Czateria... 2021

Coś dla zabicia czasu – zjawiska śmieszne i ciekawe.

Postprzez loockas » 31 mar 2018, 17:51

marek napisał(a):wideorejestrator ze stabilizacją ? nie przesadzacie

Sportowa kamera. Nie używam wideorejestratora.

onyx napisał(a):Polecam kamerki Drift Ghost. Jakoś mi bardziej leżą niż Gopro.

Do mnie bardziej przemawia Taurus X10.

sq2jul napisał(a):https://www.cyfrowe.pl/kamery/xiaoyi-gimbal-yi.html

No ale do auta? Gdzie ja to zamontuję :P

onyx napisał(a):Winning is winning

Wiesz, że mi to zwisa :P
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez sq2jul » 31 mar 2018, 17:57

marek napisał(a):wideorejestrator ze stabilizacją ? nie przesadzacie

A czemu nie? Patrzac na kase jaka zaczyna to kosztowac, to powoli zaczyna sie robic z tego tematu p.t. nie ma sie nad czym zastanawiac. Oczywiscie mowiac o kasie nie mam na mysli oferty z powyzszego linku. Glowy sobie uciac nie dam ale kolacze mi sie, ze widzialem to u zoltych braci za okolice 100$

loockas napisał(a):No ale do auta? Gdzie ja to zamontuję

No jak gdzie? Tam gdzie wczesniej byla kamera. Jak dobrze kojarze jest tam normaly gwint jak do statywu wiec nie powinno byc problemu.
Smoki i gołe baby
Forumowicz

Od: 29 wrz 2007, 21:15
Auto: gnojarz & bezdasznik

Postprzez loockas » 31 mar 2018, 18:01

A wiesz, że ten gimbal pasuje tylko do Yi 4k? :P Wątpię, że moją następną kamerą będzie Yi.

Na szybie może być ciasno z uchwytem i gimbalem.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez marek » 31 mar 2018, 18:03

loockas napisał(a):
Sportowa kamera. Nie używam wideorejestratora.

To co ja używam to w teorii kamera sportowa ;) w celu nagrywania jazdy idealna. Ale każda "normalna" kamera sportowa nie ma problemu z nagrywaniem podczas jazdy ;) byleby nie byłoby to jakieś badziewie za 200pln ;)
Problem ze stabilizacją pojawia się dopiero podczas jazdy rowerem z kamerką na kierownicy czy na sztycy i tu już wychodzą oszczędności producenta.

to było nagrywane kamerką podobną do gopro a ujęcia z ręki dodatkowo czasem z użyciem gimbala
Ale nie pamiętam nazw :/ ceny sprzętu nie były jakieś powalające. Zapytam się kumpla przy okazji, bo to jego sprzęt.

https://www.youtube.com/watch?v=LBO_eSL4zBY&

Dopisano So mar 31, 2018 18:06:05:

sq2jul napisał(a):
A czemu nie?

miałem na myśli, że nie widzę sensu montowania dodatkowej stablizacji do rejestratora jazdy (czymkolwiek ta jazda jest rejestrowana) taki skrót myślowy <lol>
Forumowicz

Od: 4 lis 2003, 02:08
Auto: FR+Django+Rail

Postprzez sq2jul » 31 mar 2018, 18:12

loockas napisał(a):A wiesz, że ten gimbal pasuje tylko do Yi 4k? :P Wątpię, że moją następną kamerą będzie Yi.

Na szybie może być ciasno z uchwytem i gimbalem.

https://www.youtube.com/watch?v=evARSOwD0hQ tu mowia, ze wchodzi jakies gopro i yi 1. Poza tym jak sie popiesci to sie wszedzie zmiesci :P

marek napisał(a):miałem na myśli, że nie widzę sensu montowania dodatkowej stablizacji do rejestratora jazdy (czymkolwiek ta jazda jest rejestrowana) taki skrót myślowy

Mysle, ze moglby pomoc w momentach nierownej nawierzchni. Z drugiej strony na TP nie powinny byc z tym problemu.
Smoki i gołe baby
Forumowicz

Od: 29 wrz 2007, 21:15
Auto: gnojarz & bezdasznik

Postprzez Dominator » 31 mar 2018, 18:18

Nemi, na kolor nie narzekali? Przecież większość dostawczakow taki ma :P
...
Forumowicz

Od: 6 sty 2011, 23:36
Auto: Accord 8 2.2 gnojówka

Postprzez loockas » 31 mar 2018, 18:28

marek napisał(a):To co ja używam to w teorii kamera sportowa w celu nagrywania jazdy idealna. Ale każda "normalna" kamera sportowa nie ma problemu z nagrywaniem podczas jazdy byleby nie byłoby to jakieś badziewie za 200pln

jasne, że nie ma problemu o ile kamera jest na szybie. Przyczepiłem teraz Yi do fotela i niestety drgania są mocne przy przyśpieszaniu i obraz wygląda fatalnie. Dopiero jak przeleciałem video ffmpeg, to dostałem w zasadzie to samo co w kamerach ze stabilizacją programową.

Chciałbym sobie na Poznaniu taki onboard zrobić :)
Załączniki
Zrzut ekranu 2018-03-31 18.28.01.png
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez onyx » 31 mar 2018, 18:40

loockas napisał(a):
onyx napisał(a):Winning is winning

Wiesz, że mi to zwisa :P

Wiem, dla Ciebie to nie ma sensu :) Czasem się zastanawiam czy rzeczywiście lepsze by dla Ciebie było auto wygodniejsze z mocniejszym silnikiem.

Cóż zrobić, grawitacji nie oszukasz ;)

P.S. Kamerkę zamocuj do szyby na przyssawce lub innego w miarę stałego elementu – przestaną nachodzić Cię myśli o kamerce ze stabilizacją. Fotel to zgoła najgorszy pomysł...
Forumowicz

Od: 22 wrz 2010, 10:41
Auto: wesoły kapelusznik

Postprzez loockas » 31 mar 2018, 18:53

onyx napisał(a):Czasem się zastanawiam czy rzeczywiście lepsze by dla Ciebie było auto wygodniejsze z mocniejszym silnikiem.

Takie pomysły mnie nachodzą, ale póki mam banana na twarzy jak jeżdżę tym samochodem to żal mi się z nim rozstawać. Z wyboru jestem mega zadowolony i z perspektywy czasu cieszę się, że jednak to nie Clio :) Z resztą z Focusa takie auto na tor jak z każdego innego. To nie jest sportowa taczka :)

onyx napisał(a):Wiem, dla Ciebie to nie ma sensu

Sama jazda ma oczywiście dla mnie sens i nie mogę się doczekać Poznania. Jednak absolutnie nie mam żadnej presji by komukolwiek coś udowadniać czy być przed kimś. Jeżdżę dla funu i dla siebie. Nigdy nie będę kierowcą wyścigowym i jednocześnie nie zamierzam budować pod to samochodu. Po to kupiłem takie auto jak mam obecnie by osłodziło mi codzienną jazdę do pracy i pozwoliło 2-3 w roku wybrać się na tor. Jak w Poznaniu się nie rozwalę, to w czerwcu Bednary :)

Co jak co, ale jednak Focus daje więcej funu i bardziej się nadaje na tor niż Laguna w klekocie :P

onyx napisał(a):P.S. Kamerkę zamocuj do szyby na przyssawce lub innego w miarę stałego elementu – przestaną nachodzić Cię myśli o kamerce ze stabilizacją. Fotel to zgoła najgorszy pomysł...

Racja, ale fotel jest jednak bardziej centralnie przez co kadr jest sensowniejszy. Z szyby trzeba jeszcze bardziej z kąta walić, ale rzeczywiście jest stabilniej.

marek napisał(a):byleby nie byłoby to jakieś badziewie za 200pln

Ja z mojego badziewia za 250zł jestem w sumie zadowolony :) Stabilność zależy też od punktu w którym kamera ma łapać ostrość. Dlatego w samochodzie na elementach ruchomych jak fotel gdzie punktem ostrości będzie równie podskakująca decha czy kierowca zawsze będą większe drgania niż na szybie.

Na tym filmie jest moja Yi umocowana na klacie oraz na kiju. Całkiem dawało to radę.

https://www.youtube.com/watch?v=qO--1m-XYJQ
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez marek » 31 mar 2018, 19:16

loockas napisał(a):

Na tym filmie jest moja Yi umocowana na klacie oraz na kiju. Całkiem dawało to radę.

wygląda całkiem OK, ciekawe jak na rowerze by wypadła.
Jak mocujesz kamerkę do fotela ?
Forumowicz

Od: 4 lis 2003, 02:08
Auto: FR+Django+Rail

Postprzez loockas » 31 mar 2018, 19:23

marek napisał(a):wygląda całkiem OK, ciekawe jak na rowerze by wypadła.

Wszystko pewnie zależy od drgań kiery. Tutaj jest fajne porównanie jak wygląda przed i po obróbce ffmpeg

https://www.youtube.com/watch?v=HF88SkVEuSk

Tu masz na rowerze, ale to mtb :P Na szosówce pewnie byłoby lepiej.

https://www.youtube.com/watch?v=KtbMcDycR0E

Za te kasę naprawdę jest rewelka. Mam ją już chyba ponad 2 lata.

marek napisał(a):Jak mocujesz kamerkę do fotela ?

Do zagłówka mocowałem. Najpierw uchwytem na śruby do prętów zagłówka, a potem czymś takim bezpośrednio do zagłówka i to dało najlepszy efekt

Zrzut ekranu 2018-03-31 19.21.06.png

Jednak tak jak onyx pisał, fotel zawsze będzie przenosił drgania, a czym wyższy punkt tym bardziej to będzie odczuwalne. Boczna szyba i przyssawka wydaje się najlepszym pomysłem.

Idealnym punktem mocowania pod względem idealnego kadru byłaby podsufitka centralnie między fotelami, ale jedyne co mi przychodzi do głowy to rzep, a to też nie będzie stabilne. No albo wkrętarka i śruba w dachu :P
Ostatnio edytowano 31 mar 2018, 19:24 przez loockas, łącznie edytowano 2 razy
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez ravo » 31 mar 2018, 19:23

Ja też nigdy nikomu nic nie udowadniam. Dla mnie jest to jazda choć uwielbiam się droczyć z Pawłem
italian boy
Zarząd – Vice Prezes

Od: 26 gru 2003, 13:24
Auto: Trophy & F1 R26

Postprzez JohnnyB » 31 mar 2018, 19:24

I od razu montujesz antene CB :) najlepsze miejsce, dobre uziemienie, same plusy :P
..::Born To Rise Hell::..
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 21:27
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez onyx » 31 mar 2018, 19:27

loockas napisał(a):Sama jazda ma oczywiście dla mnie sens i nie mogę się doczekać Poznania. Jednak absolutnie nie mam żadnej presji by komukolwiek coś udowadniać czy być przed kimś. Jeżdżę dla funu i dla siebie. Nigdy nie będę kierowcą wyścigowym i jednocześnie nie zamierzam budować pod to samochodu. Po to kupiłem takie auto jak mam obecnie by osłodziło mi codzienną jazdę do pracy i pozwoliło 2-3 w roku wybrać się na tor. Jak w Poznaniu się nie rozwalę, to w czerwcu Bednary :)

Co jak co, ale jednak Focus daje więcej funu i bardziej się nadaje na tor niż Laguna w klekocie :P

Nie neguję tego :) Najważniejsze, abyś Ty był zadowolony :) Na pewno STek był lepszym wyborem w tym wypadku jeśli chodzi o zastosowanie.

O kurcze grubo z Bednarami ;) To mocno wymagający obiekt i łatwo zrobić sobie tam kuku jak się jedzie po bandzie :) Bez względu na obiekt to zachowawcza jazda sprzęt oszczędzi ale i wyniku ni będzie.
Bądź ostrożny, ale na pewno będziesz zadowolony i kolejne doświadczenie zyskasz.

Może byśmy sobie zrobili jakieś spotkanie na Łodzi lub Jastrzębiu? :)

A co do kamerki, kadr z tamtego miejsca nie jest zły.
Lub po prostu dorób sobie pałąk pomiędzy mocowaniami górnymi pasa i do niego zamocuj :)

ravo napisał(a):Ja też nigdy nikomu nic nie udowadniam. Dla mnie jest to jazda choć uwielbiam się droczyć z Pawłem

Taaa :D na pewno <lol>
Forumowicz

Postprzez loockas » 31 mar 2018, 19:30

ravo napisał(a):Ja też nigdy nikomu nic nie udowadniam. Dla mnie jest to jazda choć uwielbiam się droczyć z Pawłem

Spoko jasne. Wszyscy się droczymy :) Onyxowi chyba chodziło o to, że nie mam aspiracji stricte torowych i lepiej czułbym się w wygodniejsze furze na codzień. Ma rację, chociaż już do tapczana pokroju Laguny na pewno nie wrócę. Jeżeli mam wyraźnie oddzielić samochód rodzinny od mojego "prywatnego" to chciałbym aby one nie były do siebie podobne. Dla mnie idealnym kompromisem wygody i sportowego zacięcia jest Inifniti od Brii. Mój kolega regularnie upala taką samą wersję na torze. Brii nie wiem czy miał już okazję. Oczywiście takich aut jest wiele i w różnym budżecie, ale tym akurat jeździłem i wiem, że to byłby dla mnie idealny złoty środek :)

Focus jest fajnym kompromisem w tym budżecie. Jest stosunkowo tani w eksploatacji i wciąż praktyczny. Wygodny jak każdy inny kompakt. Cokolwiek bym nie przeglądał w budżecie do ok 30-35k to nie widzę nic lepszego co mógłbym dzisiaj wybrać.

Dopisano 31 mar 2018 19:34:

onyx napisał(a):O kurcze grubo z Bednarami

No zobaczymy, z zapisami wstrzymuje się do kwietnia aż ogarnę kilka rzeczy i bedę miał pewność, że ten termin mi spasuje

http://torbednary.com/pl/zlot-ford-focus-rs-st

onyx napisał(a):Może byśmy sobie zrobili jakieś spotkanie na Łodzi lub Jastrzębiu?

Ja chętnie. Już się pogodziłem z tym, że wszędzie daleko. Łódź jest chyba tanim torem. Zlot ST/RS na który nie dojechałem w ubiegłym roku z powodu półosi kosztował chyba 200zł od auta.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez ravo » 31 mar 2018, 19:39

Może loockas na ten pixers to taka bezpieczna w stu procentach rakietowa. Można poznać swoje umiejętności ja chcę być w tym roku w całym cyklu
italian boy
Zarząd – Vice Prezes

Od: 26 gru 2003, 13:24
Auto: Trophy & F1 R26

Postprzez loockas » 31 mar 2018, 20:01

U mnie się wszystko rozbija o czas :) Na regularne wypady nie mogę sobie pozwolić, ale ze 2-3 razy w roku myślę, że dam radę. Pixers ma fajne ceny. Szkoda, że Silesia Ring nie ma takiej polityki cenowej, mam tam znacznie bliżej.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez onyx » 31 mar 2018, 20:11

Silesia to było by to :) Ale ja Łódź wskazałem raczej jako dobry punkt spotkania względnie dla każdego, niż sam koszt udziału ;)

Po prostu lepiej na codzień sprawdza się takie auto klasy wygodnego GT. Tak auto Brii jest również moim faworytem. Bardzo ciekawa konstrukcja. Na torze łupać było by szkoda ;)
Forumowicz

Postprzez loockas » 31 mar 2018, 20:15

onyx napisał(a):Na torze łupać było by szkoda

No na chwilę obecną na pewno byłoby mi szkoda na tor auta w cenie mieszkania :P Ale może 10 letnie już nie będą takie drogie :P Chociaż jak patrzę np na BMW M3, to kilkuletnie używki potrafią kosztować tyle co obecna generacja :P
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Gib » 31 mar 2018, 20:27

Używane M3 jest droższe niż nowe M3?

Ja się dziś przekonałem że S60 T6 AWD jest lepsze do dymania ze świateł niż mój saab :)
Stała pod ścianą prężąc kakao
Forumowicz

Od: 28 sie 2007, 18:09
Auto: rower składak 1.8t