Czateria...cd
Ja PIT-11 dostałam do ręki od pracodawcy gdyż mam coś do odliczenia, ale z tego co wiem bywa i tak, że pracodawca rozlicza za Ciebie (gdy nie masz żadnych rozliczeń dodatkowych) i wtedy pracodawca wysyła do US, który jest właściwy. Niech mnie ktoś poprawi jak się mylę 
-
Aśka
- Od: 15 wrz 2011, 11:04
- Auto: Grey Fūjin
Koci@k napisał(a):Ja PIT-11 dostałam do ręki od pracodawcy gdyż mam coś do odliczenia, ale z tego co wiem bywa i tak, że pracodawca rozlicza za Ciebie (gdy nie masz żadnych rozliczeń dodatkowych) i wtedy pracodawca wysyła do US, który jest właściwy. Niech mnie ktoś poprawi jak się mylę
No tak jest, ale to zupełnie nie jest w temacie
PIT-11 jest w dwóch kopiach, jeden dostajesz Ty, drugi US.
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Dziś kserowałem wszystkim pity, jutro pewnie będę się rozliczał 
Koci@k napisał(a):Ja PIT-11 dostałam do ręki od pracodawcy gdyż mam coś do odliczenia, ale z tego co wiem bywa i tak, że pracodawca rozlicza za Ciebie (gdy nie masz żadnych rozliczeń dodatkowych) i wtedy pracodawca wysyła do US, który jest właściwy. Niech mnie ktoś poprawi jak się mylę
Pracodawca rozliczy podatek za cały rok i złożenie zeznania nie będzie konieczne jeśli pracownik złoży pracodawcy PIT-12, wtedy pracodawca nie wystawia PIT-11, zamiast niego wystawia PIT-40 który dostaje pracownikowi – ten PIT ma moc zeznania.
Składnie do właściwego Urzędu jest trochę bez sensu, bo Urząd i tak ma obowiązek przekierować do właściwego co i tak jest absurdem bo wszystko na koniec i tak jest centralizowane. Ogólnie nie ma się czym przejmować poza tym, że Urząd wyda kilka naszych zł na list polecony celem poinformowania o przekazaniu do "właściwego" Urzędu. Inna rzecz, że Urząd nie wie który jest właściwy dopóki nie złoży się zeznania rocznego

Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
brii napisał(a):Ogólnie nie ma się czym przejmować poza tym, że Urząd wyda kilka naszych zł na list polecony celem poinformowania o przekazaniu do "właściwego" Urzędu
I właśnie to marnowanie piniędzy jest wkurzające. Do tego dochodzi kwestia marnowania czasu na poczcie, bo ktoś musi te polecone z potwierdzeniem odbioru odebrać.
Kiedyś miałem taką sytuację, że złożyłem zeznanie w urzędzie właściwym dla miejsca zamieszkania, zameldowany byłem w innej dzielnicy. Więc urzędy wymieniły pomedzy sobą 5 poleconych, trzymając mnie w "papierowym CC" celem wyjaśnienia kto powinien się tym zajmować
Nie mówię już o tym, że w sumie nikt nie lubi dostawać poleconego od US

Łokuźwa – żyjemy w ciekawych czasach – doczekaliśmy się policji skarbowej z dosłownie nieograniczonymi uprawnieniami a urzędy wykreślają ludzi z VAT bez informowania o tym opierając się na nieformalnych przesłankach. Będzie się działo...
Druga kuźwa – odśnieżyłem po grubym nocnym opadzie 370m2 i od godziny nie jestem w stanie wyprostować pleców, coś się chyba nadpsuło
Druga kuźwa – odśnieżyłem po grubym nocnym opadzie 370m2 i od godziny nie jestem w stanie wyprostować pleców, coś się chyba nadpsuło
brii napisał(a):Inna rzecz, że Urząd nie wie który jest właściwy dopóki nie złoży się zeznania rocznego
No właśnie to wszystko jest mocno pomieszane. W dzisiejszych czasach każdy urząd powinien mieć informację o wszystkich złożonych dokumentach, a zeznanie powinno się składać w którymkolwiek z oddziałów (np. jestem w zakopanem, chce sobie rozliczyć PIT'a to sobie składam tam).
Chyba te wszystkie przepisy to jeszcze pozostałość po adresach zameldowania.
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Heh... mnie chyba czeka ortopeda. Po tych nartach w Zakopcu ból kolana pozostał do dziś. W sobotę jeszcze dowaliłem w to kolano zaliczając spektakularna glebę na rowerze. A sezon tuż tuż, własnie się zgłaszamy do całego sezonu LOTTO Poland Bike Marathon 2017.
jacobs napisał(a):Chyba te wszystkie przepisy to jeszcze pozostałość po adresach zameldowania.
Urząd Skarbowy nie posługuje się i nie posługiwał się adresem zameldowania, to ogólnie pozostałość po ciągłym mieszaniu właściwościami terytorialnymi i ogólnym rozgardiaszu w przepisach które non-stop się zmienia. Żeby było zabawniej to były okresy, że można było mieć 3 "właściwe" urzędy skarbowe naraz jeśli prowadziło się działalność, teraz niektórzy szczęśliwcy mają 2
jacobs napisał(a):a zeznanie powinno się składać w którymkolwiek z oddziałów
Teoretycznie może złożyć zeznanie nawet w remizie Straży Pożarnej w Ustrzykach Górnych – mają obowiązek przekierować do właściwego Urzędu. Ale lepiej nie robić im problemu i złożyć pocztą
Ile Grzyby płacisz na swojego muscle cara? 
Wróciłem.....maskara. Następny wypad do Katowic – PKP.
Poza korkiem 7 km, zamieciami, to faktycznie się ciężko u Was oddycha.
W okolicy Siewierza wjechałem we "mgłę", musiałem odpalić przeciwmgielne, widoczności brak, kolega oświecił mnie że to nie mgła.....
Zdrowo tam na Śląsku żyjecie.....nie ma co
.
Poza korkiem 7 km, zamieciami, to faktycznie się ciężko u Was oddycha.
W okolicy Siewierza wjechałem we "mgłę", musiałem odpalić przeciwmgielne, widoczności brak, kolega oświecił mnie że to nie mgła.....
Zdrowo tam na Śląsku żyjecie.....nie ma co
..::Born To Rise Hell::..
No jest syf straszny... Ja sobie na razie dałem spokój z bieganiem wieczorem, bo po poniedziałku jeszcze mi kurtka smierdzi. Naprawdę nic przyjemnego jak się wdycha ten syf, a daleki jestem od medialnej paniki smogowej.
Czytam właśnie maskach do biegania, ale zastanawiam się na ile to działa, a na ile jest to tylko pomysł na biznes.
Czytam właśnie maskach do biegania, ale zastanawiam się na ile to działa, a na ile jest to tylko pomysł na biznes.
Podobno zdrowiej jest na północy palić niż na południu oddychać 
W kwestii masek: trzeba dokładnie o nich poczytać. Żona oglądała wywiad z lekarzem, który poddaje pod wątpliwość zasadność używania masek u dzieci. Koronnym argumentem miałby (w skrajnych przypadkach) nawet niedotlenienie. Maska musi spełniać konkretne normy jakościowe. I chyba warto je kupić w lato, gdy cena spadnie wywindowana obecnie do granic możliwości...
- Od: 21 wrz 2006, 17:09
- Auto: Mazda6 GH 2.0 LF-DE
Sport zimowy pod tytułem odśnieżanie to zło – plecy ciągle jeszcze trochę bolą... Cóż – nie jesteśmy już tacy młodzi 
Co do syfu w powietrzu – w mieście jest ok ale na obrzeżach i poza potrafi być źle albo tragicznie
Co do syfu w powietrzu – w mieście jest ok ale na obrzeżach i poza potrafi być źle albo tragicznie
"Rzecznik Praw Obywatelskich zakwestionował uchwałę z Łodzi, a to oznacza, że określona tam opłata przestała obowiązywać. Co więcej, kierowcy, którym odholowano samochody w 2016 roku, mogą domagać się zwrotu pieniędzy. Bardzo prawdopodobne, że niedługo w ślady łodzian pójdą mieszkańcy innych miast."
moto.wp.pl
Tylko od kiedy RPO ma wystarczającą władzę do kwestionowania takich uchwał?
moto.wp.pl
Tylko od kiedy RPO ma wystarczającą władzę do kwestionowania takich uchwał?