Po kilku irytujących wpadkach miarka się przebrała. Webasto po 10 minutach rozkładało baterie... Myślałem, że jeszcze tą zimę przetrwa ale już mnie zirytował... Kupiłem więc nowy aku Varta AGM 70Ah 760A i w reszcie nie ma niemiłych niespodzianek.
Poza tym mam w reszcie OE pilota CZ od Millenii.
Wiązało się to z przerobieniem trochę centralnego. Ponieważ miałem uniwersalny sterownik i on realizował mi ładnie funkcję składania lusterek i domykania szyb. A że Millenia nie ma informowania kierunkami o zamykaniu/otwieraniu to musiałem coś innego wymyśleć. Założyłem przekaźnik który w momencie podania napięcia na siłowniki włącza się na tą krótką chwilę i podpiąłem go właśnie pod kierunki

W samych drzwiach też poszły trochę przeróbki bo te wszystkie moduły nawet w uśpieniu kradły prąd na postoju (0,19-0.25A) Dlatego założyłem na ich zasilaniu przekaźnik czasowy. Działa on tak, że wzbudza go impuls kierunku i pozostaje włączony na 10 sekund. Wystarczy to, żeby złożyć lusterka i/lub domknąć szyby po czym się rozłącza i moduły nie mają zasilania do następnego ruchu centralnego. Obecnie daje to wynik 0,05-0,07A podczas postoju.
W związku z tym, że inaczej trochę działają teraz kierunki bo przy zamknięciu i otwarciu jest tylko 1 mignięcie to to wymusiło na mnie zmianę momentu otwarcia lusterek.
Do tej pory otwierały się po otwarciu auta z CZ. Jednak w sumie to nie koniecznie dobre, bo często było tak, że auto na parkingu stało i kilka razy dziennie się po coś do niego wchodzi i za każdym razem musiały składać i rozkładać się lusterka. Teraz mam podłączone pod zapłon ostatecznie, i otwierają się jak się przekręci stacyjkę.
Wrzucę potem jakiś filmik
A dzięki pomocy Łukasza Longbow mam w reszcie wkładkę w klapie która pasuje z kluczykiem który mam obecnie (3 lata temu wymieniałem zamki i stacyjkę, żeby mieć ładnego pilota z X9 a nie tego badziewnego z Millenii) Wkładka zamka jednak jest inna w X9 i Millenii i zamek klapy pozostał stary.
Łukasz przełożył mi ładnie wszystkie ząbki z zamka od kompletu z X9 do mojego zamka z Millenii