Czateria...cd

Coś dla zabicia czasu – zjawiska śmieszne i ciekawe.

Postprzez Marcin » 25 wrz 2017, 15:11

Bimbak napisał(a): bym nigdy nie uwierzył i nie wpadł na to, że to Twój Prius.

Wczoraj myślałem ,że zjedziesz na Brico bo chciałem chwilę na bajerę stanąć i jakbyś chciał to rundkę w trybie EV dla zasmakowania namiastki elektrowozu.
Bimbak napisał(a): fajnie to w bieli wygląda

W perle! <faja>
Załączniki
IMG_20170819_152258.jpg
Forumowicz

Od: 30 sty 2007, 02:18
Auto: Toyota Prius 2010

Postprzez brii » 25 wrz 2017, 15:14

Norreca napisał(a):rewolucja to cos co zmienia bieg rzeczy

Start nowej branży i wzrost o 10000% to nie rewolucja? Z resztą zmieni – ale nie od razu – nie będzie krwawa ;)

Norreca napisał(a):czyli ludzie przestana byc wzrokowcam

No tak – EV muszą być brzydkie jak noc i nie mogą się podobać :]

Norreca napisał(a):pokaz mi 66% ludzi co kupia jako drugie auto elektryka tak drogiego jak ich pierwsze auto...

Jak się zwiększy skala produkcji to będą tanie a nawet tańsze – producenci będą mieli na nich większe marże więc będą mogli agresywniej konkurować.

Norreca napisał(a):czyli Finlandia to juz cala skandynawia... wiec wszedzie jest jak w Finlandii...

Dla Ciebie całą Skandynawią był jeden parking Volvo :P
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez Szymon » 25 wrz 2017, 15:15

kurde, przed chwilą się śmiałem, ze może to ładnie wyglądać.
Ale może.. :)
Forumowicz

Od: 23 mar 2008, 00:01
Auto: ‘13 Lexus IS250 III
‘16 Scenic w Longu
‘03 Mx-5 NB FL Silver Blues

Postprzez Norreca » 25 wrz 2017, 15:21

brii napisał(a):
Norreca napisał(a):czyli ludzie przestana byc wzrokowcam

No tak – EV muszą być brzydkie jak noc i nie mogą się podobać :]

No a jak jest teraz... EV musi miec design futurystyczny i tak nadal bedzie...

brii napisał(a):
Norreca napisał(a):pokaz mi 66% ludzi co kupia jako drugie auto elektryka tak drogiego jak ich pierwsze auto...

Jak się zwiększy skala produkcji to będą tanie a nawet tańsze – producenci będą mieli na nich większe marże więc będą mogli agresywniej konkurować.

jakby tak kiedys bylo w biznesie.... jak sie robi cos tansze w produkcji a popyt jest nadal to cena sie nie zmienia tylko zyski... bez jaj ;)

brii napisał(a):
Norreca napisał(a):czyli Finlandia to juz cala skandynawia... wiec wszedzie jest jak w Finlandii...

Dla Ciebie całą Skandynawią był jeden parking Volvo :P

no wlasnie ;)
Obrazek
Klubowicz

Od: 10 sty 2013, 13:17
Auto: Była:
Mazda 3 BK Y6 ‘07 1.6
Mazda 3 BL R2 '10 2.2
Mazda MX-5 NC '08 2.0
Jest:
MPS BL3 '13 2.3

Postprzez Marcin » 25 wrz 2017, 15:28

Norreca napisał(a):No a jak jest teraz... EV musi miec design futurystyczny i tak nadal bedzie...

No tak wiesz... nie do końca...
Załączniki
zlot_ev_zyrardow_2012_49.jpg
zlot_ev_zyrardow_2012_54.jpg
beznazwy123.png
Peugeot 106 electrique EV
Forumowicz

Postprzez Norreca » 25 wrz 2017, 15:31

ale co ma przeszlosc do terazniejszosci ?
Obrazek
Klubowicz

Mazda 3 BK Y6 ‘07 1.6
Mazda 3 BL R2 '10 2.2
Mazda MX-5 NC '08 2.0
Jest:
MPS BL3 '13 2.3

Postprzez Marcin » 25 wrz 2017, 15:36

Pisałeś o autach EV, a te są EV i jeżdżą teraz po drogach są seryjne (Peugeot EV) i ludzie je sprzedają i kupują. To chyba są teraźniejsze?
Nie chce udowadniać lepszości czegoś nad czymś, tylko trochę odsłonić trochę to ,co takie "futurystyczne" i nierealne :)
Forumowicz

Postprzez Norreca » 25 wrz 2017, 15:41

Marcin napisał(a):Pisałeś o autach EV, a te są EV i jeżdżą teraz po drogach są seryjne (Peugeot EV) i ludzie je sprzedają i kupują. To chyba są teraźniejsze?
Nie chce udowadniać lepszości czegoś nad czymś, tylko trochę odsłonić trochę to ,co takie "futurystyczne" i nierealne :)

troszke sie zagalopowales... imo. ;)
Obrazek
Klubowicz

Mazda 3 BK Y6 ‘07 1.6
Mazda 3 BL R2 '10 2.2
Mazda MX-5 NC '08 2.0
Jest:
MPS BL3 '13 2.3

Postprzez Neonixos666 » 25 wrz 2017, 15:45

Głupio to zrobili bo baterie powinno się wymieniać jak w wózku widłowym, wystarczy wyjechać zużytą baterią i zamontować naładowaną i po pięciu minutach jedziesz nalej. Stacja konserwowała by baterię i je ładowała :P
Forumowicz

Od: 10 wrz 2009, 00:21
Auto: Grand Scenic III PHII R9M

Postprzez Marcin » 25 wrz 2017, 15:49

Norreca napisał(a):troszke sie zagalopowales...

Każdy ma swoje spojrzenie na sprawę i każdemu ono przysługuje.
Ja wiem ,że elektryki lub auta z niekonwencjonalnym napędem to nieunikniona przyszłość a Ty się czasem wypowiadasz jakbyś zapomniał ,że ropa nam się kończy ;)
Peace :)
Forumowicz

Postprzez brii » 25 wrz 2017, 15:54

Norreca napisał(a):No a jak jest teraz... EV musi miec design futurystyczny i tak nadal bedzie...

No nie wiem, czy np.: eUP, eGolf, Tesla, Fiat 500e, ZOE, Fluence, eSmart, Kangoo itd. to są takie futurystyczne?

Jesteś jak widać maniakiem benzyny bo inaczej tego określić się nie da. Możesz mi nie wierzyć ale wielu ludzi traktuje samochody jak młotki albo tramwaje które skręcają. Nie mają pojęcia na które koła mają napęd i nie będzie ich obchodzić jaki mają silnik jeśli tylko pojazd będzie im ogólnie pasował. Dla wielu ludzi wrzodem na pupie jest konieczność zjeżdżania na stację paliw i tracenie tam czasu – z entuzjazmem kupią samochód który bez straty czasu podłączą sobie wtyczką w garażu/na podjeździe.

Marcin napisał(a):Ty się czasem wypowiadasz jakbyś zapomniał ,że ropa nam się kończy

Zaraz napisze, że to nieprawda ;) Po części tak jest – ropy jeszcze trochę zostało i używamy jej coraz rozsądniej, niemniej nowe złoża są coraz droższe w eksploatacji a stare się kończą.

Neonixos666 napisał(a):Głupio to zrobili bo baterie powinno się wymieniać jak w wózku widłowym, wystarczy wyjechać zużytą baterią i zamontować naładowaną i po pięciu minutach jedziesz nalej. Stacja konserwowała by baterię i je ładowała

Renault na początku dekady to chciał wdrażać ale nie było samochodów na drogach i nikt nie chciał się w to ładować. Inna sprawa, że była spora szansa trafić na gorszy aku niż się miało. To by miało sens tylko jeśli stacje byłyby właścielami aku i płaciło się za nie abonament – za duże urwanie głowy.

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Postprzez sq2jul » 25 wrz 2017, 16:07

brii napisał(a):Renault na początku dekady to chciał wdrażać ale nie było samochodów na drogach i nikt nie chciał się w to ładować. Inna sprawa, że była spora szansa trafić na gorszy aku niż się miało. To by miało sens tylko jeśli stacje byłyby właścielami aku i płaciło się za nie abonament – za duże urwanie głowy.

Tesla już to zrobiła i z tego co mi wiadomo, nawet zdążyli się już z tego wycofać ;)
Smoki i gołe baby
Forumowicz

Od: 29 wrz 2007, 21:15
Auto: gnojarz & bezdasznik

Postprzez Neonixos666 » 25 wrz 2017, 16:09

Ja nie mówię nie dla elektryków ale wiem że jeszcze spora droga przed takim napędem tak jak sporą drogę przeszły silniki spalinowe. Kiedyś sto koni z litra było marzeniem nie do osiągnięcia a teraz norma, taką samą nadzieję mam co do elektryków, może za parę lat będzie można przejechać 1000 km przy ładowaniu przez jedną noc a masa i żywotność baterii nie będzie żadnym problemem.
Forumowicz

Postprzez Norreca » 25 wrz 2017, 16:13

brii napisał(a):

No nie wiem, czy np.: eUP, eGolf, Tesla, Fiat 500e, ZOE, Fluence, eSmart, Kangoo itd. to są takie futurystyczne?

Jesteś jak widać maniakiem benzyny bo inaczej tego określić się nie da. Możesz mi nie wierzyć ale wielu ludzi traktuje samochody jak młotki albo tramwaje które skręcają. Nie mają pojęcia na które koła mają napęd i nie będzie ich obchodzić jaki mają silnik jeśli tylko pojazd będzie im ogólnie pasował. Dla wielu ludzi wrzodem na pupie jest konieczność zjeżdżania na stację paliw i tracenie tam czasu – z entuzjazmem kupią samochód który bez straty czasu podłączą sobie wtyczką w garażu/na podjeździe.

bardzo mala czesc spoleczenstwa co moze sobie w garazu naladowac... lub na podjezdzie... w europie inaczej sie buduje miasta... to jest naprawde ogromna inwestycja w infrastrukture.... i nie wiecej niz 10% bedzie w Polsce nawet za 10 lat.
zadnym maniakem nie jestem.... bardziej relista...
Ludzie kupuja oczami jak auto sie podobac bedzie to kupi jak nie to nie kupi... jak sie bedzie zle czul w srodku to nie kupi nawet jak jest super ekonomiczne... ale beda i tacy co kupia bo chce EV i tacy co kupia bo jakies auto ekonomiczne chce... rozbierznosc jest ogromna.

brii napisał(a):
Marcin napisał(a):Ty się czasem wypowiadasz jakbyś zapomniał ,że ropa nam się kończy

Zaraz napisze, że to nieprawda ;) Po części tak jest – ropy jeszcze trochę zostało i używamy jej coraz rozsądniej, niemniej nowe złoża są coraz droższe w eksploatacji a stare się kończą.

bo sie nie konczy... taka prawda... a prad trzeba tez wyprodukowac.... powodzenia w takiej Polsce na budowe elektrowni jadrowej... lub inwestycje w duze ilosci wiatrakow etc z obecnym prawem...
teraz jest juz odcinany prad w nocy by oszczednosci byly dodaj teraz ogromny skok uzycia pradu w nocy jak kazdy bedzie ladowal auto... no i GG...

Przepraszam bardzo ale podchodzicie do tematu za bardzo plytko... nie rozwazacie zadnych minusow i nieudogodnien... tylko same plusy.... pala z zarzadzania projektami ;) ;) ;)
Obrazek
Klubowicz

Mazda 3 BK Y6 ‘07 1.6
Mazda 3 BL R2 '10 2.2
Mazda MX-5 NC '08 2.0
Jest:
MPS BL3 '13 2.3

Postprzez brii » 25 wrz 2017, 16:20

Norreca napisał(a):Przepraszam bardzo ale podchodzicie do tematu za bardzo plytko... nie rozwazacie zadnych minusow i nieudogodnien... tylko same plusy.... pala z zarzadzania projektami

Patrzymy na to bardzo szeroko, po prostu niektóry sprawy które są dla Ciebie minusami nie muszą nimi być dla wszystkich. Dla mnie ogromnym minusem jest hałas i smród – dla Ciebie jak widzę jest to bez znaczenia.

Norreca napisał(a):teraz jest juz odcinany prad w nocy by oszczednosci byly dodaj teraz ogromny skok uzycia pradu w nocy jak kazdy bedzie ladowal auto... no i GG...

Może w DE bo u nas w nocy jest nadprodukcja prądu i to byłby świetny sposób na jego skonsumowanie.

Neonixos666 napisał(a):Ja nie mówię nie dla elektryków ale wiem że jeszcze spora droga przed takim napędem tak jak sporą drogę przeszły silniki spalinowe. Kiedyś sto koni z litra było marzeniem nie do osiągnięcia a teraz norma, taką samą nadzieję mam co do elektryków, może za parę lat będzie można przejechać 1000 km przy ładowaniu przez jedną noc a masa i żywotność baterii nie będzie żadnym problemem.

Żywotność już nie jest problemem, masa jest już przyzwoita, 1000km udało się przejechać samochodem seryjnym ale jadąc w stylu "o kropelce". Kwestia mocy nie jest żadnym problemem – tutaj elektryki już miażdżą ;)
Realny zasięg 500 – 600km i szybkie ładowanie w 30 minut przy znośnej cenie – jak tak będzie to będzie pozamiatane. Kwestia czasu :)

Forumowicz

Postprzez Bimbak » 25 wrz 2017, 16:23

Marcin napisał(a):
Bimbak napisał(a): bym nigdy nie uwierzył i nie wpadł na to, że to Twój Prius.

Wczoraj myślałem ,że zjedziesz na Brico bo chciałem chwilę na bajerę stanąć i jakbyś chciał to rundkę w trybie EV dla zasmakowania namiastki elektrowozu.
Bimbak napisał(a): fajnie to w bieli wygląda

W perle! <faja>
No zastanawiałem się nad tym przez chwilę jak zobaczyłem u ciebie kierunkowskaz ale pośpiech jednak wygrał.
Okazja jeszcze będzie, więc trzymam za słowo co do propozycji ;)

Edit:
A co do kupowania oczami to wytłumaczcie mi w takim razie SUVy?
Ostatnio edytowano 25 wrz 2017, 16:25 przez Bimbak, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam, Tomek

Drinking wine and killing time
Forumowicz
CUP 2017 miejsce 2

Od: 17 maja 2005, 20:55
Auto: ponton i dziadkowóz, Moto: lyter

Postprzez Neonixos666 » 25 wrz 2017, 16:25

Wyobrażacie sobie miasto w którym jedyne co słychać to szum opon? Koszmar :P
Forumowicz

Postprzez Norreca » 25 wrz 2017, 16:35

brii napisał(a):
Norreca napisał(a):Przepraszam bardzo ale podchodzicie do tematu za bardzo plytko... nie rozwazacie zadnych minusow i nieudogodnien... tylko same plusy.... pala z zarzadzania projektami

Patrzymy na to bardzo szeroko, po prostu niektóry sprawy które są dla Ciebie minusami nie muszą nimi być dla wszystkich. Dla mnie ogromnym minusem jest hałas i smród – dla Ciebie jak widzę jest to bez znaczenia.

moze u ciebie jest smrod.. .to wspolczuje... u mnie go nie ma pelno parkow i zieleni a do Renu 5 minut drogi, a w mieszkaniu cisza jak na wsi w domku... wystarczy dobrze wybrac miejsce zamieszkania.

brii napisał(a):
Norreca napisał(a):teraz jest juz odcinany prad w nocy by oszczednosci byly dodaj teraz ogromny skok uzycia pradu w nocy jak kazdy bedzie ladowal auto... no i GG...

Może w DE bo u nas w nocy jest nadprodukcja prądu i to byłby świetny sposób na jego skonsumowanie.

nie wlasnie w Polsce jest "przycinany" prad w duzych miastach... ogolnie problem ogromny wg mnie bo zapotrzebowanie wzrosnie ogromnie...
zapominasz ze albo bedzie sie wolniej ladowac albo poprawia infrastrukture albo na takim blokowisku gdzie mieszka kilkanascie tysiecy rodzin nie naladuje sobie kazdy auta... dodatkowo wzrosnie zapotrzebowanie w ciagu dnia...
jak robisz z telefonem ? ladujesz go zawsze jak sie wyczerpie lub jest ledwo ledwo czy podpinasz za kazdym mozliwym razem ? z autami bedzie inaczej ? nie sadze... beda ladowane codziennie w pracy i w domu.

Bimbak napisał(a):Edit:
A co do kupowania oczami to wytłumaczcie mi w takim razie SUVy?

conajmniej 5 na 10 podobaja sie te auta :O czego nie rozumiem bo ja ich nienawidze.
Ostatnio edytowano 25 wrz 2017, 16:41 przez Norreca, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Klubowicz

Mazda 3 BK Y6 ‘07 1.6
Mazda 3 BL R2 '10 2.2
Mazda MX-5 NC '08 2.0
Jest:
MPS BL3 '13 2.3

Postprzez Szymon » 25 wrz 2017, 16:37

Neonixos666 napisał(a):Wyobrażacie sobie miasto w którym jedyne co słychać to szum opon? Koszmar :P

ilość potrąceń pieszych wzrośnie mocno :)
Forumowicz

Od: 23 mar 2008, 00:01
Auto: ‘13 Lexus IS250 III
‘16 Scenic w Longu
‘03 Mx-5 NB FL Silver Blues

Postprzez Neonixos666 » 25 wrz 2017, 16:42

Wyobrażacie sobie motocyklistę do którego macha gromadka dzieci a on po odkręceniu manetki cichutko odjeżdża zostawiając dzieci z dziwnymi minami bo spodziewali się rasowego wkręcania się na obroty <lol>
Forumowicz