Przeszukałam wątki dotyczące Mazdy 2, ale nigdzie nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie, uznałam więc, że założę własny wątek z prośbą o pomoc.
Posiadam Mazdę 2, rocznik 2008. Mam do tejże Mazdy pilota. Pilot generalnie działa, jednak nienormalnie szybko rozładowuje mu się bateria – wymieniam ją średnio raz na 2 (!) miesiące.
Na forum znalazłam informację, że ten typ tak ma, bo oprogramowanie Siemens (można gdzieś sprawdzić, że to faktycznie to oprogramowanie? Gdzie szukać takiej informacji?) było felerne i w późniejszych generacjach zostało zastąpione innym.
Postanowiłam więc zainwestować w zamiennik pilota. I tu zaczyna się problem. Ponieważ ja się na tym kompletnie nie znam.
Znalazłam taką oto aukcję na Allegro:

W aukcji jednak jest zaznaczone, że pilot nie posiada transpondera. Doedukowałam się, cóż to takiego jest i co robi i zaczęłam zastanawiać, czy jest sens takiego pilota kupować? Czy ten pilot będzie w stanie robić cokolwiek innego poza otwieraniem drzwi? Czy ewentualnie taki transponder da się jakoś "włożyć" do takiego pilota?
Podsumowując:
1. Czy mogę gdzieś sprawdzić, jakie oprogramowanie ma mój pilot?
2. Czy jest sens inwestować w powyższy pilot i jeśli tak, czy są wymagane jakieś dalsze kroki, by pilot ten współpracował z moją Mazdą?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc