Tryb testowy MCU (JCI test mode) / przełączanie blokad
1, 2
Znalazłem taki oto film na YouTube – omawią wjeście w tryb testowy systemu infotainment Mazdy, a następnie uruchomienie skrytpu wyąłczającego blokowanie ekranu dotykowego podczas jazdy.
Nie wiem w jakiej to Mazdzie było nagrane... ale w mojej CX3 również można przejsć w tryb testowy (przytrzymanie Fav+Mute+Music), niestety dalej przejsć nie można (20 sek trzymanie DEL nie włącza JCI test mode).
Interesuję się tym ze względu na prawdopodbną możliwość odblokowania w tym trybie automatycznego ryglowania drzwi. Czy ktoś ma może jakieklowiek informacje na ten temat w odniesieniu do CX3?
Nie wiem w jakiej to Mazdzie było nagrane... ale w mojej CX3 również można przejsć w tryb testowy (przytrzymanie Fav+Mute+Music), niestety dalej przejsć nie można (20 sek trzymanie DEL nie włącza JCI test mode).
Interesuję się tym ze względu na prawdopodbną możliwość odblokowania w tym trybie automatycznego ryglowania drzwi. Czy ktoś ma może jakieklowiek informacje na ten temat w odniesieniu do CX3?
- Od: 8 lut 2017, 20:19
- Auto: Mazda CX3 SkyPassion 4x2 MT 120KM
- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
Nie pamiętam teraz numeru firmawere'u , ale odbierany 10 dni temu więc zapewnie najnowszy.
Tam jest kilka ekranów (przewijanie przez "next")... na innym filmiku gdzieś na youtube coś tam mi mignęło na 2 czy 3 stornie z "doors" w nazwie... wieć chciałem sam sprawdzić.
Tam jest kilka ekranów (przewijanie przez "next")... na innym filmiku gdzieś na youtube coś tam mi mignęło na 2 czy 3 stornie z "doors" w nazwie... wieć chciałem sam sprawdzić.
- Od: 8 lut 2017, 20:19
- Auto: Mazda CX3 SkyPassion 4x2 MT 120KM
Ja sobie zaktualizowałem oprogramowanie do 59.00.545(wcześniej zablokowałem przed blokadą
), to jutro sprawdzę jak znajdę czas
Pytałeś na forum 3 ki o kody , ja mam diagnostyczne , może Ci się przydadzą?
Pozdrawiam
Kody i lista ze strony :
http://www.lukasz-skalski.com/portfolio ... zd-player/
i z forum mazda3revolution
Dopisano 6 lut 2019, o 10:25:
Tak, mnie się udało 5 min. temu, innym sposobem
,zaraz dam fotki i powiem co? i jak?
Zamiast trzymać klawisz Deel 20 sek. ( u mnie nie działa) wystarczy nacisnąć raz klawisz T/M po prawej i mamy ekran jak na foto 2 .
Na filmiku nie ma tego klawisza T/M , mam nadzieję że pomogłem?
Więcej nic nie robiłem, ekran dotykowy mam już odblokowany a z "marszu" nic nie chcę ruszać
Pozdrawiam
Pytałeś na forum 3 ki o kody , ja mam diagnostyczne , może Ci się przydadzą?
Pozdrawiam
Kody i lista ze strony :
http://www.lukasz-skalski.com/portfolio ... zd-player/
i z forum mazda3revolution
Dopisano 6 lut 2019, o 10:25:
WojtekK76 napisał(a):Czy udało się komuś wejść w tryb "JCI testmode" w wersji systemu 59.00.545?
Tak, mnie się udało 5 min. temu, innym sposobem
Zamiast trzymać klawisz Deel 20 sek. ( u mnie nie działa) wystarczy nacisnąć raz klawisz T/M po prawej i mamy ekran jak na foto 2 .
Na filmiku nie ma tego klawisza T/M , mam nadzieję że pomogłem?
Więcej nic nie robiłem, ekran dotykowy mam już odblokowany a z "marszu" nic nie chcę ruszać
Pozdrawiam
- Załączniki
-
Kody diagnostyczne do MZD Player -assist-codes.pdf
- (87.17 KiB) Pobrane 318 razy
-
Lista kodów.odt
- (13.64 KiB) Pobrane 270 razy
Może jeszcze ktoś potwierdzi lub zaprzeczy? istnienie tego "guzika" T/M, bo jeśli jest tylko u mnie to może przez różne modyfikacje wgrane?
, chociaż wątpię...
Szkoda że nie pomogłem
Ale przynajmniej wiem że u mnie wszystko jest OK
Dopisano 6 lut 2019, o 17:36:
Podczas aktualizacji zrobiłem dokumentację zdjęciową
i okazuje się że "tajemniczy" guzik już tam był w poprzedniej wersji oprogramowania (fabrycznej) 
Dopisano 6 lut 2019, o 23:33:
Coś mi się wydaje że tak jak podejrzewałem wcześniej ten guzik "dodał" się u mnie przez wgrywanie wcześniej różnych tweak-ów
W każdym razie super "działanie uboczne"
Znalazłem coś takiego ostatni screen.
Dopisano 7 lut 2019, o 12:09:
Czy ktoś z kolegów-koleżanek może jeszcze sprawdzić jak w jego autku wygląda ekran Test Screen ?,czy jest guzik T/M?
To tylko naciśnięcie trzech guzików i powrót, nic się nie stanie
. Ja jak trzeba komuś coś sprawdzić to "latam" do garażu od razu i czasem więcej niż jeden raz ,a nie mam pod domem
Widzę że tyle osób czyta....
Dziękuję
Dopisano 7 lut 2019, o 15:05:
Dla tych ciekawych
, tak wyglądają dalsze ekrany JCI
Szkoda że nie pomogłem
Ale przynajmniej wiem że u mnie wszystko jest OK

Dopisano 6 lut 2019, o 17:36:
Podczas aktualizacji zrobiłem dokumentację zdjęciową
Dopisano 6 lut 2019, o 23:33:
Coś mi się wydaje że tak jak podejrzewałem wcześniej ten guzik "dodał" się u mnie przez wgrywanie wcześniej różnych tweak-ów
Znalazłem coś takiego ostatni screen.
Dopisano 7 lut 2019, o 12:09:
Czy ktoś z kolegów-koleżanek może jeszcze sprawdzić jak w jego autku wygląda ekran Test Screen ?,czy jest guzik T/M?
To tylko naciśnięcie trzech guzików i powrót, nic się nie stanie
Widzę że tyle osób czyta....
Dziękuję
Dopisano 7 lut 2019, o 15:05:
Dla tych ciekawych
Dzięki
, czyli moje przypuszczenia się potwierdzają...
Mnie też bierze na aktualizację
do najnowszego , ale jak to mówią jak działa to po co ruszać...
Widzę że jest od jakiegoś czasu do pobrania (pobrałem
) 70.00.100.
Masz na myśli interfejs szeregowy UART ?
Pozdrawiam i dziękuję za fatygę
Mnie też bierze na aktualizację
Widzę że jest od jakiegoś czasu do pobrania (pobrałem
Masz na myśli interfejs szeregowy UART ?
Pozdrawiam i dziękuję za fatygę

Musi być jakiś sposób by tam wejść (np. ASO ma na pewno), albo trzeba "szpiega "w ASO umieścić
, może po prostu wystarczy telefon?, jak klient coś zepsuje to i tak da im zarobić za naprawę
, albo samemu popróbować to na zapalonym to na zgaszonym silniku ,jakieś próby naciskania innych guzików? ja bym się bawił (jak bym potrzebował?) bo przecież raczej nic się nie zepsuje
.Pewności nie mam
Pozdrawiam
Pozdrawiam
1, 2