Jakie głośniki 5x7

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez Eternity » 12 lip 2006, 15:50

Xionc napisał(a):jak chcesz posłuchac to na jakims spocie warszawskim zapraszam

Chetnie, zanim zakupię :D ( No i w końcu, będzie pretekst żeby zebrać sie na spot ;) )

jesus napisał(a):szkoda, że nie znam się na audio – bo bym chętnie swoje 3 grosze wrzucił

" jakoś Ci nie ufam i jakoś Ci nie wierzę" ( i nie zależy to od mojej wiary ;) )
Edit by mod: Rozmiar samej fotografii/grafiki w podpisie (i całego podpisu) jest jasno określony w temacie FAQ przyklejonym w każdym z działów. Proszę o przestrzeganie zaleceń.
Początkujący

Od: 28 maja 2006, 20:52
Auto: D16Z6

Postprzez Xionc » 12 lip 2006, 17:45

Ja też znam takich, przy ktorych ja się nic a nic nie znam, tylko z innego forum ;)
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)

Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
statusTest
Forumowicz

Od: 2 cze 2004, 23:25
Auto: Mazda CX-7 2.3T AT AWD '08

Postprzez Paweł » 12 lip 2006, 20:03

"Niski" Clarion? Pomylka....

Z-Enhanced Pomylka. <lol>
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez Xionc » 12 lip 2006, 22:29

tco_tm napisał(a):"Niski" Clarion? Pomylka....

Nie taki niski, czwarty od dołu.
Pozdrawiam,

Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
statusTest
Forumowicz

Postprzez Viceroy » 14 paź 2007, 18:15

chciałbym troche odswiezyc temat he :)

wiec obecnie co polecacie 5x7 komplet 2 sztuki w cenie do 200 zł max :) ?
Only Strong Can Survive
Forumowicz

Od: 23 wrz 2007, 23:10
Auto: 323F BA 1,5 95 r.

Postprzez elo_Kamil » 22 paź 2007, 22:49

Zastanawiam się nad JBL – GTO 8627 w Media Markt u mnie 220 zł co o nich myślicie ?
http://www.megamedia.pl/glosniki-samoch ... hp?off=147
elo_Kamil

Postprzez Viceroy » 23 paź 2007, 07:07

podobno te z wiekszym RMS lepsze są
Only Strong Can Survive
Forumowicz

Postprzez mlody1921 » 23 paź 2007, 11:29

witam co do firmy boschmann to ma swoje tzw. rodzynki ktore potrafią łupać:
z subów wersja ALX
z wzmaków 990Atx, i Psx D1, psxD2
mocowo 700rms przy 4 ohm , 1kW przy 1 ohm , 1,5kW 1 ohm

to jest warte uwagi do subów

ogólnie elipsy i inne marnizna na dodatek ze nie chce grać to wytrzymałość mierna wiem bo rozbierałem Nuke 10 na części pierwsze marne kleje i elementy

co do elips u kolegi w 323Ba słyszałem w przednich drzwiach miał pod Blau mkII i pod Pionkiem 5900 i powiem ze grało to dość nieźle i mocno

jezeli kolega sie uparł na elipsy to Hertz, Pyle ale ich koniecznie gdzies posłychać , Alpiny nie słyszałem

Boschmanna sobie na wstępie odpuść
Sprzedam Amory do Mx-3 przód tył mocowania amortyzatorów
Forumowicz

Od: 26 mar 2005, 01:26
Auto: Mazda Mx-3 KL-DE ....Turbo :D

Postprzez Ache » 23 paź 2007, 13:06

Viceroy napisał(a):podobno te z wiekszym RMS lepsze są

A wiec tak:
Moc glosnika dobierasz na podstawie mocy wzmacniacza w radiu lub zewnetrznego wzmacniacza.Jezeli masz samo radio to kup cos co ma max 40 W RMSu..jak masz wzmacniacz to kup takie ktore maja podobna moc do wzmacniacza bo inaczej wszystko na bank bedzie charczec!! Najlepiej jakbys kupil dystanse i 16 zamontowal separowane..i wogole podstawa to wytumienie drzwi!!
Ajajajajajajaj.. Co ludzie co za kraj..
Forumowicz

Od: 10 mar 2007, 01:38
Auto: Mitsubishi Galant EA Kombi 2.5 V6 manual Daimos Ltd :D

Postprzez mlody1921 » 23 paź 2007, 13:15

ja sądze i nie tylko ja ze lepiej nawet jak wmak jest mocnijszy od głośników o 1/4 albo 1/3 bo jest lepsza kontrola nad głośnikami
Sprzedam Amory do Mx-3 przód tył mocowania amortyzatorów
Forumowicz

Od: 26 mar 2005, 01:26
Auto: Mazda Mx-3 KL-DE ....Turbo :D

Postprzez Viceroy » 24 paź 2007, 08:59

czyli jak mam radio he i radio ma 4x50 to wielkosc RMS nie ma wielkiego znaczenia ?
Only Strong Can Survive
Forumowicz

Postprzez Ache » 24 paź 2007, 10:12

Ciezko powiedziec czy nie ma znaczenia..bo moce odtwarzaczy sa podobne..w kazdym razie Twoje radio ma RMSu jakies 15-18 W jak kazde.. i dlatego jesli chcesz grac na samym radiu kup glosniki o jak najmniejszej mocy RMS bo inaczej radio nie bedzie w stanie ich kontrolowac i potem sa historie pod tytulem "Dlaczego golsniki harcza?" :|
Forumowicz

Postprzez Viceroy » 24 paź 2007, 17:11

achaaaaaaaaaaaaa

jarze czyli lepiej zakupic te co maja 35 niz te co maja 120 rmsu

danke za info
Only Strong Can Survive
Forumowicz

Postprzez Ache » 24 paź 2007, 23:21

Dokladnie tak ;) Chyba ze bedziesz mial wzmacniacz to kup glosniki podobne mocowo do wzmacniacza (moc RMS) :)
Forumowicz

Postprzez Viceroy » 25 paź 2007, 18:48

okey dzieki za informacje
Only Strong Can Survive
Forumowicz

Postprzez grzesiekodm » 30 gru 2007, 15:04

Witam wszystkich!
Postanowiłem dopisać się do tego wątku, bo moim zdaniem najbardziej wiąże się z tematem, który pragnę poruszyć. Jeżeli administratorzy uznają, że jest inaczej, to proszę przenieść mój post do odpowiedniejszego wątku.

Niedawno stałem się posiadaczem Mazdy 6 z 2002 roku. Zaskoczyła mnie bardzo niska jakość dźwięku w tym samochodzie. Z pewnością nie jest to wersja z BOSE, bo nie ma pod siedzeniem wzmacniacza, ani głośnika niskotonowego w bagażniku, ani tez głośników wysokotonowych w obudowie lusterek. Radio wyposażone jest w odtwarzacz CD. Głośniki, które są zamontowane w drzwiach są zapewne jednodrożne, wykonane w całości z papieru. Dźwięk z nich jest bardzo słaby i pozbawiony zarówno tonów niskich, jak i wysokich. Generalnie absolutne dno!
Zastanawiam się nad rozbudową tego systemu audio. Rozważam trzy możliwości:
– wymianę głośników na takie, które wykorzystają w pełni możliwości fabrycznej jednostki centralnej (nie będzie przesterowań, charczenia, itp.) W tym wariancie wymieniam tylko głośniki. Budżet do 500zł.
– wymiana głośników, wytłumienie częściowe drzwi i wymiana kabli. W tym wariancie dopuszczam przeróbki w montażu głośników i zastąpienie oryginalnych 5x7” odseparowanymi głośnikami 16,5cm. Budżet do 1200zł.
– zakup wzmacniacza, wymiana kabli, całkowite wygłuszenie drzwi i zakup absolutnie bezkompromisowych głośników do drzwi przednich. Budżet około 2000zł.

Proszę o pomoc w podjęciu odpowiedniej decyzji. Oczekuje Waszych sugestii a jeszcze lepiej konkretnych propozycji (marka, model, cena). Chciałem jeszcze tylko dodać, że w żadnym z wariantów nie zamierzam instalować głośnika subniskotonowego, czy tez zmieniarki.

Proszę również o rozwianie moich wątpliwości. W jednej z firm car-audio usłyszałem taką informację, że w Maździe 6 jest tak słaba (w sensie technicznym) jednostka centralna, że podpinanie do niej wzmacniacza zewnętrznego jest nieporozumieniem. Taka konfiguracja nigdy nie da dobrego dźwięku, bo po pierwsze nie ma jak tego wzmacniacza podpiąć, po drugie jednostka centralna jest tak kiepskiej jakości, jak najniższe z modeli Pioneera czy Panasonica (takie porównanie dosłownie padło) i zawsze to ona będzie najsłabszym ogniwem całego zestawu. Wedle opinii tego człowieka równie słaby jest odtwarzacz CD, który nie zapewnia minimum dynamiki, oraz kiepski tuner. Wszystko to powoduje, że rozbudowa systemu audio poza wymianą fabrycznych głośników na lepsze i ewentualnym częściowym wygłuszeniem drzwi całkowicie mija się z celem. Pan, z którym rozmawiałem sprawiał wrażenie osoby bardzo przekonywującej, bo jak sam stwierdził ma w domu taka Mazdę. Sam nie wiem, co o tym myśleć? Może drodzy Koledzy wyrażą swoja opinie na temat tej wypowiedzi? Będę bardzo wdzięczny zwłaszcza, że po tym co usłyszałem zacząłem powątpiewać w sens jakiejkolwiek przeróbki w moim aucie.
Początkujący

Od: 30 gru 2007, 12:24
Auto: Mazda 6 Exclusive '09 MZR-CD 140KM

Postprzez chix » 31 gru 2007, 02:13

Kwestia podłączenia wzmacniacza do radia to tylko dorobienie wyjścia rca, co nie jest problemem o ile ktoś jest specem, a nie "szpecem" ;) Z powodzeniem się to robi, zwłaszcza w najnowszych modelach aut. I zwykle seria wystarcza do wypuszczenia dobrego sygnału na którym można coś zbudować dalej...

Jeżeli masz możliwość to pierwszą wersję sobie raczej odpuść...

Ja bym widział jak ma być bez suba DLS R6A, porządnie zamontowane + jakiś szybki wzmacniacz. No i lepsza jednostka centralna.
Forumowicz

Od: 12 paź 2007, 19:00
Auto: R19 GTS

Postprzez Xionc » 31 gru 2007, 13:31

grzesiekodm, jeśli to ma w ogóle grać i dawać Ci radość ze słuchania muzyki, opcja pierwsza odpada.
Po pierwsze, trzeba by się dowiedzieć, czy w tym radiu można zrobić wyjście po przedwzmacniaczu, bo niestety chix, niektóre jednostki mają wszystko w jednym scalaku i do niego się nie dobierzesz. Jeśli jednak da się to zrobić, a jest szansa, ze tak, to za:
-system 16cm na przód
-wzmacniacz 2 kanałowy (może używany jakiś)
-kable
-maty
-robocizna

Zamkniesz się w 2000PLN i taki system będzie Ci dobrze służył przy zachowaniu seryjnego wyglądu.

System DLS R6A o którym pisze kolega, charakteryzuje się już chyba legendarnym głośnikiem niskotonowym, który dostarcza dużo dobrego basu :) Wysokotonowy mógłby być ciut lepszy, ale i tak będziesz zadowolony.
Pozdrawiam,

statusTest
Forumowicz

Postprzez Raadek » 31 gru 2007, 19:42

Xionc napisał(a):System DLS R6A o którym pisze kolega, charakteryzuje się już chyba legendarnym głośnikiem niskotonowym

...który charakteryzuje się odpowiednio sporą głębokością montażową na którą należy również zwrócić uwagę :) Ale prawdą jest że ten głośnik potrafi zagrać bez wspomagania go sub'em a cena jaką kosztuje wydaje się być śmieszna.
NaturalSound -instalacje Car Audio
Forumowicz

Od: 25 paź 2006, 11:56
Auto: SoundCombi

Postprzez grzesiekodm » 1 sty 2008, 23:39

A zatem za kilka dni udam się ze swoim autkiem do któregoś z zakładów car-audio celem określenia, czy do mojej jednostki centralnej da się podłączyć wzmacniacz zewnętrzny, czy nie? Od tego zacznę.

Co do samych głośników to bardzo mnie cieszy, że wskazaliście właśnie te DLS’y! Nawet dokładnie o tym samym modelu myślałem! Zastanawiają mnie tylko liczne niepochlebne opinie jakie można wyczytać w sieci (a sporo tego jest) dotyczące zastosowanego w nich głośnika wysokotonowego. A zatem czy nie byłoby lepszym posunięciem dołożenie 200zł do modelu MS6A, lub nawet kolejnych 300zł do modelu UP6? W obu przypadkach są już stosowane głośniczki UP1C, które zbierają znacznie lepsze opinie? Jakie jest Wasze zdanie, czy wyczuje różnicę? Drugi ze wspomnianych modeli ma bardzo mały magnes. Jaki to ma wpływ na dynamikę i bas? Ktoś słuchał owych głosników?

Druga sprawa to wzmacniacz. Zastanawia mnie czy model DLS CA-22 o mocy 60W będzie wystarczający, czy może dołożyć do wzmacniacza CA-23 o mocy 135W? Jak się sprawują te wzmacniacze i czy w konfiguracji z wymienionymi głośnikami stworzą odpowiedni komplet?
Z niecierpliwością oczekuje dalszych opinii i wskazówek :)
Początkujący

Od: 30 gru 2007, 12:24
Auto: Mazda 6 Exclusive '09 MZR-CD 140KM