Skradziono: Mazda CX-5 (Łódź) – JMZKEN97600451269 (nr. rej. EL427VV)

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez e-tomek » 13 lut 2017, 16:52

Marianek ... niech zgadnę ... masz bezkluczykowy, prawda? ;)

Co może być prostszego niż kradzież sygnału, który jest cały czas nadawany? – tym bardziej, że mają do tego odbiorniki. I naciśnięcie przycisku Start / Stop.

Nikt Cię nie widzi jak to robisz, nic się nie gimnastykujesz, nic nie wiercisz, nic nie wkładasz, wsiadasz jak do swojego, a policja może stać obok na parkingu, i nikt się nie zorientuje (jak odbiorniki będą np. w torbie, plecaku).

Imo, trochę spieprzyli sprawę.
Forumowicz

Od: 8 gru 2012, 17:03
Auto: Mazda 6 2018

Postprzez Marianek » 13 lut 2017, 21:16

e-tomek napisał(a):Marianek ... niech zgadnę ... masz bezkluczykowy, prawda? ;)

Mam i ten filmik i nie tylko znam od kupy czasu :D .
Kluczyk mój jest w szafeczce i w <dupa> sobie mogą ten patent wsadzić, to raz. Drugi, żony w salonie, po za zasięgiem jakiegokolwiek odbiornika. Jak odpali moje auto złodziej amator?
A teraz dla porównania, jak się otwiera i odpala GH/GG/BL/BK itd wszelakiej maści Ople,Fordy, Francuzy i w VAGi, kluczykowym systemem? Łatwiej i taniej, wiec proszę was nie pitolcie o wyższości jednego nad drugim.
Albo wytłumaczcie jaka jest wyższość systemu kluczykowego nad bez kluczykowym?
Be kluczykowe kradną zaawansowani, kluczykowe każdy złodziej amator.
Jak mają ukraść to jedno i drugie ukradną, niestety warunki gwarancji zabierają nam możliwość własnego zabezpieczenia auta, jedne i drugie systemy.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez e-tomek » 13 lut 2017, 21:49

Marianek – ale nie odbieraj tego tak osobiście, chodzi o system.

Możemy pisać, że kluczykowy to, tamto ... ale to nie zmieni tego, jak można obejść bezkluczykowy.

Mnie osobiście nie przeszkadza otwieranie auta, jak i wkładanie kluczyka do stacyjki. Zresztą bym się dziwnie czuł / niepewnie, gdybym odchodził od auta i własnoręcznie go nie zamknął, chociaż są znaki, a wiedząc jak można go obejść to ... to już w ogóle.
Forumowicz

Postprzez Marianek » 13 lut 2017, 22:19

e-tomek napisał(a):Marianek – ale nie odbieraj tego tak osobiście, chodzi o system.

Absolutnie tego osobiście nie odebrałem, nie łatwo mnie obrazić i z równowagi wyprowadzić jak zapewne wiesz i znasz trochę. Nie lubię tylko jak się obwinia producenta że 4 litery dał z czymś co jest niestety tylko systemem, a moim zdaniem i nie tylko bezpieczniejszym i trudniejszym do obejścia od zwykłego kluczyka. Amatorzy naprawdę mają problem skubnąć takie auto.
Co do wygody to już nie ten temat, ale osobiście nie wyobrażam sobie już auta bez tego, szukanie klucza i wkładanie go w stacyjkę :)
Zoom -Zoom from Belgium

Była M6 GH
Jest MX-5NBfl

Postprzez Neonixos666 » 14 lut 2017, 00:48

Moim zdaniem taki system powinien być tak skonstruowany aby nikt, czy to amator czy profesjonalista nie mógł ukraść auta, jeśli tak samo łatwo można ukraść auto to ja wole już mieć zwykłe otwieranie i zapalanie bo bez sensu tworzyć coś co lepsze nie jest i nie zapewni nam komfortu a jedynie niepokój czy ktoś przypadkiem nie stoi przy mnie z urządzeniem.
Forumowicz

Od: 10 wrz 2009, 00:21
Auto: Grand Scenic III PHII R9M

Postprzez toruńczyk » 14 lut 2017, 08:04

...natomiast jeśli już taki homologowany system nie zabezpieczył mojego auta to niech by jego producent pokrywał straty ze swej polisy . Może wtedy te systemy byłyby skuteczniejsze ?
Forumowicz

Od: 8 lis 2015, 21:02
Auto: Mazda CX-3 – 2016r. , 2.0Pb – 120KM , AT , Sky Passion , Soul Red .

Postprzez Marianek » 14 lut 2017, 08:22

Neonixos666 napisał(a):bo bez sensu tworzyć coś co lepsze nie jest i nie zapewni nam komfortu a jedynie niepokój czy ktoś przypadkiem nie stoi przy mnie z urządzeniem.

Rdze w takim razie zacząć patrzeć co robi Twoja komórka, twoje karty (jeśli posiadasz zbliżeniowe) itd.
Postępu nie zatrzymamy, co najwyżej możemy minimalizować skutki. :(

Toruńczyk, nie ma i nie da się zrobić takiego systemu którego się nie da złamać, zwłaszcza produkowane masowo.
Zoom -Zoom from Belgium

Była M6 GH
Jest MX-5NBfl

Postprzez toruńczyk » 14 lut 2017, 09:56

Nie znam się na tym ...wiec wniosek jest jeden.
Dlaczego ubezpieczyciel naciąga mnie na koszty a producent bogaci za taki system zabezpieczenia ,który właściwie nie zabezpiecza przed kradzieżą ???
Jest to pytanie retoryczne !
Forumowicz

Od: 8 lis 2015, 21:02
Auto: Mazda CX-3 – 2016r. , 2.0Pb – 120KM , AT , Sky Passion , Soul Red .

Postprzez Bartg » 14 lut 2017, 15:08

Po pierwsze takich samochodów już nie kradną amatorzy (amatorzy to kradną radia, nawigacje czy pendrajwy ze starego Passata na osiedlu), tylko zorganizowane grupy. Po drugie włamując się do takiego auta "kluczykowego" jednak robisz dużo więcej zamieszania i wzbudzasz podejrzenia, niż podchodząc, ciągnąc za klamkę i odjeżdżając. Producent ewidentnie dał ciała, skoro w 2015 roku Mazda6 "awansowała" na 5 miejsce wśród najczęściej kradzionych aut w Polsce, wpasowując się z 237 sztukami pomiędzy zwyczajowo najczęściej kradzione VW i Audi. Ze wszystkich "bezkluczykowych" aut Mazdę ukraść najłatwiej i to widać w statystykach nie tylko w Polsce, ale chociażby w USA. I podejrzewam, że statystyka za 2016 rok będzie jeszcze boleśniejsza. Więc to nie jest tak, że "a u was murzynów biją" tylko realny problem, bo złodzieje szybko rozpracowali także 2,3 i CX-5, które masowo ginęły w 2016 roku. Biorąc pod uwagę sprzedaż aut to praktycznie co 15ta nowa Mazda kupiona w Polsce została skradziona w 2015 roku.
Moderator
CUP 2011 miejsce 3

Od: 23 sty 2008, 22:25
Auto: Volvo V50 2.4 '04
EX Premacy FS Sportive '02
EX 323 CBA Z5 '98

Postprzez Marianek » 14 lut 2017, 15:53

Bartq cały czas właśnie powtarzam że takich aut nie kradną amatorzy.
Kradnąc auto kluczykowe jest taka cisza że sobie nie wyobrażasz, nie bije się szyby. Otwierasz tak samo jak bez kluczykowe, jak swoje. Gwarancja 100% powodzenia, nikt z postronnych nie zwróci uwagi, nawet w tłumie. We wnętrzu auta to już dziecinada. Znany przypadek na forum z przed paru lat, auto (BL) odjechało z przed kościoła podczas mszy <diabełek> . W centrum handlowym masz na karku taki sam ogon jak ten z bez kluczykowym.
Ten od bez kluczykowego może się zabezpieczyć przed skanowaniem, a ty ogona nie zgubisz.
Co do statystyk, VAG staje się mało popularny na wschodzie, tam królują Japończyki, do tego koszt części zamiennych daje efekt taki że korzystniej kraść Japonce. Dodatkowo, sukces KODO powoduje większy popyt na te auta. Sami zresztą świadomi lub nie też nakręcamy tą spirale, szukając części jak najtaniej, z wątpliwych źródeł.
VAG nie ma co konkurować z Mazdą póki co na rynku US, jest tam niszową marką jak u nas Mazda.
Słabym punktem przy kradzieży niestety jest ale sam system samochodu, który obecnie się da odpalić z kabla a nie z klucza, stąd zakładanie dodatkowego imo Omegi( czy odnotowano kradzież takiego auta?). Tak są obecnie kradzione Mazdy i nie tylko, nie na zasadzie skanu klucza. Chyba wszyscy o tym wiedzą, ale zwalają na kluczyk.
Zoom -Zoom from Belgium

Była M6 GH
Jest MX-5NBfl

Postprzez MakekCh » 14 lut 2017, 15:55

Nie sądzę, aby Mazda była mniej bezpieczna niż samochodu VW, gdzie wszystkie kluczyki używały tego samego klucza prywatnego do komunikacji. Bardziej prawodobne jest popyt na części, jeśli jest duży i da się na częściach dużo zarobić to wtedy zaczynają ginąć konkretne auta.
Forumowicz

Od: 4 gru 2015, 10:54
Auto: Saab 9-3 Linear

Postprzez Bartg » 14 lut 2017, 20:22

Skanem klucza tez bywaja kradzione, ale to juz wieksza robota i drozsza :) Mazda dala ciala i nie ma co tu się oszukiwać, popyt to jedno, a latwosc ukradzenia w bialy dzien to drugie.
Z vagiem w usa to trafiles kula nawet nie w plot :P Jetta/Golf sprzedawala sie w 2016 lepiej niz Mazda3, Passat niz Mazda6. Juz nie mowiac o grupie VAG, ktora sprzedala prawie 600.000,aut w porównaniu do 297k Mazdy.
Moderator
CUP 2011 miejsce 3

EX 323 CBA Z5 '98

Postprzez Marianek » 14 lut 2017, 21:54

Bartg napisał(a):Mazda dala ciala i nie ma co tu się oszukiwać, popyt to jedno, a latwosc ukradzenia w bialy dzien to drugie.
Ale powodem nie jest system bez kluczykowy :)
Bartg napisał(a): Jetta/Golf sprzedawala sie w 2016 lepiej niz Mazda3,
Możliwe, całościowo muszę się zgodzić. Sam po sugerowałem się jak to wygląda w rejonach zamieszkania mojej rodziny, tam królują Amerykance, Japonce z niemieckich to można spotkać BMW i Mercedesa czasem Audi, ale rzadko jakiegoś VW. Ale to rejony Trumpa ;)
Zoom -Zoom from Belgium

Była M6 GH
Jest MX-5NBfl

Postprzez Neonixos666 » 14 lut 2017, 23:19

Marianek napisał(a):Ale powodem nie jest system bez kluczykowy :)

Czyli Mazda nie wprowadzając tego systemu była by tak samo chodliwa wśród złodziei?
Forumowicz

Od: 10 wrz 2009, 00:21
Auto: Grand Scenic III PHII R9M

Postprzez Marianek » 14 lut 2017, 23:49

Neo jak wiesz w Polskiej Stolicy tak, na wschodzie tak.
Ale KODO spowodowało większa sprzedaż i popularność, co przeniosło się też na złodziejstwo.
Większość wie że fabryki mazdy pracują na prawie maks mocach przerobowych co skutkuje długim oczekiwaniem na nowe auto.
Archaizując, dlaczego nie kradną Renówek, prawdopodobnie protoplasty tego sytemu? Laguna 3 miała już system kartowy i był mniej zaawansowany niż są teraz.
A może takim myśleniem , Mazda powinna wprowadzić wersje ze scyzorykiem?
Ok, koniec OFF topa :)
Zoom -Zoom from Belgium

Była M6 GH
Jest MX-5NBfl

Postprzez e-tomek » 14 lut 2017, 23:55

Marianek – kurczę, to, że będziesz pisał, że białe jest czarne, nie znaczy, że takie będzie.

Aż mi głupio te filmiki podsyłać, bo to oczywiste:
https://www.youtube.com/watch?v=9j9n6i8q_ec

Podchodzisz do auta, otwierasz jak swoje, wsiadasz, wciskasz przycisk, odpalasz, odjeżdżasz.
Wystarczy "przedłużacz" i odbiornik/nadajnik, które mogą być ukryte w taki sposób, że nikt niczego nie widzi / się nie zorientuje ... ale to pewnie doskonale wiesz.

System bezkluczykowy w obecnym formacie to porażka po całej linii, jeśli chodzi o bezpieczeństwo

... no wszystko można ukraść, co bezkluczykowe (jeśli chodzi o mnie to ja nie piętnuję Mazdy, tylko system).
Forumowicz

Postprzez Bartg » 15 lut 2017, 09:40

Nie wiem czemu nie kradną Renówek, popyt na części na pewno byłby większy niż na Mazde, pewnie jest jakiś powód inny niż "e nie opłaca się", pewnie by się opłacało jak Megane i Laguny sprzedawali rocznie jakieś 300-400 tysięcy.
Moderator
CUP 2011 miejsce 3

EX 323 CBA Z5 '98

Postprzez Marianek » 15 lut 2017, 12:03

e-Tomek, ale ja nie zaprzeczam że jest inaczej (tylko że tu możesz się przed tym sam zabezpieczyć,zwłaszcza w domu). Ale ten system ogarniają tylko złodzieje ze sprzętem, nie zawsze zadziała taki druciarski. Kluczykowy ogarnie każdy 14 letni wyrostek który wyrasta w odpowiedniej dzielnicy. Tylko tyle i aż tyle, o nic więcej mi nie chodzi.
Bartq, właśnie chodzi o dalsze kroki z autem tak mi się wydaje, oczywiście to wszytko gdybanie.
Poczekajmy jeszcze trochę a będzie można zdalnie przejmować samochody <diabełek>
Zoom -Zoom from Belgium

Była M6 GH
Jest MX-5NBfl

Postprzez andrep » 15 lut 2017, 12:26

Marianek napisał(a):Poczekajmy jeszcze trochę a będzie można zdalnie przejmować samochody

Witam
Już można :) http://tech.wp.pl/hakerzy-przejeli-kont ... 097534593a
Forumowicz

Od: 26 sty 2016, 17:58
Auto: Była/jest...
Mazda CX3 2016,Soul Red, AWD 2.0 154 KM AT,Sky Passion+Pakiet Saffety
Jest
BMW i3 "elektrowóz"2018 (XII) 186KM

Postprzez Bartg » 15 lut 2017, 13:33

andrep napisał(a):
Marianek napisał(a):Poczekajmy jeszcze trochę a będzie można zdalnie przejmować samochody

Witam
Już można :) http://tech.wp.pl/hakerzy-przejeli-kont ... 097534593a

Można się było spodziewać, jeśli coś zostało stworzone przez człowieka, to znajdzie się inny człowiek, który to złamie :) Hakerzy włamują się na rządowe serwery to tym bardziej złamią zabezpieczenia samochodu. Dlatego póki "rząd" nas nie zmusi do kupowania nowych samochodów, a kiedyś pewnie autonomicznych będę jeździł "gratami" ;)
Moderator
CUP 2011 miejsce 3

EX 323 CBA Z5 '98