Mazda3 1.6 Pb, 2013, (otomoto: 6010535715), 38.000 zł, Sierpc.

Tutaj zadajemy pytania na temat opinii o konkretnych egzemplarzach.

Postprzez moras_8 » 2 mar 2017, 21:21

Witam
Co sądzicie o tym aucie?

https://www.otomoto.pl/oferta/mazda-3-o ... 007807c3ad

Auto stoi na niemieckich blachach – podobno przygotowane do rejestracji i można jeździć w kraju.
Ogłoszenie wrzucone co najmniej drugi raz w tym roku.

Z góry dzięki za pomoc.
Początkujący

Od: 2 mar 2017, 16:12
Auto: Mazda 3 BL lift,
1.6 PB 105 KM

Postprzez e-tomek » 2 mar 2017, 22:59

Cześć.

Zerknij tutaj:
viewtopic.php?t=150511&f=92
A sprzedający pisze:
" Książki Serwisowe."
A tak humorystycznie ... to 1 książka by starczyła, chyba, że można sobie wybrać, która się podoba ;)

VIN sporo pomaga przy sprawdzeniu.

Rok produkcji pewnie 2012.

W ogłoszeniu opcja "bezwypadkowy" nie jest zaznaczona, a zaznaczone są opcje, które obok tej opcji się znajdują (wystawiający ogłoszenie na pewno widział opcję "bezwypadkowy" – do zaznaczenia, bo zaznaczył znajdujące się tuż obok niej w formularzu ogłoszenia).

moras_8 napisał(a):można jeździć w kraju

Nie można:
http://www.auto-swiat.pl/prawo/uwaga-fa ... lice/s4xqn

Skoro sprzedaje osoba prywatna to jaka umowa?
Z tym, że:
"Gwarancja mechaniczna na okres 3 lub 6 miesięcy.
Ubezpieczenie w cenie auta
."
to raczej zagrywki handlarza.

P.S. cena kompletnie nierealna do rocznika (w Niemczech to auto jest rocznik 2013 – po dacie 1-j rejestracji i za taki rocznik tam się płaci) / przebiegu. Wiesz o tym?
Ogłoszenia rocznika 2012 od osób prywatnych:
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/searc ... AsArray=KW
Forumowicz

Od: 8 gru 2012, 17:03
Auto: Mazda 6 2018

Postprzez moras_8 » 4 mar 2017, 18:07

Auto oglądałem.
Lakier ma dwie dość widoczne rysy, które zostały niechlujnie zabezpieczone. Zderzak tylny był z pewnością zdejmowany, Felgi wymagają odnowienia.
Powłoka lakiernicza po całości w normie, jedynie na progach jest grubiej – praktycznie po całości.

Silnik pracuje OK. Jeździ fajnie.

Dość dziwnie jest dodatkowe uziemienie całej okolicy silnika! Wygląda to tak, że do obudowy akumulatora przymocowane jest dość duża żółta kostka (około 6x6x2 cm). Dalej wychodzi sztywny szeroki czerwony drut uziemienia. Przechodzi on w bok za silnikiem, potem okrąża silnik z lewej strony, dalej z przodu silnika i kończy się przed nim.
W kilku miejscach uziemienie łączy się, za pomocą sporych sześciennych metalowych kostek (z grafiką pioruna), z metalowymi elementami osprzętu (?) silnika.
Spotkał się ktoś z takim czymś w silniku benzynowym? <glupek2>
Ostatnio edytowano 8 mar 2017, 11:28 przez moras_8, łącznie edytowano 1 raz
Początkujący

1.6 PB 105 KM

Postprzez rafik85 » 5 mar 2017, 00:05

Oświecę kolegę.To instalacja przeciw gryzoniom.Dziwnym trafem mazdy i fordy smakują gryzoniom jak żadne inne :D
Forumowicz

Od: 26 sty 2017, 10:15
Auto: 3 2.5 awd 250KM 2022
mx5 2.0 184KM 2021
Cx-5 2023 2.5T
Diagnostyka kodowania konwersja
531640670

Postprzez moras_8 » 8 mar 2017, 11:46

VIN sprawdzony dzięki Mariankowi – przebieg wydaje się być zgodny.
Znajomy mechanik ocenił auto i nie stwierdził problemów.

Jednak sytuacja się rozwija w złym kierunku.

Auto stało już w innym miejscu i blachy miało inne – te które widniały w papierach i DSR.

Chcąc wjechać na przegląd zaczęły się problemy. Byłem godzinę przed końcem pracy Stacji Kontroli.
Okazało się, że ubezpieczenie miesięczne można wykupić, ale robię to ja i na moje nazwisko! Na tych blachach też nie mogę jechać.

Potem problem z drugim kluczykiem – scyzoryk Mazdy nie pasował do zamków i stacyjki, nie diałały przyciski. Po kilku telefonach sprzedawcy, pojechał do brata i znalazł się właściwy kluczyk, ale bez baterii :(

Zauważyłem również, że radio, mimo opisu ogłoszenia, nie posiada USB, czytnika SD – jest tylko AUX przy zapalniczce w podłokietniku. Kolejne telefony sprzedawcy w celu wyjaśnienia.

Taki minęła godzina i na przegląd bym nie zdążył!

Nie wiem czy jest sens dalej brnąć w historię tego auta...
Początkujący

1.6 PB 105 KM

Postprzez toomaas » 8 mar 2017, 12:05

Cóż masz do wydania sporo kasy. Podejście sprzedawcy pozostawia wiele do życzenia. Łaskę Ci robi, że sprzeda samochód?
Temat tablic rejestracyjnych i ubezpieczenia wielokrotnie wałkowany na tym forum.
Ja na Twoim miejscu bym był bardzo ostrożny. Ciekawe jakie będzie podejście do umowy (kwota, na kogo itd.)...
Forumowicz

Od: 25 cze 2009, 17:50
Auto: Mazda CX-5 2016 2.0 SKYACTIV-G 165KM 4x2 6MT