenowych i led jest identyczna – ta sama wtyczka, te same główne wyprowadzenia. Różnią się jedynie detale, np. do LED dodane jest sterowanie AFS czy wygaszanie strefowe dodatkowymi pinami (nieużywanymi w halogenie)
Problem zaczyna się na Allegro, bo z jakiegoś powodu sprzedają lampy bez wiązki, która jest częścią lampy a nie instalacji samochodu. A bez tej krótkiej wiązki to się tak łatwo nie da
Wg. serwisówki instalacja lamp halogenowych i led jest identyczna – ta sama wtyczka, te same główne wyprowadzenia. Różnią się jedynie detale, np. do LED dodane jest sterowanie AFS czy wygaszanie strefowe dodatkowymi pinami (nieużywanymi w halogenie)
Problem zaczyna się na Allegro, bo z jakiegoś powodu sprzedają lampy bez wiązki, która jest częścią lampy a nie instalacji samochodu. A bez tej krótkiej wiązki to się tak łatwo nie da
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
W styczniu kupiłem żarówki H11 led firmy osram model ledriving HL ( nie fog
) , zapłaciłem 390 zł . założyłem do mazdy, i po 2 miesiącach , przejechaniu jakis 3 tysięcy kilometrów w różnych warunkach , deszcz , śnieg , mgła , warunki dobre , warunki zle itp mogę powiedziec jedno – miedzy zwykłymi żółtymi żarówkami na 1 montaz przepaść , PRZEPAŚĆ powtórzę . Mamy soczewki w oryginale , światła maja piękna linie odcięcia , nikogo nie oślepiają , widoczność to jest jakieś 100 razy lepsza niż przy zwykłych zoltkach . Aby nie reklamować firmy osram można założyć tez philipsy , maja inny układ chłodzenia żarówki, są droższe i maja moduł canbus, który akurat w naszych mazdach nie jest wcale potrzebny, zachęcam każdego kto się zastanawia , nie wiem jak do tej pory mogłem jeździć na zoltkach , powtarzam przepaść . Tak wiem , nie maja homologacji , ale kto to sprawdzi w światłach soczewkowych i w aucie z 18 roku . Czytałem na forum Mazdy 6 nadgorliwocow którzy twierdzili ze przy takich żarówkach ubezpieczyciel AC może nie wypłacić odszkodowania itp – mam kolegę rzeczoznawcę w PZU i się śmiał , ze kto takie rzeczy będzie sprawdzał . Jeśli myślicie o żarówkach halogenowych +150% czy jakis innych tego typu wynalazkach to szkoda kasy , jeśli chcecie mieć wreszcie porządne światła to kupcie sobie żarówki led czy osram cyz Philips obojętnie , byle nie gowno chińskie i będziecie zadowoleni
Dopisano 23 mar 2020, 23:34:
Montaz ...

Dopisano 23 mar 2020, 23:34:
Montaz ...
Bo lampa i soczewka w samochodzie posiadają już homologację na typ żarówek i rodzaj światła. Takie żarówki spełniają jakieś wymogi i każde odstępstwo unieważnia homologację. Póki co nie ma takiego standardu żarówek ledowych jak w przypadku halogenowych (H1, H7 itd) czy ksenonowych (D2R, D1S itd), gdyż LEDy w nowych autach są zintegrowane z lampą i nie podlegają samodzielnej wymianie.
- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
mxostry napisał(a):kupcie sobie żarówki led czy osram cyz Philips obojętnie , byle nie gowno chińskie i będziecie zadowoleni
Z tego co czytałem to firma Osram ma 35% produkcji w Azji , ciekawe gdzie akurat robią te żarówki?
Np. kierunkowskazy do lusterek produkują w Chinach
https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... &start=500
może dlatego tak dobre zamienniki są na Aliexpes ?
PS
Wszędzie gdzie tylko mogłem wymieniłem żarówki na Chińskie tanie Ledy
Pozdrawiam
andrep napisał(a):mxostry napisał(a):kupcie sobie żarówki led czy osram cyz Philips obojętnie , byle nie gowno chińskie i będziecie zadowoleni
Z tego co czytałem to firma Osram ma 35% produkcji w Azji , ciekawe gdzie akurat robią te żarówki?![]()
Np. kierunkowskazy do lusterek produkują w Chinachpisałem o tym w poniższym wątku z dnia 28 lis 2019:
https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... &start=500
może dlatego tak dobre zamienniki są na Aliexpes ?dodam że moja Mazda przypłynęła z Hiroszimy , więc bym nie uogólniał …
PS
Wszędzie gdzie tylko mogłem wymieniłem żarówki na Chińskie tanie Ledy, schowek ,kabina, podświetlenie rejestracji, światła wsteczne podświetlenie bagażnika-listwa led i wszystko już prawie 3 lata działa super. Opisałem powyższe w wątku pod powyższym linkiem
![]()
Pozdrawiam
Kolego nie wiem jak działają chińskie , kupiłem osramy żeby mieć święty spokoj , i gwarancje na 5 lat, tak samo jak tej firmy mam oświetlenie diodowe wewnątrz, tablice , i mocne światła cofania.
artgeo napisał(a):Dobra cena, nie widzę poniżej 400.
To 1 czy 2 generacja?
Wpina się po prostu wiązkę z auta w ten "przedłużacz"?
Dobrze wchodzi w gniazdo: jest dłuższa czy coś?
Wpina się je bez problemu w 5 sekund , nic nie trzeba dłubać , przerabiać itp , ps moj ojciec jak się przejechał moja Mazda po montażu od razu kupił to samo do swojego juka z 19 roku, tez ma soczewkę i tez H11 i tam tez jest niebo a ziemia
Dopisano 24 mar 2020, 12:10:
Pamiętajcie żeby kupić wersje HL bo w intercarsie na początku miałem zamówione philipsy i przyszły w wersji fog ale nawet nie odebrałem , dlatego kupiłem osramy, są 200 zł tańsze od philipsa , pewnie dlatego ze nie maja tego canbusa który i tak niepotrzebny do mazd
Jak z grzaniem się i odprowadzaniem ciepła?
Badałeś temat?
Dopisano 24 mar 2020, 23:44:
mxostry i jeszcze pytanie do Ciebie: co masz wstawione jako światła długie / drogowe H15? Jak zapalasz oba, nie wygląda to dziwnie? Krótkie / mijania 6000K, a długie / drogowe żółte?
Badałeś temat?
Dopisano 24 mar 2020, 23:44:
mxostry i jeszcze pytanie do Ciebie: co masz wstawione jako światła długie / drogowe H15? Jak zapalasz oba, nie wygląda to dziwnie? Krótkie / mijania 6000K, a długie / drogowe żółte?
Przejechałem z 3 tyg temu długa traske, około 450 w 1 stronę i powrót , nic się nie działo złego , w osramach jest chłodzenie pasywne , nie przegrzeja się nie ma opcji . Na pozycjach założone osram led tak by kolor się nie różnił , do dziennych używam zoltkow H15 oryginałów , No i robią za długie , wiadomo, jak jadę na ledach to jak trzeba poprawiam długimi , ale rzadko się używa tych długich to jaka to różnica. Kolor tych osramow ma 6.000 k czyli taka ładna soczysta biel jakby były fabryczne ledy, niektórzy maja wstawiony szajs chiński o wyższych wartościach światła w kelwinach dlatego wychodzi im te światło na niebiesko i wyglada jak ze spawarki, tutaj jest piękna biel taka jak powinna być w fabrycznych ledach , No i tez tak działają , moj kolega ma cx3 z ledami fabrycznymi to pomiędzy moimi a jego światłami nie ma żadnej różnicy, sprawdzaliśmy w różnych warunkach , odcień również taki sam
Miałem te philips led .trochę na nich pojeździłem i sprzedałem.w soczewce widać je bo diody mają tylko z 2 stron i soczewka nie jest całą wypełniona światłem tylko środek jest ciemny A to się rzuca w oczy.Takie są moje obserwacje.Wszystko jest do czasu aż psy się przyczepia. Przeglądu do nie przejdzie A wymieniać co przegląd żarówki na zwykłe to szkoda zachodu.Co do świecenia to też nie świecą tak samo tzn.światło na asfalcie jest bardziej rozproszone i za wysoko trochę świecą. W fabrycznych ledach widać odcięcie na drodze gdzie się kończą i widać że są skierowane bardziej na prawo A te philips oba świecą na wprost. Takie są moje opinie o tych ledach.
Dla tego zastanawiam się teraz nad tymi philipsami white 3700 z pierwszej strony co mają żywotność 400 g. Może ktoś takie ma i się wypowie?
Dopisano 31 mar 2020, 10:24:
Znalazłem jeszcze takie coś.Przy takich samych h4,h7,h1 jest więcej ocen produktu na allegro z jednym negatywem ze się przepaliły szybko. Wszystkie inne komentarze są pozytywne. Oceniajcie.
https://allegro.pl/oferta/tungsram-zaro ... 8664147982
Dla tego zastanawiam się teraz nad tymi philipsami white 3700 z pierwszej strony co mają żywotność 400 g. Może ktoś takie ma i się wypowie?
Dopisano 31 mar 2020, 10:24:
Znalazłem jeszcze takie coś.Przy takich samych h4,h7,h1 jest więcej ocen produktu na allegro z jednym negatywem ze się przepaliły szybko. Wszystkie inne komentarze są pozytywne. Oceniajcie.

Śmiem twierdzić ze ledy philipsa H11 HL to ty kolego widziales tylko na obrazku bo takie bzdury co wypisujesz to szok. W soczewce je widać
Bzdura , potwierdzenie foto niżej , światło rozproszone ? Bzdura ! Piękna linia odcięcia( foto niżej ) za wysoko świecą ? Może masz mazdę po jakimś strzale z przodu konkretnym dzwonem i ci lampy krzywo poskładali . Kolejny dowód na to , ze chyba widziales je tylko na obrazku to to , ze myślisz o ich zamianie na jakieś gowno white vision H11 , bo ten kto założył ledy philipsa lub osram więcej nie chce słyszeć o zoltkach . A może Kolego miałeś philipsy z AliExpress za 10 dolcow to by wszystko wyjaśniało , albo jakis wynalazek typu amio na niby diodach philipsa
Dopisano 31 mar 2020, 19:03:
X
Dopisano 31 mar 2020, 19:05:
Ps tu akurat wstawiłem zdjęcie z juka bo mazdę mam umytą i zastawiona i nie chce mi się jej wyciągać z garażu ale to to samo , ten sam efekt , te same h11 osram HL , ale jak ktoś bardzo chce to zrobie jutro foto
Dopisano 31 mar 2020, 19:03:
X
Dopisano 31 mar 2020, 19:05:
Ps tu akurat wstawiłem zdjęcie z juka bo mazdę mam umytą i zastawiona i nie chce mi się jej wyciągać z garażu ale to to samo , ten sam efekt , te same h11 osram HL , ale jak ktoś bardzo chce to zrobie jutro foto
Ostatnio edytowano 31 mar 2020, 21:09 przez Mr_Bartek, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Nie cytujemy całych postów
Powód: Nie cytujemy całych postów