Układ wydechowy silnika 2.3 L3

Postprzez michalmx3 » 3 paź 2017, 12:59

Witam

Przeszukałem forum, ale na ten temat mało informacji...
Chodzi o to że mój seryjny wydech się zaczął rozpadać i wymieniłem go na nowy od P. Peśli (część osób na forum polecała ich wyroby) licząc na to że w aucie będzie w końcu cicho... Jednak po montażu i przejechaniu kilkuset kilometrów okazuje się, że jest jeszcze głośniej niż z rozpadającą się serią (jest na tyle głośno, że przy 110 – 120km/h w aucie ciężko wytrzymać, nie mówiąc o rozmowie z pasażerami)...

Pytanie, co teraz z tym zrobić? auto już wygłuszone, ale mimo tego jest za głośno... Myślę nad wymianą na używane oryginale tłumiki w dobrym stanie, ale nie wiadomo czy efekt będzie lepszy... Innym rozwiązaniem jest zakup czegoś markowego typu Bosal albo Walker, ale też nie mam pewności czy będzie ciszej, a tu już komplet kosztuje ponad 800zł...

Bardzo będę wdzięczny za jakieś wskazówki, co może być najlepszym rozwiązaniem...

Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 24 sie 2010, 20:18
Auto: Jest:
Renault Megane 3 GT 1.4TCe 2010
Było:
Mazda 323F BA Z5 1994
Citroen Xsara VTS 2003
Mazda 6 GY 2.3 PB AWD 2003

Postprzez Mr_Bartek » 3 paź 2017, 16:55

Może masz gdzieś nieszczelność na łączeniu?
Koordynator Forum
Koordynator Witryny

Od: 7 kwi 2014, 13:44
Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07

Postprzez michalmx3 » 3 paź 2017, 18:42

No możliwe, ale to wychodzi na to że warsztat dał ciała przy montażu...
Tak czy inaczej myślę że samo uszczelnienie nie da takiego efektu jakiego oczekuję...
Pytanie czy pakować się w Walkery czy Bosale za około tysiąc zł za komplet, czy podobny efekt osiągnę kupując przyzwoity używany komplet oryginalnych tłumików?

Update:
Co prawda odpowiedzi nie uzyskałem, ale udało mi się względnie usunąć problem. Więc informacja dla potomności: w moim przypadku uszczelnienie wydechu mało dało, okazało się, że FATEX sprzedaje 2 rodzaje tłumików do M6 – głośniejszy i cichszy. Domyślnie wysyłają głośniejszy, wiec jak ktoś już będzie kupował, to lepiej wybrać opcję nr2.
Ogólnie oceniając ten zakup, to jeżeli ktoś już musi wymieniać wydech, to za te pieniądze ujdzie w tłumie. Jednak w konfiguracji silnik 2.3 z tym wydechem, można zapomnieć o ciszy w samochodzie, jest głośno nawet przy "cichych" tłumikach...
Forumowicz

Od: 24 sie 2010, 20:18
Auto: Jest:
Renault Megane 3 GT 1.4TCe 2010
Było:
Mazda 323F BA Z5 1994
Citroen Xsara VTS 2003
Mazda 6 GY 2.3 PB AWD 2003