przez Tomas2000 » 13 maja 2017, 00:16
No w sumie jest dużo możliwości, może być tak jak mówisz, na pewno są sygnały które miały obcinać moment obrotowy, po podpięciu i odpaleniu Forscana na żywo widać nawet kiedy się aktywują podczas jazdy. Druga sprawa to ten czujnik temperatury, w zależności od jego wskazania też się zmieniają parametry skrzyni, np jak jest zimna bardziej przeciąga na biegach, nie włącza nadbiegu, ogólnie samochód inaczej reaguje na gaz, możliwe że jak nie ma tego wskazania to komp jedzie w jakimś trybie awaryjnym i stąd te dławienia. Ja bym wstawił tam rezystor o wartości takiej jaką ma czujnik temp w skrzyni przy optymalnej temp. roboczej (90 stopni) wtedy komp powinien korzystać z "mapy" najbardziej optymalnej do jazdy i tego błędu tez nie powinno już być.
"błędy czujników power shift A,B i C" – te czujnik czy może też solenoidy też na pewno mają jakąś wartość podejrzewam że jak by zamkną ich obwody z odpowiednią rezystancją to też nie powinno wywalać tych błędów, no chyba że zwracają jakiś konkretny sygnał to wtedy mogło by być trochę trudniej oszukać kompa.
Przekładka kompa z przed lifta to trochę ciężki temat, nie wiadomo czy w ogóle jest to Plug & Play jeśli chodzi o samo złącze i czy pokrycie pinów jest to samo, nigdy tam nie zaglądałem bo nie miałem potrzeby. Przy przekładce zegarów była potrzebna spora przeróbka wiązki a co mówić o całym kompie.
Do tego jeszcze ten nieszczęsny czujnik położenia wału w po lifcie przy rozrządzie, w przed lifcie nie było tam czujnika, ten sygnał był brany chyba gdzieś z aparatu zapłonowego i zapewne nie był 1:1 a bez niego fura raczej nie odpali. A i jeszcze kwestia IMO w xedzie chyba też był to kodowane w głównym kompie. Jak znam życie to jeszcze by coś po drodze wyszło.
Może wypowiedzą się osoby po przekładce, ma/miał ktoś podobne problemy
Może to wcale nie ma związku z błędami skrzyni?
PS: ten muł przy 3,5 i kop przy ok 4 może mieć związek z pracą Vrisów
Kop od 4 to normalka w każdym x9 a co do problemów przy 3,5 może coś nie działa tak jak trzeba nie zaszkodzi tego Vrisa sprawdzić czy się otwiera faktycznie.
- Załączniki
-

- VRISY