Jakość tarcz i klocków hamulcowych – Mazda3 BM
Panowie, podpowiedzcie proszę. Zamierzam zamówić komplet Zimmermann. Widzę jednak, że klocki dedykowane do 3, w odróżnieniu od oryginałów nie mają nacięcia w połowie. Czy to dyskwalifikuje? Kosmetyka czy jakaś znacząca różnica?
Mogę tylko napisać, że w tym rowku zbiera się pył z klocków co powoduje hałas podczas hamowania.
Rowek generalnie pomaga odprowadzać ciepło.
Rowek generalnie pomaga odprowadzać ciepło.
-
lukaszjakubowski
arex56 napisał(a):Michuski napisał :
Konfiguracja Textar poniżej:
Tarcza "92267503" 2szt. =360,36
Klocki "2587501" komplet =169,72
Symbol tarcz ma chyba koncówke 603
Do arex56
Dla 3BM/1.5 Tarcze "2587501" średnica 280mm (Mój)
Dla 3BM/2.0 Tarcze"2587501" średnica 295mm (Twój)
Zgadze się kolego?
-
michuski
Wystarczy otworzyć jakiś katalog online i porównać numery części.
Wg mnie nie będą pasować
Wg mnie nie będą pasować
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
przy 34 kkm samochod zaczal mi dziwnie hamowac samochod jakby przy przycisnieciu hamulca nie zawsze z jedna sila , zakupilem nowe klocki textara pojechalem na wymiane i zdziwienie [jakie?] tarcze do wymiany od wewnetrznej strony klocki nie dociskaja i mega duzo rdzy , nie oplaca sie przetaczac ale sprawdzcie jak u was przy okazji zebyscie sie nie zdziliwil jak ja
Dużo stoi Twoja mazda? Miałem podobny efekt w poprzednim samochodzie, kiedy to jeździłem na zamianę 2 tygodnie swoim/2 tygodnie służbowymapx napisał(a):przy 34 kkm samochod zaczal mi dziwnie hamowac samochod jakby przy przycisnieciu hamulca nie zawsze z jedna sila , zakupilem nowe klocki textara pojechalem na wymiane i zdziwienie [jakie?] tarcze do wymiany od wewnetrznej strony klocki nie dociskaja i mega duzo rdzy , nie oplaca sie przetaczac ale sprawdzcie jak u was przy okazji zebyscie sie nie zdziliwil jak ja
Hej.
Przy przeglądzie po 3 latach i przebiegu ~59tyś. km okazało się, że z przodu klocki mają 4mm, a z tyłu 1mm
Miał tak ktoś z was, że tył był dużo bardziej zużyty niż przód??
Pzdr.
Przy przeglądzie po 3 latach i przebiegu ~59tyś. km okazało się, że z przodu klocki mają 4mm, a z tyłu 1mm
Pzdr.
u moich rodziców w toyocie avensis klocki z tyłu kwalifikowały się do wymiany przy około 65tys km podczas gdy przód obecnie jest jeszcze zdatny do jazdy (75 tys km), w tamtym samochodzie jest elektroniczny ręczny i to potęguje zużycie klocków, podobnie jest w maździe – akurat nie elekroniczny ręczny, ale system wspomagania ruszania pod górę działa na bardzo zbliżonej zasadzieDesper napisał(a):Hej.
Przy przeglądzie po 3 latach i przebiegu ~59tyś. km okazało się, że z przodu klocki mają 4mm, a z tyłu 1mm![]()
Pzdr.

Możesz wytłumaczyć dlaczego niby elektroniczny ręczny oraz system Hill Holder mają niby zwiększać zużycie klocków?
To są jakieś dziwne teorie.
To są jakieś dziwne teorie.
-
lukaszjakubowski
Też uważam, że elektroniczny ręczny czy hill asist nie mają nic wspólnego z nadmiernym zużyciem klocków. Same prowadnice klocków w BM są bardzo fajnie zaprojektowane i tutaj w zasadzie nie ma możliwości zapieczenia klocków. Pozostaje więc sam zacisk. Patrzyłeś na jego stan? Pewna seria z nich podchodziła pod notę serwisową, rdzewiały i nie odbijały. W zasadzie innej przyczyny nie widzę
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Desper napisał(a):Hej.
Przy przeglądzie po 3 latach i przebiegu ~59tyś. km okazało się, że z przodu klocki mają 4mm, a z tyłu 1mm![]()
Pzdr.
Mam tak samo. Z przodu.

Tył chyba 8. Przegląd kilkanaście dni temu.